Verslag - Webinar ‘Foreign Direct Investment and COVID-19’

Balancing States Responses and the Protection of Foreign Investors in the (Post) Pandemic World

16 november 2020
Opinie

Op 9 oktober 2020 heeft dr. Yulia Levashova, universitair docent bij Nyenrode, het webinar ‘Balancing States’ Responses and the Protection of Foreign Investors in the (Post) Pandemic World’ georganiseerd, in samenwerking met de Universiteit van Burgundi (Frankrijk). Prominente academici, professionals en vertegenwoordigers van internationale organisaties als de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), hebben deelgenomen aan het webinar dat ging over de impact van de COVID-19 op het internationaal investeringsrecht. 

Tijdens het webinar waren er drie paneldiscussies. In het eerste panelgesprek ‘The State’s Response to Pandemic and Possible Defences’ lag de focus op het perspectief van de overheid en ging de discussie over rechtvaardigingen in het internationaal recht voor inperkingen van de rechten van investeerders (noodzakelijkheid, force majeure etc.). De deskundigen in het tweede panel ‘Investor’s Protection at the Time of Pandemic and Aftermath’ bespraken de juridische mogelijkheden in internationale investeringsovereenkomsten voor buitenlandse investeerders. Het derde panel ‘The Response to the Pandemic from Different Parts of the World’ bestond onder meer uit deskundigen van de Afrikaanse Unie, India en UNCTAD. Zij spraken over de bredere uitdagingen veroorzaakt door de pandemie voor het investeringsbeleid van staten.

Maatregelen

Een duidelijke uitkomst van de discussie is dat COVID-19 een grote impact heeft op Foreign Direct Investment (FDI). UNCTAD rapporteerde dat de wereldwijde FDI met 49% is teruggelopen in de eerste helft van 2020, in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Op dit moment nemen staten maatregelen om de pandemie te stoppen. Maatregelen zoals het onthouden van licenties en vergunningen en inmengingen in productieprocessen kunnen buitenlandse investeerders en hun investeringen negatief beïnvloeden. Het is de verwachting dat dergelijke maatregelen die staten nemen in het kader van de bestrijding van het virus aanleiding kunnen zijn voor investeringsclaims onder internationale investeringsovereenkomsten en investeringscontracten. Staten zijn bezorgd over de daling van buitenlandse investeringen en de mogelijkheid dat de COVID-19-maatregelen zullen leiden tot investeringsgeschillen.

 

Voor meer informatie zie: https://www.yulia-levashova.com/home/balancing-states-responses/ 

 

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, oktober-november 2020.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.