Mr. drs. B. Jonker RA

Programma-directeur
Bart Jonker
  • Fiscale Theorie & Ethiek
  • Belastingcontrole
  • Formeel belastingrecht
Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd.

Bart Jonker is verantwoordelijk voor de fiscale vakken op Nyenrode. Hij is kerngroepvoorzitter van de vakken Belastingrecht 1, 2 & 3 in de Bachelor Accountancy. Daarnaast coördineert hij de mastervakken Tax Theory & Ethiek en Fiscaal leiderschap in de Master Fiscaal Recht en in de Master Fiscale Economie. Voor die laatste opleiding is hij ook academisch verantwoordelijk .

Bart is promovendus op Nyenrode. Hij doet onderzoek naar de fiscale administratieplicht in Nederland. "Ik ben vooral trots op het feit dat ik de succesvolle Master Fiscaal Recht en de nieuwe Master Fiscale Economie op Nyenrode mede heb opgezet en vorm gegeven." Bart heeft zowel economie, als ook accountancy aan de Vrije Universiteit gestudeerd. Daarna heeft hij fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd.

De afgelopen 10 jaar was hij werkzaam als vaktechnisch adviseur controle bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen te Amsterdam. Daarvoor was hij onder andere toezichthouder bij de Autoriteit Financiële markten.

Bart is gedreven om eigentijdse en maatschappelijk betrokken fiscalisten en accountants op te leiden met een kritische, academische geest en een rechte rug, die in staat zijn zelfstandig problemen van organisaties te ontleden om een aanvaardbare oplossing te formuleren waarbij met de belangen van alle belanghebbenden rekening wordt gehouden.

Nevenactiviteiten

  • Examinator bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants

Interesses

Bart is bibliofiel. Vooral boeken over geschiedenis, filosofie en/of natuurkunde heeft zijn belangstelling. Eigenlijk kan hij geen boekwinkel voorbij lopen zonder een boek te kopen. Daarnaast vindt hij het fijn om elke dag hard te lopen. Tenslotte houdt hij van het goede leven. Hij houdt van Mediterraans eten met een goed glas wijn daarbij en na afloop Schotse whisky.

Meest relevante publicaties

  • Inzage in de dossiers van de openbaar accountant, Weekblad Fiscaal Recht, nr. 6918, 25 augustus 2011. 
  • Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Art. 52 AWR en de informatiebeschikking. In: Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht, nr 5, juli 2020, p. 10-18.