Transitie, Innovatie en Ondernemerschap - MBA module Public & Private

Breukelen
26 september 2024
29 augustus 2024
3 x 2 dagen
6-8 uur per week (excl. college)
Nederlands
€ 7.145 (btw vrij)
AMBA, EQUIS

Hoe krijg je binnen je werkomgeving de transitie in beweging?

Ben je ervan overtuigd dat jouw organisatie voor uitdagingen staat op het gebied van duurzaamheid en wil je daaraan bijdragen maar vraag je je af hoe? Ben je benieuwd naar hoe je in je werkomgeving de transitie in beweging krijgt? Wil je weten hoe jouw organisatie wendbaarder wordt in een veranderende wereld? En wil je weten wat jij kunt doen om tot innovatie met impact te komen? In de module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap krijg je handvatten om concreet aan de slag te gaan (te ondernemen). Het op innovatieve wijze initiëren, stimuleren en versnellen van duurzame transities op een ook voor jouw organisatie aantrekkelijke wijze binnen je eigen organisatie, vormt de kern van deze module.

  • Werkveld deelnemer staat centraal
  • Ontwikkelen door ook van elkaar te leren
  • Concreet resultaat in de vorm van een actieplan 

  • Werkveld deelnemer staat centraal
  • Ontwikkelen door ook van elkaar te leren
  • Creëer je eigen MBA en bepaal jouw tempo

Wat levert het je op?

  • Kennis van duurzaamheid in brede zin
  • Inzicht in de achtergrond en relevantie van transities voor de eigen sector/organisatie
  • Ontwikkeling van een concreet plan gericht op innovaties die passen bij de eigen organisatie in tijden van transitie
  • Handvatten om als ondernemend en visionair leidinggevende innovaties te initiëren, te stimuleren en te versnellen

 

Kerndocent prof. Dr. Ir. Anke van Hal over de module:

'Wat me altijd raakt tijdens de modules die ik tot nu toe meemaakte is de openheid van waaruit deelnemers en docenten samen tot nieuwe inzichten komen. Dat de impact van deze wisselwerking groot kan zijn lees ik af uit de papers maar hoor ik ook terug. Ik kijk dan ook enorm uit naar het opnieuw gezamenlijk optrekken in de zoektocht naar innovatieve doorbraken op het gebied van ondernemerschap binnen de context van de transities waar we voor staan.''   

Docent ir. Birgit Dulski over de module:’

‘Ik kijk altijd uit naar deze module: de deelnemers vanuit verschillende sectoren brengen in de gesprekken tijdens de drie blokken én in hun papers eigen ervaringen en perspectieven in. Het zet iedereen, deelnemers en docenten, aan het denken. Vaak leidt dit tot heel inspirerende aanpakken voor de eigen organisatie, waar deelnemers begin van de module nog niet aan dachten.’

 

Vijf tips!

Check hier alvast vijf tips hoe je binnen je eigen werkomgeving een transitie in beweging kan krijgen.

Deze module is een onderdeel van het Modulair Executive MBA programma, track Public & Private. Stapel meerdere modules tot een volwaardig MBA of ga voor een snelle upgrade van jouw kennis en volg de module los.

Wat ga je doen?

In de module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap staat het ontdekken en benutten van nieuwe (ook zakelijke) kansen op het gebied van duurzaamheid binnen je organisatie centraal. De module bestaat uit 3 blokken:

  • Transitie (structurele veranderingen als gevolg van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid maar ook op het vlak van bijvoorbeeld economie, cultuur en technologie)
  • Innovatie (dat wat voor degene die ermee in aanraking komt als nieuw wordt beschouwd)
  • Ondernemerschap (economische activiteiten ontplooien met winstoogmerk

Welke transities zijn van invloed op jouw eigen sector?

We vatten duurzaamheid heel breed op in de module. Van gelijke kansen op onderwijs en bestrijden van armoede tot het tegengaan van klimaatverandering en het bevorderen van biodiversiteit. Met betrekking tot alle thema’s die binnen deze brede definitie van duurzaamheid vallen, is in meer of mindere mate sprake van een transitie. 

In deze module word je uitgedaagd te onderzoeken welke transities van invloed zijn op jouw eigen sector en tot welke innovaties dit kan leiden. Innovaties zijn niet alleen van belang voor private bedrijven, maar zeker ook voor de (semi-) overheid. Er is immers niet alleen behoefte aan ondernemers die van koers durven te veranderen maar ook aan een daadkrachtige ondernemende overheid die een actieve rol op zich neemt om te innoveren in het algemeen belang en met een lange termijnvisie.

We vertalen de geselecteerde transities en innovaties naar het persoonlijke niveau, om jou heel concreet handvatten te bieden. Transities vereisen leiderschap. Van leidinggevenden wordt een visie met oog voor de maatschappelijke impact van hun organisatie verwacht. We gaan samen met jou inzoomen op de mogelijkheden om op concrete en pro-actieve wijze invulling te geven aan veranderingen die jij noodzakelijk vindt. Zo ontdek je in de module hoe je transitie in jouw werkomgeving in beweging kunt brengen en leer je jouw persoonlijke impact te vergroten. Doordat je gedurende de module met je eigen persoonlijke casus werkt, ben je ervan verzekerd dat je het geleerde direct in de praktijk kan brengen.

Stel zelf je MBA samen

De module is onderdeel van de Modulair Executive MBA, track Public & Private. Bij het Modulair Executive MBA-programma volg je één of meerdere modules of een volledig MBA. Aan jou de keuze. Wil je alleen deze moduele volgen? Dat kan!

