Zo ontwikkel je strategisch leiderschap

27 november 2023
Onderwijs

Veel leidinggevenden zijn doorgegroeid, omdat ze zo goed waren in hun werk. Wat niet iedereen beseft, is dat managen weer een heel ander vak is. Hoe til je je leidinggevende skills naar een hoger plan? Prof. dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talent management en organisatorisch leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit, deelt haar belangrijkste tips.  

Wie wil professionaliseren als leidinggevende stelt zichzelf als eerste twee belangrijke vragen, legt Van der Sluis uit. Waarom ben ik eigenlijk leidinggevende? En wat wil ik daarmee? Daar begint het allemaal mee. Ben je leidinggevende voor jezelf, omdat je carrière wil maken? Voor de maatschappij, omdat je iets sociaal-maatschappelijks wil veranderen? Of voor de organisatie, om die verder te helpen?  

Wie wil jij zijn? 

"Leidinggeven is een kans, maar ook een keuze", zegt ze. "Want je kunt bijvoorbeeld mensen maken of breken. Zorg je ervoor dat anderen hun werk goed kunnen doen en zich ontplooien? Of houd je mensen klein?

Ze vervolgt: “Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de relatie tussen jou en de leiding-krijgenden. Dat noem ik de tussenruimte, ook wel het sociale kapitaal of de bedrijfscultuur genoemd, de sfeer op de werkplek. Ik vind het heel mooi om leidinggevenden te laten inzien welke keuzes zij eigenlijk maken en wat de impact daarvan is. En hoe het ook zou kunnen" 

Kenmerken van een goede leidinggevende 

Een goede leidinggevende geeft volgens Van der Sluis veel. Twaalf punten
vatten dat repertoire samen. Daar vallen bijvoorbeeld onder dat de leidinggevende aandacht heeft voor en geeft aan de collega’s in het team, en richting en ruimte geeft. Ook het vaststellen van duidelijke resultaatgebieden, het zorgen voor sociale veiligheid, ethisch handelen, en het vieren van successen en pijlpalen vallen daaronder. Een leidinggevende is hoe dan ook een voorbeeld voor anderen, in omgangsvormen, kleding, houding, taalgebruik en uitstraling. Leidinggeven is dus nogal wat, volgens Van der Sluis. 

Ten dienste van de organisatie 

Hoe zorg je ervoor dat je leiderschap niet alleen goed en succesvol is op korte termijn, maar ook de organisatie op de lange termijn versterkt? Volgens Van der Sluis is het belangrijk om leiderschap vanuit een strategische visie te ontwikkelen. "Strategisch leiderschap staat ten dienste van de organisatie. Het gaat dus niet om je persoonlijke carrière. Het gaat over dat je leiding geeft aan mensen en teams,
zodat de organisatie morgen nog bestaat en het liefst overmorgen ook.
Daarom werk je als leidinggevende vanuit een langetermijnvisie." 

Anders denken 

Tijdens het Strategic Leadership Program van Nyenrode Business Universiteit, waarin Van der Sluis kerndocent is, krijgen deelnemers kennis en inzichten aangereikt om zich te ontwikkelen in hun eigen strategisch leiderschap ten behoeve van hun organisatie. "Tijdens de opleiding leren deelnemers anders te denken. Wij geven het denken over leidinggeven in en aan organisaties een duwtje. Nadien gaan deelnemers zich anders gedragen, andere vragen stellen aan hun collega’s. Hierdoor maken zij een stap in hun professionele ontwikkeling en zijn zij in staat om op strategisch niveau leiding te geven.” 

"Leidinggevende functies worden vaak onderschat. Nog altijd denken veel mensen: leiding geven, dat is een mooie volgende stap. Maar er komt veel bij kijken. Uiteindelijk draait het allemaal om de vraag: wat doe ik voor mijn collega’s? Zodat zij optimaal kunnen functioneren en van elkaar kunnen leren. Er voor hen zijn en met hen meedenken, is daarbij belangrijk". 

Jezelf ontwikkelen als strategisch leider van de toekomst

Met het Strategic Leadership Program (SLP) geef je als directeur, directeur-eigenaar of senior manager een nieuwe impuls aan je strategisch leiderschap. Je bent bij een (middel)groot bedrijf verantwoordelijk voor de strategie of het eindresultaat van het hele bedrijf of een businessunit. Je maakt jezelf de nieuwste strategische kennis eigen. Je spart met gelijkgestemden, hoogleraren en captains of industry en groeit door hun feedback. Meer informatie over het Strategic Leadership Program (SLP) vind je hier.

Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis is hoogleraar Strategisch Talent Management en Organisatorisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit. Zij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Strategy, Organization & Leadership en is tevens kerndocent van het SLP.

Dit interview is eerder verschenen in Business Insider.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.