(Instroomprogramma) Post-Master RA

In het kort

  • RA-studieroute op maat
  • Persoonlijke en professionele groei
  • Studeren naast je werk

Informatie

Startdatum
1 februari 2025
Duur
2 jaar
Colleges
Vrijdag 9.00 - 16.00 uur
Wekelijkse studie
12-20 uur per week
Investering
8.800 (gem. per jaar voor volledige opleiding)
Vooropleidingen
Locatie(s)
Deadline voor aanmelding
5 januari 2025 23.59 uur
(Instroomprogramma) Post-Master RA

Introductie

Heb je een afgeronde master van een andere universiteit en wil je de opleiding tot registeraccountant volgen? Dan kan je bij Nyenrode gemakkelijk instromen in de Post-Master RA, een flexibele deeltijdopleiding tot registeraccountant (RA). Om registeraccountant te worden, leg je de volgende onderdelen af:

  1. Instroomprogramma Post-Master RA (afhankelijk van jouw vooropleiding)
  2. Hoofdfase Post-Master RA
  3. Praktijkopleiding Assurance

 

Je start eerst met het instroomprogramma of direct met de hoofdfase van de Post-Master RA en volgt de studie naast je werk. Om te starten heb je een MSc-diploma nodig in een financiële, economische of bedrijfskundige richting. Heb je deficiënties? Dan kan je deze gemiddeld binnen een half jaar wegwerken om vervolgens in te stromen in de hoofdfase van de Post-Master.

Wat levert het je op?

  • Je krijgt de titel RA; hoogste kwalificatie in de accountancy
  • Professionele en persoonlijke groei
  • Kennis en lef om je rug recht te houden als dat nodig is
  • Je bent voor organisaties een gesprekspartner op niveau

Studielocaties hoofdfase Post-Master

Wanneer je het instroomprogramma in Breukelen hebt afgerond en aan de Post-Master begint, volg je college op een locatie bij jou in de buurt in een kleine groep. Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en is er veel interactie. Daarnaast leer je veel van elkaars (werk)ervaring.

Inhoud

Wat ga je doen?   

De colleges van het (Instroomprogramma) Post-Master RA volg je op vrijdag op Nyenrode in Breukelen en de andere dagen werk je bij een accountantskantoor. Wanneer je start met de hoofdfase van de Post-Master, kan je de colleges volgen op een Nyenrode locatie bij jou in de buurt. 

De opzet van het (Instroomprogramma) Post-Master RA heeft als insteek een persoonlijk en efficiënt programma aan te bieden. Je kan de opleiding goed combineren met je werk en je doet de studie op basis van een passend studieplan.

Afhankelijk van jouw studieplan, rond je het instroomprogramma binnen een half jaar af en duurt de gehele opleiding gemiddeld 2 tot 2,5 jaar. Het is mogelijk om de colleges in specifieke periodes te pauzeren of jouw studietempo te vertragen als jou dat beter uitkomt. Dit heeft uiteraard effect op de totale studieduur.

Vakken

Uit het totale onderwijsaanbod volg je alleen de vakken die je nodig hebt op grond van je vooropleiding. Jouw passende studieplan bestaat uit deficiëntie- en hoofdvakken.

Hoofdvakken zijn vakken uit de kernvakgebieden (Auditing & Assurance, Bestuurlijke Informatieverzorging en Externe Verslaggeving) die bijna iedereen moet volgen. Dit zijn ook de theoretische vakken die in onze reguliere master en Post-Masterfase zitten.

Deficiënties zijn de vakken uit de overige vakgebieden die de CEA verplicht heeft gesteld voor iedereen in Nederland die RA wil worden. Hoeveel en welke deficiënties je hebt, ligt aan jouw vooropleiding en kan verschillen per student.

Hieronder zie je een overzicht van alle deficiëntievakken uit het instroomprogramma, waar je een persoonlijke selectie van toegewezen krijgt, en de hoofdvakken.

