Publiek Leiderschap

Als publieke leider opereer je vandaag de dag in een disruptieve en complexe omgeving die uitdagingen én kansen biedt. Co-creatie van beleid en diensten met diverse sectoren, stakeholders en nieuwe technologische tools leiden tot effectievere en meer legitieme oplossingen, maar dit vereist wel een scala aan nieuwe rollen en competenties. Vijf tips van Prof. dr. Zeger van de Wal, een van de sprekers in de masterclass Publiek Leiderschap

1. Verlies je stakeholders niet uit het oog

Jouw dynamische omgeving kent vele stakeholders, waarvan sommige belangrijker zijn dan anderen. Zorg voor goede antennes, zodat ook stakeholders in de periferie op de radar blijven. Prioriteren is nodig, maar besef dat een enkele tweet ook ‘slapende stakeholders’ ineens invloedrijk kan maken. Stakeholder mapping en communicatie zouden daarom continue moeten plaatsvinden, en niet alleen aan het eind van een beleidsproces. 

2. Leg professionals uit waarom managers nodig zijn

Hoogopgeleide professionals managen is lastig. Zij vinden het ook eigenlijk niet nodig. Maar dat is het soms wel. De 'baas spelen' zal daarbij vaak niet effectief zijn. Uitleggen waarom ook professioneel werk georganiseerd, verdedigd en vastgelegd moet worden wel. Door regeldruk van professionals te verminderen en hun handelen te verdedigen naar boven en naar buiten kunt u uw bestaan legitimeren.

3. Werk zonder vooroordelen met andere generaties samen

Het duurt niet lang meer voordat er op werkvloer zowel 25-jarigen als 70-jarigen rondlopen. Om medewerkers uit diverse generaties gemotiveerd en gewaardeerd te houden, is niemand gebaat bij generatieconflicten. Door (omgekeerde) mentoring in te zetten, kunnen beide generaties elkaar en de organisatie als geheel versterken. 

4. Strategisch kopiëren is ook innoveren

Publieke managers hoeven niet de eerste te zijn met het introduceren van een nieuwe techniek of dienst. Leentjebuur spelen bij andere overheden, sectoren en landen mag daarbij best. Dat scheelt geld en kinderziektes. Best practices zijn ruimschoots beschikbaar via denktanks en adviesbureau’s. Werk samen met andere publieke organisaties in pilots. Besef dat verschillende innovatiefasen om verschillen typen managers vragen en maak op tijd plaats voor een ander.

5. Verdiep je in andere sectoren en hun werkwijzen

De grote beleidsuitdagingen van deze tijd kunnen alleen effectief worden geadresseerd samen met organisaties uit andere sectoren, ook buiten het publieke domein. Vaak verloopt sectoroverstijgende samenwerking moeizaam omdat partners vanuit verschillende wereldbeelden, werkwijzen en agenda's opereren. Investeer in het begrijpen en waarderen van andere sectoren door gesprekken en organiseer werkbezoeken, stages en zelfs detachering voor medewerkers. Richt het personeelsbeleid zo in dat uitstapjes naar andere sectoren niet worden bestraft maar worden gewaardeerd. 

Masterclass Publiek Leiderschap

De masterclass Publiek Leiderschap daagt leidinggevenden uit het publieke domein uit om te kijken naar uitdagingen en kansen van vandaag en morgen. Samen met peers reflecteer je kritisch op de trends en uitdagingen voor organisaties en netwerken in beleid, uitvoering en toezicht. Prof dr. Zeger van der Wal - hoogleraar publiek management Universiteit Leiden, National University of Singapore, Tsinghua is een van de sprekers in de masterclass.

 

 

 


Prof. dr. Zeger van der Wal

Opleidingen

Gevonden: 1 opleidingen
4 Masterclass Publiek Leiderschap

Masterclass Publiek Leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 3 oktober 2024
De masterclass Publiek Leiderschap daagt leidinggevenden uit het publieke domein uit om te kijken naar uitdagingen en kansen van vandaag en morgen.

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl