“Op fiscaal vlak verandert er altijd wel iets”

22 september 2021
Onderwijs

De btw-wereld is dynamisch, volgens René van der Paardt, emeritus hoogleraar en belastingadviseur/partner bij AKD. Hij doceert het vak BTW aan Nyenrode Business Universiteit: “Het is spannend, er is altijd wel iets in beweging. Met de komst van nieuwe technologische ontwikkelingen volgt namelijk ook nieuwe belastingwetgeving.”

De dynamiek van het vakgebied biedt volgens Van der Paardt een voordeel: “Het is nooit saai en gaat verder dan alleen ‘papieren dingen’ doen. Tegelijkertijd is het een nadeel: je moet altijd bijblijven, wat behoorlijk intensief is. Iedere week zijn er weer nieuwe uitspraken van rechters, arresten van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie of besluiten van de Staatssecretaris. Toch is juist dat voor mij de charme van het vak.”

Administratieve vereenvoudiging

Momenteel bouwt Van der Paardt langzaam af naar zijn pensioen en kijkt hij terug naar de ontwikkelingen binnen zijn vakgebied. “De technologie ontwikkelt snel en er is een mondiaal speelveld waar de belastingwetgeving bij aan moet sluiten.” Als voorbeeld geeft Van der Paardt de komst van digitale producten. “Het btw-tarief voor bijvoorbeeld e-books was al aangepast van hoog naar laag om concurrentieverstoring te voorkomen. Toen bleef er nog een vraagstuk over: welk land is bevoegd om de btw te heffen? Ook hier leidden concurrentieverschillen ertoe dat btw niet meer in het land van de dienstverlener wordt betaald, maar in het land waar de afnemer zit.”

De praktische complexiteit van verschillende tarieven en uitbetalingen was uiteindelijk de basis voor verdere nieuwe wetgeving onder de noemer ‘one stop shop’. Van der Paardt: “Hiermee kunnen bedrijven in één land aangifte doen. Dit maakt het administratief een stuk eenvoudiger en werkbaarder. Recent werd daar nog aan toegevoegd dat intermediairs en platforms btw moeten afdragen voor zendingen met een waarde onder de 150 euro, die van buiten de EU komen. Dit leidde tot opvallende krantenkoppen als: ‘Producten uit China duurder’.”

Rene van der PaardtVerder kijken dan de regels

Van der Paardt vertelt dat belastingwetgeving theoretisch ingewikkeld kan zijn, wat het praktisch juist een leuke uitdaging maakt. Hij geeft als voorbeeld de overdrachtsbelasting: “Er is een nieuwe regeling ingevoerd waarmee je onder de 35 jaar en onder de 4 ton vrijstelling krijgt, voor de aankoop van een huis voor eigen bewoning. In de praktijk bleken er echter allerlei variaties te zijn waar de wetgever bij het opstellen van de regeling niet over heeft nagedacht. Om deze reden is onlangs een Vraag-en-antwoordbesluit uitgebracht vanuit het Ministerie. Hierin wordt antwoord gegeven op 35 uitzonderingssituaties die je als adviseur moet kennen.”

Van der Paardt geeft aan dat deze uitzonderingen de academische meerwaarde vormen van de Master Fiscaal Recht: “Je kijkt verder dan alleen het toepassen van de regels en onderzoekt hoe je een nieuw vraagstuk kan oplossen. Wat voor regelingen kan je bijvoorbeeld bedenken om het goederenverkeer met Engeland na de Brexit toch makkelijk te maken?”

Interessante discussies

Het uitwerken van een bedrijfscasus is volgens Van der Paardt lastig binnen belastingrecht: “Je hebt altijd te maken met geheimhouding. Het mooie aan de deeltijdopleiding bij Nyenrode is dan ook dat iedereen zijn eigen werkkring meeneemt. Diverse leeftijden, ervaringsniveaus en achtergronden zitten samen in de collegebanken. Zij nemen concrete vraagstukken mee uit de organisatie waar ze werken of geven hun visie vanuit hun ervaring bij de Belastingdienst. Daardoor krijg je automatisch hele interessante discussies over een actueel praktijkprobleem. Deze interactie, en het op gang brengen van discussies, vind ik nog steeds het mooiste onderdeel van college geven.”

Als tip aan studenten geeft Van der Paardt mee: “Doe direct volledig mee. Lees de stof van tevoren door, zodat het college een grotere waarde voor je heeft. Op deze manier verrijk je je kennis, of je nu werknemer bij de Belastingdienst of belastingadviseur bent. De master is voor die beroepsgroepen uiteraard een must. Maar ook als je bijvoorbeeld controller bent en de vragen over belastingen uitbesteedt, is het verstandig om zelf goed te weten hoe alles werkt, zodat je op ieder moment de juiste vragen kan stellen. Zo haal je voor jezelf het maximale uit een vak dat voor buitenstaanders soms wellicht saai lijkt, maar geen moment verveelt en altijd in ontwikkeling is.” 

Met de deeltijd Master Fiscaal Recht ontwikkel je jezelf in 2,5 jaar tijd tot een fiscaal-juridische professional op academisch niveau. Je krijgt een mooie combinatie van theorie en praktijk en maakt ook een sterke persoonlijke ontwikkeling door. Als bevlogen professional met lef en kennis bied jij je bedrijf of organisatie straks duurzame meerwaarde.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.