Deficiëntievakken uit het instroomprogramma
Duur: 6 maanden (gemiddeld)

  • Financial Accounting & Theory
  • Auditing
  • Bestuurlijke Informatieverzorging (BIV)
  • Advanced Bookkeeping
  • Organizational Behavior
  • Tax
  • Law
  • Finance
  • Management Accounting & Control
  • Professional Leadership & Development Journey
 Hoofdvakken
Duur: 2 jaar (gemiddeld)

  • Advanced Auditing
  • BIV Interne Beheersing
  • Data Science in Auditing
  • Externe Verslaggeving
  • Externe Verslaggeving voor Accountants
  • BIV Informatiecontrole
  • Financial Auditing 
  • Corporate Governance
  • Communication in Control

Indicatie aanvragen

Praktijkopleiding Assurance

Voor het behalen van de RA-titel volg je parallel aan de theoretische opleiding een drie jaar durende praktijkopleiding. De Praktijkopleiding is onderdeel van je werk en is vereist om registeraccountant te worden. Je kan met deze Praktijkopleiding direct bij de start van het Instroomprogramma Post-Master RA beginnen. Onderdelen van de Praktijkopleiding zijn ook via Nyenrode te volgen. Lees meer over de opleiding op de Praktijkopleiding pagina.

Brochure bekijken?

Laat dan je gegevens achter en je ontvangt de brochure in je mail.

Aanmelden

Start met het (Instroomprogramma) Post-Master RA

Aanmeldprocedure

  1. Meld je aan via de aanmeldbutton in het rechter menu. Je hoeft hier enkel je algemene contactgegevens in te vullen.
  2. Nadat je op verzenden hebt geklikt, ontvang je een e-mail met vervolgstappen.
  3. Open de e-mail en klik op de 'Nyenrode Aanmeldportaal' link in de tekst. Op dit platform kan je jouw persoonlijke gegevens aanvullen en je aanmelding afronden.
  4. Verzend je aanmelding via het 'Nyenrode Aanmeldportaal'.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kan starten met het (Instroomprogramma) Post-Master RA als je een MSc-diploma hebt in een financiële, economische of bedrijfskundige studierichting. Je kan ook instromen wanneer je nog één vak van de master open hebt staan. Dit mag ook de masterscriptie zijn.

Baan in de accountancy

We adviseren je om te zorgen dat je een baan hebt in de accountancy, bijvoorbeeld als assistent-accountant. De opleiding doe je naast je werk. Wat je leert tijdens de studie kan je meteen in de praktijk toepassen. Zoek je nog een baan? Bekijk de vacatures van accountantskantoren op onze digitale bedrijvenmarkt.

Passend studieplan aanvragen

Je krijgt een passend studieplan met de snelste studieroute naar de RA-titel als uitgangspunt. De precieze samenstelling daarvan hangt af van de vakken die je hebt gevolgd tijdens je vooropleidingen en welke deficiënties je nog moet wegwerken. Wil je een indicatie van jouw studieplan? Stuur dan je cijferlijsten van al je vooropleidingen met ECTS naar IPMAccountancy@nyenrode.nl.

*Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling (Rules & regulations) van deze opleiding.

Interesse in deze opleiding?

Ben jij geïnteresseerd in de opleiding (Instroomprogramma) Post-Master RA? Meld je dan online aan.

Investering

Bij het instroomprogramma en de hoofdfase van de Post Master in Accountancy is het gebruikelijk dat het accountantskantoor waar je werkt of gaat werken de kosten van je studie betaalt. Daarnaast ontvang je salaris. *Afspraken over de betaling van de studie en de daarbij horende regelingen worden meestal opgenomen in een studieovereenkomst als onderdeel van je arbeidsovereenkomst. Hierin wordt ook opgenomen wat jouw rechten en plichten zijn. Het is belangrijk om zelf goed op te hoogte te zijn van deze afspraken. Vanuit Nyenrode kunnen we daarin bijstaan en met je meekijken.