Meer informatie

Wil je nog graag wat meer informatie ontvangen over de module en het modulaire MBA-programma, download dan de brochure of meld je aan voor een belevingssessie. Daar kan je op je gemak ontdekken wat het programma inhoudt en een proefcollege volgen. Je ontmoet mensen die het programma al volgen of hebben gevolgd en kan navragen hoe zij bijvoorbeeld de studie weten te combineren met een drukke baan en sociaal leven.

Daarnaast zijn we altijd te bereiken voor een persoonlijk adviesgesprek, waarin we je graag adviseren en alle vragen beantwoorden.

Van wie krijg je college?

Tijdens de module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

De hoogleraren en experts

    De vaste begeleiders van deze module zijn Prof. dr. ir. Anke van Hal en ir. Birgit Dulski

     

    Anke van Hal is hoogleraar Sustainable Building and Development bij Nyenrode Business Universiteit. Haar leerstoel kenmerkt zich door het ‘Fusie van Belangenperspectief’ dat vanuit de bouwsector is ontwikkeld maar ook in andere sectoren effectief blijkt te zijn. Binnen Nyenrode is zij naast deze MMBA-module ook kerndocent van de MMBA-module Transitie Governance: Theorie en Praktijk en de module Duurzaamheid van de opleiding Foundations of Management (FMA). Binnen de bouwsector houdt zij zich alleen nog bezig met het verbeteren van de kwaliteit van bestaande woningen en wijken met behulp van duurzaamheidsingrepen.

    Birgit Dulski werkt als onderzoeker en docent aan Nyenrode Business Universiteit. Zij maakt net als Anke deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Entrepreneurship, Governance & Stewardship. Birgit richt zich binnen de bouwsector op het verduurzamen van bestaande wijken en op cultureel ondernemen in historische gebouwen. Daarbij heeft vooral de interactie van professionals uit verschillende disciplines haar aandacht. De inzichten die zij hierbij heeft opgedaan zijn ook toepasbaar op andere sectoren dan de bouw. In haar onderzoek maakt zij veel gebruik van ‘lerende netwerken’, waarbij partijen die vanuit verschillende perspectieven bij dezelfde opgave betrokken zijn, van en met elkaar leren.

    Hoogleraar
    Anke van Hal is hoogleraar Sustainable Building and Development aan Nyenrode Business Universiteit waar ze zich richt op de businesscase van duurzaamheid.
    Senior researcher
    Birgit Dulski werkt als onderzoeker in het Nyenrode Center for Entrepeneurship, Governance and Stewardship.

    Andere sprekers zijn;

    • Floris Alkemade MSc – architect en voormalig Rijksbouwmeester
    • Maurice Coen MSc - Coen Consulting en Visiting Fellow Nyenrode Business Universiteit
    • Prof. dr. Jacqueline Cramer – Sustainability Changemaker, emeritus professor en voormalig minister
    • Wouter Draijer MSc - CEO Solar Mente
    • Jacqueline van den Ende MSc, Co-founder en CEO van Carbon Equity
    • Jan Willem van de Groep MSc – inspirator, innovator en entrepreneur
    • Marjan Minnesma MSC – directeur Urgenda
    • Lara Muller MSC - director Public Sector bij Invest International
    • Prof. dr. Ir. André Nijhof - hoogleraar Sustainable Business and Stewardship
    • Prof. dr. René Orij - hoogleraar Corporate Sutainability Reporting
    • Ed Rakhorst MSc -Hoofd organisatie van Stichting Vrienden van Bambini,
    • Michel Scholte MSc - CSRD Institute, Impact Institute, True Price
    • Prof. Dr. Lidewey van der Sluis -hoogleraar Strategic leadership and Talent management
    • Robert Wolfe MSc – Ondernemer Robert Wolfe Seminars

    De sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

    Wat zijn de toelatingseisen?

    • Minimaal vijf jaar strategische ervaring als manager, bestuurder, ondernemer of in een andere invloedrijke rol.
    • Minimaal een afgeronde bachelor (hbo/wo) of aantoonbaar hbo werk- en denkniveau.
    • Engelse lees- en luistervaardigheid.

    Data en tijden

    Blok 1

    26 september 2024 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
    27 september 2024 van 09:00 -17:00 uur

    Blok 2
    12 november 2024 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
    13 november 2024 van 09:00 - 17:00 uur

    Blok 3
    10 december 2024 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
    11 december 2024 van 09:00 - 17:00 uur

    Uiterste aanmelddatum is 28 augustus 2024. Wacht niet te lang, we werken met een maximum aantal deelnemers.

    Meld je aan

    Enthousiast over de module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap? Meld je dan meteen aan. Na de aanmelding ontvang je per e-mail wat er nodig is om je inschrijving definitief te maken.

    Is dit je eerste module? Noteer dan alvast in jouw agenda de Introductiebijeenkomst voor nieuwe deelnemers, deze is op 30 augustus van 14:00 - 18:00 uur.

     

    Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

    Wat is de investering?

    De investering voor deze module is € 7.145 (btw vrij), inclusief collegemateriaal, toegang tot alle studentenfaciliteiten op Nyenrode, digitale studiefaciliteiten en eten en drinken. Hotelovernachtingen op het landgoed zijn niet bij de prijs inbegrepen en zijn los bij te boeken.



    Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.