Voor ouders van studiekiezers

Heeft jouw kind al een studiekeuze gemaakt? Bij de overgang van de middelbare school naar de universiteit kan het studiekeuzeproces voor veel scholieren een spannende fase zijn. Vooral als het gaat om de combinatie van studeren en werken zoals bij de Bachelor of Science in Accountancy. Het is daarom belangrijk dat je als ouder of verzorger hier zo goed mogelijk bij kunt ondersteunen. Hoe kun je je kind het beste begeleiden zonder te overheersen? Hier vind je alle informatie en tips om jou als ouder te helpen bij de studiekeuze van je kind.

Contact

Wendelien Voorn - Oosterwal

Programma-adviseur
  1. Luister actief: Neem de tijd om naar de interesses, passies en doelen van je kind te luisteren. Stel open vragen en moedig hen aan om te praten over wat hen motiveert en inspireert.
  2. Onderzoek samen: Help je kind bij het verkennen van verschillende studiemogelijkheden. Bezoek open dagen, neem deel aan voorlichtingsactiviteiten en moedig hen aan om te praten met huidige studenten en docenten van verschillende opleidingen.
  3. Stimuleer zelfreflectie: Moedig je kind aan om na te denken over hun sterke punten, interesses en doelen voor de toekomst. Dit kan hen helpen bij het identificeren van welke studierichting het beste bij hen past.
  4. Bied emotionele steun: Het maken van een studiekeuze kan stressvol zijn voor een kind. Bied een luisterend oor, toon begrip en faciliteer een coachende rol tijdens dit proces.
  5. Stimuleer zelfstandigheid en ruimte voor eigen initiatief: Laat je kind de leiding nemen over hun studiekeuzeproces. Geef advies wanneer dat nodig is, maar respecteer ook hun autonomie en keuze.
  6. Wees realistisch: Help je kind realistische verwachtingen te stellen over verschillende studieopties, loopbaanpaden en toekomstperspectieven.
  7. Blijf betrokken: Blijf op de hoogte van de voortgang van je kind tijdens het studiekeuzeproces. Bied ondersteuning en begeleiding wanneer dat nodig is, zelfs nadat ze een beslissing hebben genomen. 
Heb je verder nog vragen over bijvoorbeeld de opleiding en onze voorlichtingsactiviteiten? Neem dan contact op met onze programma-adviseur Wendelien. Ze staat je graag te woord!