De gehele Post-Master RA inclusief het instroomprogramma kost gemiddeld 8.800 per jaar, dit is inclusief de kosten voor zowel mondelinge als schriftelijke tentamens aansluitend aan de cursus. Je betaalt alleen voor onderwijs dat je volgt. Onder collegegelden wordt verstaan deficiëntiecursussen, hoofdvakken, en tentamens. Alle onderdelen betaal je afzonderlijk. De kosten van de opleiding zijn dus helemaal afhankelijk van jouw studieplan en de daarbij horende vrijstellingen. Dit maakt de opleiding flexibel, je kan eenvoudig stoppen en opnieuw opstarten, zonder extra kosten.

  • Het collegegeld bedraagt gemiddeld 8.800 per jaar, dit bedrag is inclusief de kosten voor het tentamen aansluitend op de cursus.
  • De inschrijfkosten bedragen 310 per collegejaar.
  • De kosten voor literatuur bedragen gemiddeld ongeveer 300 per collegejaar.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatiefen onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

 

Carrière

Direct van start met jouw carrière

Ben je op zoek naar een werkgever voor aanvang van de studie en kan je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op via sollicitatiehulp@nyenrode.nl.
Nyenrode werkt samen met veel verschillende kantoren. Bekijk het overzicht van onze partners hier.

Wij werken met nog veel meer accountantskantoren samen. Als een kantoor niet in het overzicht staat, is het nog steeds heel goed mogelijk om daar te gaan werken en je studie op Nyenrode te volgen. Is jouw werkgever nog onbekend met het werken-leren traject? Laat hen gerust contact opnemen met ons.

Partnerinformatie

Is jullie kantoor op zoek naar nieuw accountancy talent? Of hebben jullie al een aantal medewerkers die bij Nyenrode de opleiding volgen maar zijn jullie op zoek naar een intensievere samenwerking? Lees hieronder meer over de mogelijkheden en neem gerust contact op met Lidy Coolen.

Accountancy talent

Kantoren zijn constant op zoek naar accountancy talent. Medewerkers die een waardevolle bijdrage leveren aan de dagelijkse controlepraktijk en die ook in de toekomst de kern vormen van het bedrijf. Want wie wil nu niet iemand met passie voor het accountantsvak? Een medewerker die één wordt met de bedrijfscultuur. Iemand die opgeleid wordt en in de toekomst het bedrijf mee vormgeeft.
Wat die toegevoegde waarde van de Nyenrode student precies inhoudt? Bij Nyenrode leiden we de studenten op tot robuuste accountants en ligt naast een stevige portie academische vakkennis, de focus op professionele, persoonlijke en maatschappelijke vorming.

Mogelijkheden:

  • Het is mogelijk een stand te bemannen op de Bedrijvenmarkt. Dit vindt plaats op de drie Open Dagen van de Accountancy opleidingen. Bekijk ook de Digitale Bedrijvenmarkt voor de actuele vacatures.
  • Relevante starters vacatures kunnen gedeeld worden via de LinkedIn groep Nyenrode Sollicitatiehulp.
  • Op zoek naar accountancy talent dat in september start met de Bachelor of Science in Accountancy? Wij fungeren graag als verbindende factor. Ontvang gegevens van aankomend studenten die op zoek gaan naar een passende werkgever.
  • Willen jullie graag accurate informatie geven tijdens jullie sollictitatieprocedure met kandidaten? Wij voorzien jullie recruiters graag van informatie in recruitmentbijeenkomsten.

N.B. Wij doen geen uitingen van kantoren onder onze studenten wanneer deze eenmaal gestart zijn in het deeltijd traject. De huidige klantrelatie staat altijd voorop.

