Transitie, Innovatie en Ondernemerschap - MBA module Public & Private

Breukelen
28 september 2022
3 x 2 dagen
6-8 uur per week (excl. college)
Nederlands
€ 6.495 (btw vrij)
AMBA, EQUIS

Hoe krijg je in een publieke omgeving de transitie in beweging?

De roep om te verduurzamen is groot. De negatieve neveneffecten van grootschalige productie en consumptie en onze veranderende samenleving  komen tot uiting in de groter wordende sociale ongelijkheid, uitputting van natuurlijke bronnen en klimaatverandering. Om in deze tijd bestaansrecht te claimen en toekomstbestendig te zijn is voor elke organisatie duurzame businessontwikkeling essentieel.  Tegelijkertijd liggen er ook kansen om te innoveren, met positieve gevolgen voor de business én de maatschappij. Dit vraagt om systeeminnovaties, een multidisciplinaire denkwijze en aanpak, en een fundamenteel debat over de rol van overheidsorganisaties, bedrijven en NGO’s.

Ben je benieuwd naar hoe je in een publieke omgeving de transitie in beweging krijgt? Wil je weten hoe jouw organisatie wendbaarder wordt in een veranderende wereld? En wat jij kunt doen om innovatiemogelijkheden te verzilveren? In Transitie, Innovatie en Ondernemerschap krijg je handvatten om een duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen. Het initiëren, stimuleren en versnellen van duurzame transities, binnen dat kader innoveren én succesvol ondernemen vormt de kern van deze module.

Wat levert het je op?

 • Kennis van duurzaamheid in brede zin
 • Inzicht in de achtergrond en relevantie van transities voor de eigen sector/organisatie
 • Ontwikkeling van een business case voor innovaties die passen bij de eigen organisatie in tijden van transitie
 • Handvatten om als ondernemend en visionair leidinggevende innovaties te initiëren, te stimuleren en te versnellen


Kerndocent prof. Dr. Ir. Anke van Hal over de module:

'Wat me altijd raakt tijdens de modules die ik tot nu toe meemaakte is de openheid van waaruit deelnemers en docenten samen tot nieuwe inzichten komen. Dat de impact van deze wisselwerking groot kan zijn lees ik af uit de papers maar hoor ik ook terug. Ik kijk dan ook enorm uit naar het opnieuw gezamenlijk optrekken in de zoektocht naar innovatieve doorbraken op het gebied van ondernemerschap binnen de context van de transities waar we voor staan.''  

 • Werkveld deelnemer staat centraal
 • Ontwikkelen door ook van elkaar te leren
 • Creëer je eigen MBA en bepaal jouw tempo
Deze module is een onderdeel van het Modulair Executive MBA programma, track Public & Private. Stapel meerdere modules tot een volwaardig MBA of ga voor een snelle upgrade van jouw kennis en volg de module los.

Wat ga je doen?

In de module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap staat het ontdekken en benutten van nieuwe zakelijke kansen op het gebied van duurzaamheid binnen je organisatie centraal. De module bestaat uit 3 blokken:

 • Transitie (structurele veranderingen als gevolg van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid maar ook op het vlak van bijvoorbeeld economie, cultuur en technologie)
 • Innovatie (dat wat voor degene die ermee in aanraking komt als nieuw wordt beschouwd)
 • Ondernemerschap (economische activiteiten ontplooien met winstoogmerk

Welke transities zijn van invloed op jouw eigen sector?

We vatten duurzaamheid heel breed op in de module. Van gelijke kansen op onderwijs en bestrijden van armoede tot het tegengaan van klimaatverandering en bevorderen van biodiversiteit. Met betrekking tot alle thema’s die binnen deze brede definitie van duurzaamheid vallen is in meer of mindere mate sprake van een transitie.

In deze module word je uitgedaagd te onderzoeken welke transities van invloed zijn op jouw eigen sector en tot welke innovaties dit kan leiden. Innovaties zijn niet alleen van belang voor private bedrijven, maar zeker ook voor de (semi-) overheid. Er is immers niet alleen behoefte aan ondernemers die van koers durven te veranderen maar ook aan een daadkrachtige ondernemende overheid die een actieve rol op zich neemt om te innoveren in het algemeen belang en met een lange termijnvisie.

