“Wees de verandering die je wilt zien in de wereld”

18 november 2020
Community

“Het MBA programma legde er de nadruk op dat succesvolle leiders meer moeten zijn dan sterke academici. Een sterk netwerk, sterke normen en waarden en een goed begrip van de samenleving zijn cruciale elementen om een goede leider te worden,” zegt Andreea Bulisache, terugblikkend op haar tijd als een International MBA student aan de Nyenrode Business Universiteit. “Het was een platform dat mij in de gelegenheid stelde om nieuwe ervaringen op te doen en mijn netwerk uit te bouwen.” Andreea richtte onlangs een kracht gevend platform op samen met een paar mede-‘Nyenrodians’, die geloven in de kracht van gemeenschappen om een wereldwijde impact te hebben: Young&Bold.

Andreea studeerde zeven jaar geleden af van Nyenrode, maar heeft er nog altijd goede herinneringen aan. “Als ik er op terug kijk, was het echt een vormende ervaring. In het programma stonden ervaringen uit het echte leven en het werken met bedrijven centraal, dus het was veel meer dan een buitengewoon academisch programma. Een van de meest cruciale ervaringen voor mij was al vroeg in het programma ontdekken wat ik nu echt wilde bereiken in mijn carrière. Dat gebeurde tijdens een van de ‘Meet the CEO’ sessies die voor onze klas georganiseerd werden. Ik voelde me zo ontzettend geïnspireerd door de helderheid van visie en invloed die openbare partnerschappen hebben met betrekking tot slimme steden, dat ik wist dat ik dat wilde voortzetten in mijn carrière.”

Andreea met mede- alumni: Olga Liash en Kristen Kirkpatrick bij de IMBA Afstudeer-Ceremonie Sept 2013.

Maak het verschil

Andreea richtte onlangs de non-profit organisatie Young&Bold op, samen met haar mede-alumni en Professor Dr. Désirée van Gorp. “Het is onze missie om jonge professionals met lef de gelegenheid te bieden om hun eigen ecosysteem van partners op te zetten met het doel om van hun gemeenschap een betere plek te maken. We begonnen met het opzetten van een ‘hackathon’: “Hack-a-Day”. Bij een hackathon zet je voor een korte tijd business executives, sociale ondernemers, studenten, en young professionals bij elkaar om op een creatieve manier een probleem met sociale impact op te lossen. Het gaat er om dat je de dingen anders doet en dan met lef de uitdaging aan gaat.

Helaas moesten we onze eerste hackathon uitstellen in verband met de pandemie. Maar we wilden er toch zijn voor de gemeenschap, zeker in deze moeilijke tijd. Daarom gingen we Instagram meer gebruiken als een platform voor jonge mensen die het meest de verbinding met anderen nodig hadden”, vertelt Andreea. “We hebben een reeks motiverende betrokkenheidssessies opgezet in de vorm van 30 minuten durende wekelijkse dialogen. We introduceerden de gemeenschap aan inspirerende leiders binnen hun respectievelijke vakgebieden van wie we dachten dat ze een buitengewoon verhaal te vertellen hadden over innerlijke kracht, ‘growth mindset’ en het omgaan met verschillende soorten crises.”

Digitale transformatie en mindfulness

“Onze eerste sessiereeks ging over hoe je lef kunt tonen en weerbaar kunt zijn. We begonnen met een senior executive met brede, internationale ervaring, die gedurende zijn leven en carrière door verschillende veranderingen heen ging die er toe leidden dat hij zijn jeugddroom voor sport ging najagen en zo terugkeerde bij zijn ‘roots’. Tijdens deze sessie gaf hij drie tips over hoe het je meeste uit deze tijd van sociale afstand kunt halen. We wilden onze gemeenschap bruikbare, begrijpelijke stappen aanbieden die ze zelf kunnen nemen. We hadden ook een psycholoog te gast, die ons duidelijke handreikingen gaf om te kunnen onderscheiden wat je wel en niet zelf in de hand hebt tijdens een crisis.”

“Nu beginnen we met een tweede sessiereeks over veranderaars. We introduceren voorbeelden van jonge mensen met lef die besloten om actie te nemen en de verandering te zijn die ze zelf willen zien in de wereld.” Andreea geeft een voorbeeld: “Een Nyenrode student gaf op non-profit basis business advies aan kleine bedrijven in zwaar weer binnen zijn gemeenschap. De drie andere series waar we mee bezig zijn gaan over de toekomst van werken, digitale transformatie en mindfulness. We hopen in de nabije toekomst hackathons te organiseren en andere meer op maat gemaakte evenementen wanneer mogelijk. Maar tot het zover is kunnen we contact blijven houden met iedereen binnen onze virtuele gemeenschap en leren van hun ideeën wat betreft inspirerende sociale initiatieven.

Verandering begint bij ons allemaal.

Over de belangrijkste leerpunten van de interviews met inspirerende leiders tijdens het programma zegt Andreea het volgende: “Er is niet één formule. De dingen zijn vaak makkelijker dan we denken. De meeste belangrijke dingen komen simpelweg neer op het individu en zijn/haar levensdoel. Bedenk altijd eerst wat voor impact een situatie op jou heeft voordat je actie onderneemt. Vaak laten we ons meeslepen en besteden we geen aandacht aan hoe we ons voelen en op wat voor manier bepaalde situaties wel of niet binnen onze controle liggen. Als we dat wel zouden doen, zouden we weten wat de juiste beslissing is voordat we deze nemen. We weten het gewoon al van binnen. Een ander belangrijk leerpunt voor mij was dat verandering begint bij ons allemaal. Wij moeten de verandering zijn die we willen bewerkstelligen in de wereld.”

Als je mee wilt doen met Young&Bold, neem dan contact met ons op via onze website en Instagram.


Volg je MBA-opleiding in the hart van Amsterdam. Nyenrode's voltijd MBA-programma heeft een unieke focus op Europa en brengt uitgebreide industrie-ervaring en een persoonlijke leiderschapsontwikkeling met zich mee.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.