Tripartiete overeenkomst

De opleiding Accountancy aan Nyenrode heeft twee belangrijke pijlers; de persoonlijke vorming van onze studenten en een sterke band met de praktijk. Vanuit dit gedachtengoed is de tripartiete overeenkomst ontstaan.

Bij een tripartiete overeenkomst wordt er een overeenkomst gesloten tussen student/werknemer, de werkgever en Nyenrode. Alle partijen verklaren hiermee dat er aandacht is voor de persoonlijke studieloopbaan en dat rechtstreekse uitwisseling van studieresultaten mag plaatsvinden.

Het doel is de student optimaal te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling en om het opleidingsaanbod goed op elkaar af te stemmen. Dit bieden wij vaste partners aan waarmee wij graag inzetten op een langdurige relatie. Dit betreffen accountancykantoren waar meerdere studenten werkzaam zijn.

Centrale facturering

Accountantskantoren waar meerdere studenten werkzaam zijn, kunnen ook kiezen voor centrale facturering van de college- en tentamentarieven. Nyenrode stuurt dan maandelijks de factuur betreffende de studiekosten van werknemers, rechtstreeks naar de werkgever.

Behalen RA-titel

Wil jij graag de Register Accountant (RA) titel behalen? Dan zul je de volgende twee opleidingen moeten afsluiten. Deze kan je tegelijkertijd volgen.

  • Post-Master RA
  • RA-Praktijkopleiding (3 jaar)

De Praktijkopleiding volg je parallel aan je RA-opleiding en je werk. Het bestaat uit diverse opdrachten met een afsluitend praktijkreferaat. Het is mogelijk om het praktijkreferaattraject en andere onderdelen via Nyenrode te doen.

Onderdelen Praktijkopleiding Assurance

Nyenrode biedt verschillende onderdelen van de Praktijkopleiding Assurance aan: de Nulmeting, Intervisiegesprekken, Trainingsprogramma’s, de ICAIS-casus en het Praktijkreferaat. Deze onderdelen zijn geaccrediteerd door de Raad voor de Praktijkopleidingen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Daarnaast heeft Nyenrode sinds kort ook haar eigen stagebureau. Wil je meer weten over de mogelijkheden met het stagebureau van Nyenrode? Stuur dan een mail naar stagebureau@nyenrode.nl.

FAQ

Hoe verloopt het aanmeldproces en waar moet je aan denken? Vind hier alle antwoorden op de meestgestelde vragen.

1. Hoe word ik registeraccountant (RA)?

Dit is een combinatie van theorie en praktijk. De casuïstiek uit de praktijk neem je ook mee naar colleges en gebruik je in tentamens (zoals bij mondelingen). Naast het theoretische gedeelte volg je ook een praktijkopleiding via het NBA, waar je direct al mee kunt starten naast de theoretische opleiding. Je rondt de opleiding af met een praktijkreferaat na het behalen van je opleiding.

2. Wat hebben wij van je nodig zodat je kan starten met het Instroomprogramma Post-Master RA?

We hebben zowel een aantal documenten nodig voor jouw inschrijving als voor jouw vrijstellingsverzoek en studieplan.

Voor jouw inschrijving:
Als je jouw vooropleiding al helemaal hebt afgerond, ontvangen we graag een gecertificeerd DUO-uittreksel en een kopie van je volledige cijferlijst. Je kan deze uploaden in Osiris. Deze cijferlijst hoeft niet gewaarmerkt te zijn. Op het moment dat je je vooropleiding helemaal hebt afgerond en dit ook met de juiste documentatie kan aantonen, kunnen we jouw inschrijving definitief maken.

Indien je wel toelaatbaar bent, maar nog één openstaand vak hebt, dan word je in eerste instantie voorwaardelijk ingeschreven. Je kunt dan gewoon starten met het (instroom)programma Post-Master. Het diploma moet dan wel binnen een half jaar worden behaald. Dit dien je aan te tonen met bovengenoemde documentatie, zodat we je aanmelding definitief kunnen maken.