We vertalen de geselecteerde transities en innovaties naar het persoonlijke niveau, om jou heel concreet handvatten te bieden. Transities vereisen leiderschap. Van leidinggevenden wordt een visie met oog voor de maatschappelijke impact van hun organisatie verwacht. We gaan samen met jou inzoomen op de mogelijkheden om op concrete en pro-actieve wijze invulling te geven aan veranderingen die jij noodzakelijk vindt. Zo ontdek je in de module hoe je transitie in een publieke omgeving in beweging kunt brengen en leer je jouw persoonlijke impact te vergroten. Doordat je gedurende de module met jouw persoonlijke casus werkt, ben je ervan verzekerd dat je het geleerde direct in de praktijk brengt.

Stel zelf je MBA samen

De module is onderdeel van de Modulair Executive MBA, track Public & Private. Bij het Modulair Executive MBA-programma volg je één of meerdere modules of een volledig MBA. Aan jou de keuze.  Wil je alleen deze moduele volgen? Dat kan!

Meer informatie

Wil je nog graag wat meer informatie ontvangen over de module en het modulaire MBA-programma, download dan de brochure of meld je aan voor een belevingssessie. Daar kan je op je gemak ontdekken wat het programma inhoudt en een proefcollege volgen. Je ontmoet mensen die het programma al volgen of hebben gevolgd en kan navragen hoe zij bijvoorbeeld de studie weten te combineren met een drukke baan en sociaal leven.

Daarnaast zijn we altijd te bereiken voor een persoonlijk adviesgesprek, waarin we je graag adviseren en alle vragen beantwoorden.

Van wie krijg je college?

Tijdens de module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

De hoogleraren en experts

  De hoogleraren en experts voor deze module zijn:

  • Prof. dr. Anke van Hal – Kerndocent Sustainable Building & Development, center Entrepreneurship & Stewardship, Nyenrode Business Universiteit.
  • Prof. dr. ir. André Nijhof – hoogleraar Duurzaam Ondernemen en Stewardship, Nyenrode Business Universiteit
  • Prof. dr. Jan Peter Balkenende – Hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation, Erasmus Universiteit
  • Drs. Robert Wolfe – Ondernemer Robert Wolfe Seminars
  • Drs. Marjan Minnesma – directeur Urgenda
  • Drs. Floris Alkemade - Rijksbouwmeester
  • Drs. Jan Willem van de Groep – inspirator, innovator en entrepreneur
  • Dr. Thijs Geradts – assistant professor Sustainable Venturing
  • Drs. Lara Muller - Head of Public and Governmental Affairs at Royal Boskalis
  • Prof. dr. Jacqueline Cramer – Strategisch adviseur Universiteit Utrecht
  • Drs. Hans Reus – Managing Director Russel Reynolds
  • Geanne van Arkel MSC. ing. – innovatie & duurzaamheidsversneller, voormalig Head of Sustainable Development bij Interface
  • Prof. dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategic Talent Management and Organizational Leadership

  De sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Wat zijn de toelatingseisen?

  • Minimaal vijf jaar strategische ervaring als manager, bestuurder, ondernemer of in een andere invloedrijke rol.
  • Minimaal een afgeronde bachelor (hbo/wo) of aantoonbaar hbo werk- en denkniveau.
  • Engelse lees- en luistervaardigheid.

  Data en tijden

  Blok 1

  28 september 2022 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  29 september 2022 van 09:00 -17:00 uur

  Blok 2
  15 november 2022 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  16 november 2022 van 09:00 - 17:00 uur

  Blok 3
  13 december 2022 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  14 december 2022 van 09:00 - 17:00 uur

   

  Uiterste aanmelddatum is 7 september 2022. Wacht niet te lang, we werken met een maximum aantal deelnemers.

  Meld je aan

  Enthousiast over de module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap? Meld je dan meteen aan. Na de aanmelding ontvang je per e-mail wat er nodig is om je inschrijving definitief te maken. Belangrijk event om alvast te noteren in jouw agenda is de Introductiebijeenkomst, deze is op 5 september 2022 van 15:00 - 20:00 uur.

  Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

  Wat is de investering?

  De investering voor deze module is € 6.495 (btw vrij), inclusief collegemateriaal, toegang tot alle studentenfaciliteiten op Nyenrode, digitale studiefaciliteiten en eten en drinken. Hotelovernachtingen op het landgoed zijn niet bij de prijs inbegrepen en zijn los bij te boeken.  Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.