Dr. Job J. Andreoli

Assistant professor
Job Andreoli_LOWRES
 • Business Angels
 • Ondernemingsfinanciering
 • Fintech-financiering
 • Crowdfunding
 • Risicokapitaal
 • Corporate venturing
‘Betrokkenheid creëren bij de kunst & wetenschap van ondernemingsfinanciering, gericht op internationale samenwerking & een ondernemende mentaliteit.’ 

Dr. Job J. Andreoli is Assistant Professor,  promovendus Entrepreneurial Finance en leidt de Nyenrode Incubator in Amsterdam. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Corporate Reporting, Finance & Tax

 

Het onderzoek van Andreoli gaat na hoe financieringsbronnen elkaar kunnen versterken, met een focus op ‘early stage funding’ en in het bijzonder ‘venture capital’. Momenteel werkt hij hard aan het opzetten van een venture capital onderzoeksinstituut aan Nyenrode Business Universiteit en aan een early-stage ontwikkelingsprogramma en -investeringsfonds, in samenwerking met de Dutch Startup Association en 10X.

Andreoli geeft les in financiën, private equity, strategie en bedrijfsplanning en staat erom bekend dat hij actief nadenkt over hoe de praktijk en academici (oftewel ‘kunst en wetenschap’) elkaar ten goede komen. Hij is tevens vicevoorzitter van de examencommissie en heeft als facultair vertegenwoordiger de Nyenrode strategie 2020-2024 mede ontwikkeld. Naast Nyenrode zit Andreoli in de adviesraad van een venture capital firma en maakt hij deel uit van het onderzoeksteam van een online venture valuator.

Voordat Andreoli bij Nyenrode in dienst trad, heeft hij uitgebreide ervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Hij werkte als strategieconsultant voor Ernst & Young (EY) en Capgemini en was verantwoordelijk voor het opzetten van de Strategy & Innovation-praktijk van Atos Consulting in Nederland. Ook is hij betrokken geweest bij een aantal startups en heeft hij gewerkt met kleine en middelgrote ondernemingen die in financiële moeilijkheden leken te raken.

Andreoli behaalde zijn Master of Science in Strategic Management aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit en zijn MSc graad in Onderwijs aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Daarnaast studeerde hij aan het Asian Institute of Management (Filippijnen) en behaalde hij de Certified in Financial Management (CFM) accreditatie van het Institute of Management Accountants (Verenigde Staten).

Internationale activiteiten

In 2018 publiceerden Job Andreoli en Luisa Alemany (Esade, nu LBS) het tekstboek Entrepreneurial Finance: the Art and Science of Growing Ventures, met vroege bekrachtiging van Cambridge University Press en partnerschap met The Financial Times. Het boek bevat bijdragen van vooraanstaande Europese universiteiten (bv. Bocconi, IMD, INSEAD, St. Gallen) en instellingen (bv. EIF, Startup Europe) en won in 2021 de prijs voor het meest veelbelovende nieuwe tekstboek van de Textbook and Academic Author Association (TAA). De Chinese editie (in het Chinees, als co-publicatie met Oriental Publishing Center) wordt momenteel gedrukt en de Latam-editie (in het Spaans) wordt onderzocht.

Interesses

In zijn vrije tijd beoefent Andreoli diverse sporten, zoals veldhockey, tennis, golf, boksen en (telemark)skiën.

Meest relevante publicaties

 • Andreoli, J.J. (2022). Entrepreneurial Finance: Towards Determinants for early-stage investments. ProefschriftMaken. ISBN 978-90-8980-159-3.
 • Alemany, L. & Andreoli, J.J. (Eds.) (2018). Entrepreneurial Finance: the Art and Science of Growing Ventures. Cambridge University Press. ISBN 978-1-108-42135-5 (Hardback); 978-1-108-43185-9 (Paperback -Hardback).
 • Alemany, L. & Andreoli, J.J. (2018). Introduction to Entrepreneurial Finance. In: Alemany, L. & Andreoli, J.J. (Eds.). Entrepreneurial Finance: the Art and Science of Growing Ventures (pp. 2-22). Cambridge University Press. 
 • Andreoli, J.J. (2018). Early Sources of Funding (I): Incubators, Accelerators and Crowdfunding. In: Alemany, L. & Andreoli, J.J. (Eds.). Entrepreneurial Finance: the Art and Science of Growing Ventures (pp. 23-59). Cambridge University Press. 
 • Alemany, L. & Andreoli, J.J. (2018). The Future of Entrepreneurial Finance. In: Alemany, L. & Andreoli, J.J. (Eds.). Entrepreneurial Finance: the Art and Science of Growing Ventures (pp. 562-582). Cambridge University Press. 
 • Andreoli, J.J. (2018). How start-ups can improve their pitching. International Finance Magazine.