Om je inschrijving af te ronden moeten we een gewaarmerkte versie van je meest recente cijferlijst ontvangen. Als het op dit moment niet mogelijk is een fysieke gewaarmerkte cijferlijst op te vragen bij je universiteit, dan volstaat het een digitale cijferlijst te laten versturen vanuit het onderwijsbureau van je universiteit. Voorwaarde daarbij is wel dat je universiteit deze cijferlijst rechtstreeks mailt naar postmasteraccountancy@nyenrode.nl.

Voor jouw vrijstellingsverzoek en studieplan zijn dat:

  • Originele cijferlijsten (kopie) met behaalde ECTS per vak, inclusief Propedeuse cijferlijst
  • Korte vakomschrijvingen met bronvermelding en gebruikte literatuur per vak in 1 document (geen complete studiegidsen)
  • Vakomschrijvingen op volgorde van de cijferlijst met dezelfde cursusnamen en aantallen ECTS.

3. Ik heb mijn masterdiploma nog niet, kan ik me wel inschrijven?

Je kan je al inschrijven voor het Instroomprogramma Post-Master RA bij Nyenrode wanneer je nog maximaal 1 mastervak open hebt staan. Dit mag ook je thesis/masterscriptie zijn. Het diploma moet dan wel binnen een half jaar worden behaald.

4. Hoe maken jullie een indicatie?

Voor een indicatie hebben wij de cijferlijsten van al jouw vooropleidingen nodig met ECTS daarop vermeld. Wij kijken dan naar de behaalde ECTS op de vakgebieden die door de CEA (Commissie Eindtermen Accountancy) zijn voorgeschreven om de RA titel te kunnen behalen. De CEA geeft daarbij zowel bepaalde eindtermen aan die moeten worden behaald, als een minimum aantal ECTS per vakgebied. De specifieke eindtermen kunnen wij pas definitief controleren wanneer je wilt starten met de opleiding en wij al jouw vakomschrijvingen en gebruikte literatuur kunnen bestuderen. De indicatie geeft een beeld op basis van het behaalde aantal studiepunten. Uit ervaring weten we wel dat deze voor 99% accuraat is.

5. Waarom krijg ik voor sommige vakken wel een vrijstelling en voor andere niet?

De CEA heeft voor iedereen in Nederland die RA wil worden, vastgesteld wat je minimaal per vakgebied aan studiepunten en inhoudelijk eindtermen moet hebben behaald. Zo kan het zijn dat je wel al wat kennis hebt van een bepaald vakgebied, maar niet voldoende studiepunten of inhoudelijke eindtermen hebt behaald voor vrijstelling voor alle vakken binnen dat vakgebied.

6. Hoe maken jullie mijn instroomschema en studieplan?

Wanneer de vrijstellingen zijn toegekend, weten wij welke vakken je nog moet behalen. Vervolgens maken wij een passend studieplan voor je die we zo efficiënt mogelijk inrichten. We kijken naar een logische opbouw van de vakken, maar je zit niet vast aan een bepaalde volgorde. Als het voor jouw schema beter uitkomt om een bepaald deficiëntievak tussen de hoofdvakken door te doen, dan plannen we dat zo voor je in. Het afronden van de deficiëntievakken duurt gemiddeld een half jaar.

7. Kan ik de vakken ook op andere locaties in het land volgen, dichterbij kantoor of huis?

Ja, dat kan inderdaad, maar wel alleen voor de vakken in de hoofdfase van de Post-Master. Je geeft bij je aanmelding 2 voorkeurslocaties op, waarbij we bij de indeling zoveel mogelijk rekening houden. Dit ligt echter wel aan de hoeveelheid en spreiding van de studenten die deelnemen aan een bepaald vak. Zo worden de wat kleinere deficiëntievakken vaak juist zo centraal mogelijk op Nyenrode of in Utrecht gepland, zodat het voor iedereen bereisbaar is. Zodra er meer studenten deelnemen aan een vak, hebben we meerdere locaties in het land waar je de cursus kan volgen.

