‘Wie zich blijft ontwikkelen, heeft ook veel te bieden’

Liefde en leiderschap: waarom persoonlijke en professionele ontwikkeling inherent verbonden zijn

5 september 2022
Community

Ellis de Haan noemt liefde als een van de belangrijkste pijlers van goed leiderschap. Na een carrière in de financiële wereld verloor ze haar hart aan IT en is ze nu managing director bij de internationale IT consultancy Xebia. En ze weet dus ook uit ervaring: met alléén liefde ben je er niet. “Twee andere pijlers zijn kracht en onzekerheid – power en anxiety. Ze kunnen alle drie niet zonder de andere twee, wil je een empathische, daadkrachtige leider zijn. Bij liefde zonder kracht komt er niks van je plannen terecht. Kracht zonder liefde is onderdrukkend en wreed, en doodt innovatie. Anxiety hoort nou eenmaal bij risico’s nemen en verantwoordelijkheid dragen, je team door verandering heen loodsen, en dat goed willen doen. Dat moet je omarmen. ”

Het is maar een van de lessen die ze leerde tijdens haar Executive MBA aan Nyenrode, die ze in 2017 en 2018 volgde. Het was een behoorlijk intensieve tijd, ook op persoonlijk vlak. “Ik kan het niemand aanraden om een scriptie te schrijven terwijl je je bruiloft aan het plannen bent.” Maar die intensiteit was juist ook de reden dat ze voor deze opleiding koos. Zes keer dompelde ze zich twee weken lang volledig onder om kennis te vergaren en te verdiepen, zichzelf beter te leren kennen en te ontwikkelen. En dat naast haar fulltime baan. “Ik heb geleerd dat ik een elastiekje ben dat altijd nog net iets verder kan rekken dan ik dacht. Daar ben ik enorm stressbestendig van geworden. Bij allerlei grote veranderingen en uitdagende situaties kan ik nu denken: been there, done that. Ik heb er heel veel zelfvertrouwen door gekregen.”

En wie de kans heeft om te groeien, heeft ook veel te bieden. Dat is het concept stewardship dat een prominente rol inneemt binnen de opleiding. “Nyenrodianen zitten in een bevoorrechte positie, dat moet je delen en doorgeven. Ik ben bijvoorbeeld mentor bij VHTO, het expertisecentrum voor vrouwen in de techniek. Maar ook voor mijn eigen team binnen Xebia grijp ik regelmatig terug op de oefeningen en kennis die ik tijdens de opleiding heb opgedaan, om hen te helpen groeien.” Tijdens twee weken in Zuid-Afrika, die onderdeel uitmaakten van haar MBA, hielp ze een inspirerende ondernemer in een van de sloppenwijken om haar eigen verhaal te gebruiken bij het professionaliseren van haar modebedrijf. “We hebben samen met haar een marketingconcept en een website gemaakt. We hebben nog steeds contact en het gaat heel goed. Zij helpt nu tienermoeders aan werk, en dus aan inkomen. Echt heel bijzonder!” Pay it forward ten top.  

De Executive MBA (EMBA) van Nyenrode is een 2-jarige MBA in deeltijd en start weer in mei 2023. Deze studie volg je omdat je als leidinggevende, manager of ondernemer wilt groeien en je leiderschapsvaardigheden wilt door ontwikkelen. Er zal gedurende het programma, in elke module, aandacht worden besteed aan jouw Personal Leadership Development Journey, de rode draad van het programma.

Je volgt intensieve modules van 6 dagen met een groep gelijkgestemde deelnemers: 8 modules op de Nyenrode-campus en 4 modules in het buitenland. Je verbreedt je blik op bedrijfskunde, management en leiderschap en je leert jezelf kennen: je kwaliteiten, passies, stijl en persoonlijkheid. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.