ESG: impact op business, control en audit

Breukelen, Online
8 mei 2023
8 weken
Nederlands
€2.795,00 (excl. BTW)
Master (WO)
32 uren

Hoe kun je als Controller en Accountant het bestuur van een organisatie het beste ondersteunen en adviseren bij de ESG-transformatie? Hoe bepaal je de juiste KPI's en leg je deze vast? Hoe controleer je de ESG-verslaglegging op waarde? Dat leer je in deze acht weken durende blended class over de impact van de nieuwe ESG (Environment, Social, Governance) richtlijnen.

 • Bewustwording en kennis van de impact van ESG richtlijnen
 • Strategische doelen naar cijfers vertalen
 • Opstellen correcte reporting en controle

Omgaan met de ESG richtlijnen

Volgens de CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) van de Europese Unie dienen bedrijven die voldoen aan bepaalde criteria vanaf 2024 verslaglegging te doen over verschillende ESG-doelen. Voor zowel Controllers als Accountants ligt hier een belangrijke adviserende en controlerende rol. Maar hoe ga je hier nu als Accountant of Controller mee om?

Met de blended class ESG: Impact op business, control en audit maken we een verdiepingsslag in het landschap van ESG. Je krijgt inzichten en handvatten aangereikt om toegevoegde waarde binnen jouw organisatie of bij jouw klant te creëren.

Voor wie?

Het programma is geschikt voor interne, externe en overheidscontrollers, accountants en medewerkers van interne controle afdelingen op financieel gebied. Het programma is op WO-niveau en we verwachten dat deelnemers een aantal jaar werkervaring hebben. Voldoe je niet aan het bovenstaande, maar wil je toch graag deelnemen? Neem dan contact op met programma-management.

Deels online, deels op locatie

Je gaat aan de slag in een kleine groep van maximaal 25 deelnemers. Tijdens het programma zijn er vier bijeenkomsten online en volg je vier colleges op ons landgoed in Breukelen. 

Van wie krijg je college?

Tijdens de Blended Class geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten. Daarnaast is een belangrijk element van deze blended class het leren van elkaar. Daarom vragen wij je ook jouw ervaringen en best practices te delen.

De hoogleraren en experts

Leer alvast enkele van onze hoogleraren kennen.

  Barbara Majoor
  Vice-Rector Magnificus
  Barbara Majoor is de directeur van het centrum Accounting, Auditing & Control. Haar onderzoek concentreert zich op auditkwaliteit, auditstandaarden, ethiek met een speciale focus op de gedragsaspecten en drijfveren van auditkwaliteit.
  PhD student
  Diane heeft een bedrijfskundige achtergrond en is registercontroller. In het bedrijfsleven heeft zij diverse executive posities bekleed. Vooral bij maatschappelijk georiënteerde bedrijven.

  Inhoud van het programma

   De blended class ESG: Impact op business, control en audit is gebaseerd op de volgende vier bouwstenen: 

  1. Understanding the impact – inzicht en begrip krijgen voor de keuzes die bestuurders moeten maken. 
  2. Becoming a business partner – kennis en vaardigheden om bestuurders te helpen met het vertalen van ESG-strategie in actie. Stakeholder dialoog, dubbele materialiteit. 
  3. Capture and report – Bepalen van de juiste KPI's en deze op juiste manier vastleggen en monitoren. 
  4. Evaluate and check – Hoe de ESG-verslaglegging te controleren op waarde.

  Elke bouwsteen introduceren we in een online webinar met als doel: kennisoverdracht. Een week later volgen we dit op met een college op ons landgoed. Bij dat college gaat het om elkaar te inspireren en van elkaar te leren.

  Studieopzet, PE en optioneel reflectiepaper

  Het programma duurt acht weken. In totaal bestaat uit het programma uit 24 contacturen en acht uren voorbereiding. Het programma levert je 32 PE-uren op.

  Aan het einde van het programma heb je de mogelijkheid om een reflectiepaper te schrijven als extra verdieping op het programma. Hierin ga je met de opgedane kennis reflecteren op de organisatie waar jij werkzaam bent. Een voldoende bevonden reflectiepaper levert een extra vermelding op je certificaat en acht uur extra PE op.

  Meld je nu aan

  Aanmelden voor ESG: impact op business, control en audit doe je via de groene aanmeldbutton. Heb je nog vragen? Onze programma-manager beantwoordt deze graag.

  Data en tijden

  Iedere bouwsteen bestaat uit een online college en een college op ons landgoed.

  • Understanding the impact
   Online college op maandag 8 mei 2023 van 16:00 - 18:00 uur
   College op maandag 15 mei 2023 van 16:00 - 20:30 uur op Nyenrode Business Universiteit te Breukelen
  • Becoming a business partner
   Online college op maandag 22 mei 2023 van 16:00 - 18:00 uur
   College op dinsdag 30 mei 2023 van 16:00 - 20:30 uur op Nyenrode Business Universiteit te Breukelen
  • Capture and report
   Online college maandag 5 juni 2023 van 16:00 - 18:00 uur
   College op maandag 12 juni 2023 van 16:00 - 20:30 uur op Nyenrode Business Universiteit te Breukelen
  • Evaluate and check
   Online college maandag 19 juni 2023 van 16:00 - 18:00 uur
   Slotcollege op maandag 26 juni 2023 van 16:00 - 21:00 uur op Nyenrode Business Universiteit te Breukelen

  Na afloop van het laatste college ontvang je jouw deelnamecertificaat. Je komt hiervoor in aanmerking als je ten minste drie webinars en drie colleges zelf gevolgd hebt. Wanneer je verhinderd bent op één van de data, dan mag je je laten vervangen door een collega. Inhalen van fysieke colleges en terug kijken van webinars is helaas niet mogelijk.

  Over de investering

  De investering voor ESG: impact op business, control en audit is € 2.795,-, exclusief 21% btw. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, maaltijden tijdens de collegedagen op Nyenrode en toegang tot de online leeromgeving.

  Je ontvangt na afloop een deelnamecertificaat. 

  Kosteloos annuleren is uitsluitend mogelijk per e-mail tot twee weken voor de aanvangsdatum. Na die datum ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd.

  *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.