ESG Assurance and Leadership

Breukelen
7 oktober 2024
3 maanden I 3 blokken van 2 dagen
Nederlands
€ 6.495,- (excl BTW)
Master (WO)

Bouw een stevige basis voor duurzaamheidscontrole

Hoe toets je de duurzaamheidsstrategie van een organisatie en beoordeel je beslissingen genomen op basis van een dubbele materialiteitsanalyse? Heeft de klant oog voor de juiste risico’s? Hoe beoordeel je de ESG-verslaglegging op waarde en navigeer je door onzekerheden bij het afgeven van de verklaring? Kijk naar ESG vanuit jouw overtuigingen. Durf jij een oordeel te vellen, als je nog niet alles zeker weet? 

Tijdens het programma ESG assurance and leadership gaan we in 3 blokken aan de slag met deze vraagstukken en heb je aan het einde een goede basis voor het beoordelen van duurzaamheidsverslagen. 

 • Bewustwording en kennis van de impact van ESG en CSRD richtlijnen;
 • Gesprekspartner zijn voor aan ESG gerelateerde strategische vraagstukken;
 • In lijn met de PE vereisten CSRD compententieset en kantooroverstijgende intervisie van de NBA;
 • Inzicht in controletechnieken van duurzaamheidsverslagen;
 • Visie op eigen maatschappelijke rol en persoonlijke vaardigheden.


Voor wie?

Je bent controlerend accountant met minimaal 5 jaar werkervaring en doet nu al of gaat duurzaamheidsverslagen beoordelen.

Ook interessant voor jou

Accountancy 2018 25-05-2018-25 ESG: impact op business, control en audit

ESG: impact op business, control en audit

< 10 dagen | Nederlands | 8 oktober 2024
Blended Class over de impact van ESG op organisaties ter voorbereiding op de adviserende en controlerende rol van Controllers en Accountants.
Controlling - Nyenrode ESG: measure the impact

ESG: measure the impact

< 10 dagen | Nederlands | 25 september 2024
Hoe identificeren we potentiële ESG-risico's bij besluitvorming en hoe kunnen we ze effectief opnemen in onze financiële verslaglegging?

Sprekers

 • Tulay Gedik - senior manager specialist ESG assurance bij Deloitte 
 • Danielle de Groot - docent Auditing bij Nyenrode en eigenaar Biender Consultancy
 • Mark de Lat - Onderzoeker, auteur en teamcoach
 • The Sparring Partner - trainers vechtkunst/zelfbewust zijn
 • Jirini van Daal - Bureauvaktechniek Flynth en lid projectgroep CSRD NBA
 • Vincent wanders  - ZZP bij ESG-Care BV / Compliant&More BV
 • Jurgen Wagenaar - Senior Manager ESG assurance bij KPMG
 • Nicoline Dikmans – Senior Manager ESG Assurance PwC
 • Jennifer Jansen-Rogers – ESG assurance professional
Hoogleraar
André Nijhof is hoogleraar op het gebied van Duurzaam Ondernemen en Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit. André is kerndocent van blok 1: Leiderschapsstijlen en hun context. Hij is misschien wel de verpersoonlijking van Nyenrode's missie 'Serving society by shaping responsible leaders’ en neemt de deelnemers mee in hun eigen purpose en waarden.
Lecturer
Erik Maier werkt als docent, programma-manager en promovendus aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Strategy, Organization & Leadership. Bij voorkeur werkt hij op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling: het gebied waar strategische doelen van de organisatie en de individuele behoeften van het individu met elkaar in verbinding staan.
Albert Plugge
Hoogleraar
Binnen zijn leerstoel doet Plugge onderzoek naar de transformatie van bedrijven in hun uitdaging zowel bedrijfsdoelstellingen te realiseren als te voldoen aan ESG Regelgeving. Hierbij vormen de afhankelijkheden tussen bedrijven en hun ketenpartners een ecosysteem waarin partijen elkaar beïnvloeden. Het toepassen van digitale innovaties biedt bedrijven de mogelijkheid het transformatieproces te ondersteunen door het verzamelen, analyseren en rapporteren van ESG informatie binnen het ecosysteem.
Assistant professor
Remko Renes is universitair docent corporate governance aan Nyenrode Business Universiteit en lid van het Nyenrode Corporate Governance Instituut.
Universitair hoofddocent
Ferdy van Beest is universitair docent aan Nyenrode Business universiteit op het gebied van Financial Accounting & Reporting en met name vanuit het vakgebied externe verslaggeving.

Vergroot je kennis en reflecteer op onzekerheid

Het programma ESG Assurance and Leadership is zorgvuldig ontworpen om je de vaardigheden en kennis te bieden die je nodig hebt om duurzaamheidscontroles uit te voeren. Het programma is opgebouwd uit de volgende bouwstenen:

 • ESG transformatie
 • Risico en verslaggeving
 • ESG Assurance
 • Leiderschap

Als accountant speel je een belangrijke rol in de wereld van ESG. Dit betekent dat je duurzaamheidspraktijken en rapportagestandaarden beoordeelt, met focus op nieuwe methoden om een oordeel te vellen. Om dit goed te kunnen doen, is het essentieel meer kennis te hebben van ESG-transformatie.

ESG-transformatie vraagt om een heroverweging van bedrijfsstrategieën en praktijken, gedreven door veranderingen in de markt en wettelijke verplichtingen. Het betrekken van stakeholders en het uitvoeren van een materialiteitsanalyse zijn van cruciaal belang voor het integreren van ESG en de manier waarop hierover wordt gerapporteerd. ESG-assurance brengt uitdagingen met zich mee, zoals het waarborgen van betrouwbaarheid en het bieden van limited assurance.

Het beoordelen van ESG-verslagen zorgt in deze fase echter voor veel onzekerheden en onduidelijkheid. Hoe vind je als accountant een weg in deze onzekerheid en zorg je dat je een betrouwbaar oordeel kan geven?

Het programma daagt jou uit om niet alleen je inhoudelijke kennis en tools over ESG-assurance te vergroten, maar ook om te reflecteren op jouw eigen reactie op onzekerheid.

Opzet van het programma

Het programma bestaat uit 3 blokken van 2 aaneengesloten dagen, inclusief overnachting. In de tussengelegen blokken vindt er intervisie plaats. In totaal bestaat uit het programma uit 45 contacturen. Zelfstudie wordt ondersteund door een online leeromgeving. 

   Data

   We bieden dit programma meerdere keren per jaar aan. Komt deze data niet uit? Neem dan contact op met programma management voor meer informatie.

   • Blok 1: 7 en 8 oktober 2024
   • Blok 2: 18 en 19 november 2024
   • Blok 3: 16 en 17 december 2024

   Na afronding van het programma ontvang je een certificaat dat je nieuwe vaardigheden en kennis bevestigt. Je komt hiervoor in aanmerking als je tenminste 5 van de 6 dagen en de intervisiesessies hebt bijgewoond.

   Aanmelden 

   Aanmelden kan via de groene aanmeldbutton. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

   *Om de diversiteit van de groep te waarborgen, laten we per cursusgroep maximaal 4 deelnemers per organisatie toe.

   Wat bedraagt de investering?


   De investering voor het programma ESG assurance and leadership is € 6.495,-, exclusief 21% btw.* 

   Kosteloos annuleren is uitsluitend mogelijk per e-mail tot 4 weken voor de aanvangsdatum van het programma. Bij annuleren tussen 4 en 2 weken voor aanvangsdatum wordt 50% in rekening gebracht. Daarna ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd.

   *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.