Verliezen van structuur geeft uitdaging om hoofd boven water te houden

31 juli 2020
Onderwijs

“Het was aan het begin van de coronacrisis noodzakelijk om snel een structuur terug te vinden om het hoofd boven water te houden voor het team en de klanten,” zegt Abdelouhab Hansali, deelnemer aan de Modulair Executive MBA in Business & IT van Nyenrode Business Universiteit.

Hansali is manager Operations bij Palo Alto Networks, een bedrijf in cybersecurity, en verantwoordelijk voor digitale transformatietrajecten. “Werken voor een cybersecurity bedrijf in deze tijden betekent meer cybercrime en een verhoogd casevolume voor de klantenservice. Met name middelgrote bedrijven hebben de afgelopen maanden een inhaalslag gemaakt met invoering van maatregelen om cyberaanvallen te voorkomen, wat in korte tijd meer support en klantenondersteuning vergt. De coronacrisis is een vorm van machteloosheid die we nog niet kennen en ook niet eerder hebben meegemaakt. Het verliezen van structuur was een uitdaging. Als vader van drie kinderen en leidinggevende van een afdeling moest ik snel een nieuw structuur vinden om de controle weer terug te krijgen en zoeken naar een goede balans. Om te voorkomen dat het team slechter gaat presteren tijdens de crisis is heldere communicatie en het tonen van waardering van groot belang. Regelmatig overleg zorgt ervoor dat je eventuele problemen vroeg kan signaleren en oplossen. De kracht van teamperformance leidt tot hoge klantentevredenheid en voorkomt dat de klanten niet weglopen.''

Lege handen

Tijdens de module Digitalization and Boardroom Dynamics leerde Hansali wat de dynamieken zijn binnen de boardroom. “Hoe kijkt een board tegen beslissingen aan op het gebied van digitale innovatie? En waar moet ik op letten wanneer ik mijn businesscase in de bestuurskamer verdedig, zodat ik niet met lege handen sta?'' Het programma biedt volgens Hansali een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. “Theoretische ontwikkelingen op het gebied van datamanagement, kunstmatige intelligentie en verschillende vormen van innovatie werden besproken. Op een volgend moment gingen we als groep pitchen. Erg leerzaam. Je leert om meer te zeggen met minder woorden, kort en bondig spreken en hoe je sneller to the point komt.  Ik weet nu hoe ik binnen vijf minuten mijn businesscase kan presenteren. Daarbij heb je veel aan de ervaringen, presentaties en feedback van andere deelnemers, die helpen om betere keuzes te maken. Dat waren voor mij hele nuttige inzichten die gelijk kon toepassen in mijn dagelijkse werk. Een mooi voorbeeld van leren met en van elkaar.”

Verschillende invalshoeken

Als leidinggevende krijg je flink wat ideeën hoe je beter kan functioneren.  ''De opleiding brengt veel ervaren mensen uit diverse sectoren bij elkaar die hun ervaring en kennis delen. Iedereen kijkt op een andere manier naar een vraagstuk, wat zorgt voor nieuwe invalshoeken en inzichten. Zowel de deelnemers als docenten zorgen voor interactie in de groep, waarbij je leert van elkaars ervaringen en vragen.” 

Tot slot wil Hansali toekomstige deelnemers het volgende meegeven. ‘’Zet de stap. Niet alleen jij, maar ook je organisatie profiteert direct van jouw inzichten en je kan het direct toepassen in de praktijk op vraagstukken uit jouw eigen organisatie.”

Met de Modulair Executive MBA in Business & IT studeer je naast je baan wanneer het jou uitkomt aan de zaken die het best aansluiten bij jouw werk en ambities. Jij bepaalt zelf het tempo! Persoonlijke ontwikkeling en groei staan centraal in alle 10 te volgen modules. Je neemt je eigen cases mee vanuit de praktijk en gaat hier samen mee aan de slag zodat je het direct kan toepassen in jouw organisatie. Ga net als Abdoul voor je MBA-titel met de volledige MBA of volg een of meer modules voor een snelle upgrade van jouw kennis. Klik hier voor meer informatie over bijvoorbeeld de module Digitalization and Boardroom Dynamics.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.