8. Hoe kan ik mij aanmelden voor de Post-Master of het Instroomprogramma?

Je kunt je aanmelden voor onze Post-Master en het Instroomprogramma door naar het tabje 'Aanmelden' te gaan en op de groene aanmeldbutton te klikken.

Zodra je op ‘online aanmelden’ klikt, opent een formulier dat je dient in te vullen. Hierna ontvang je een mail met een link naar ons aanmeldportaal in Osiris, waar je je aanmelding verder kan afronden en officieel kan indienen. Zodra je jouw aanmelding hebt afgerond, ontvang je van ons een bevestiging van je aanmelding.

Let op: onderdeel van het proces is verificatie van jouw account. Dat kan je doen door nogmaals in te loggen op het aanmeldportaal of de link te gebruiken die je per mail ontvangt (deze kan helaas ook in je spambox belanden).

9. Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor de Post-Master en het Instroomprogramma?

De deadline voor aanmelding voor komend studiejaar is: 1 juli 2024

10. Wanneer ben ik toelaatbaar tot de Post-Master en het Instroomprogramma?

Je bent toelaatbaar tot onze Post-Master en het Instroomprogramma wanneer je nog maximaal één vak uit je vooropleiding open hebt staan (dit mag ook je thesis/masterscriptie zijn) en je dit aan kunt tonen door middel van een gewaarmerkte cijferlijst.

11. Tot wanneer kan ik mijn inschrijving voor de Post-Master en het Instroomprogramma kosteloos annuleren?

Je kan jouw inschrijving voor de Post-Master voor instroom februari 2025 kosteloos annuleren tot 1 augustus 2024. Let op: na deze datum geldt de regeling 'Financiële gevolgen bij annulering cursus(sen) en beëindiging studie' zoals dit in de studiegids 2024-2025 vermeld zal worden. Dit houdt in dat:

  • Je kunt je inschrijven voor deze Post-Master tot 15 december 2024
  • Voor alle cursussen is het volledige cursusgeld verschuldigd indien de annulering op of na de startdatum van de cursus plaatsvindt.
  • Indien een annulering plaatsvindt in de periode van vier weken voor de startdatum van de cursus tot de daadwerkelijke startdatum, dan is eenmalig het bedrag van € 150,- per cursus verschuldigd.

Volledigheidshalve wordt hierbij opgemerkt dat de startdatum van een cursus geldt als vervaldatum van de eerste betalingstermijn.

12. Volg ik alleen colleges op vrijdag?

De colleges zijn overwegend op vrijdag.

Een enkele keer wordt er op een doordeweekse avond (meestal donderdagavond) college gegeven. Dit is alleen in de deficiëntie fase en niet in hoofdfase van de opleiding.

13. Ik ben nog op zoek naar een werkgever, kan Nyenrode mij daarbij helpen?

Het solliciteren bij een werkgever wordt door een student zelf gedaan, maar Nyenrode biedt verschillende faciliteiten om je te helpen in je zoektocht naar een baan. Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag naar onze Digitale Bedrijvenmarkt.

14. Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact op met het team (Instroomprogramma) Post-Master RA via het e-mailadres: IPMAccountancy@nyenrode.nl

Gerelateerd nieuws

Contact

Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!

Mara Lakerveld-Broekhof

Functietitel Programma-manager
Telefoonnummer + 31 346 295 844

Soortgelijke programma's

  • Executive Master of Finance & Control (EMFC/RC)

    Startdatum: September en februari
    Taal:
    • Nederlands
    Locatie:
    • Breukelen

    Met deze internationale EMFC-opleiding ontwikkel je je tot Registercontroller (RC) en sterke businesspartner.