Prof. dr. Robert Jan Blomme

Hoogleraar
Rob Blomme_LOWRES
  • Organisatietheorie
  • Organisatiesociologie
  • Leiderschap
  • Verandermanagement


Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

- Thomas, 1951 -

Prof. dr. Robert Jan Blomme is hoogleraar Organisatiegedrag aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Strategy, Organization & Leadership. Zijn belangrijkste onderzoek betreft psychologische, sociologische, humanistische en institutionele aspecten van organisatiegedrag en -ontwikkeling. Hij gebruikt verschillende methodologieën en methoden in zijn onderzoek, variërend van kwantitatieve multivariate, SEM en Multi-Level benaderingen tot interpretatieve kwalitatieve methoden, waaronder gegronde theorie en analytische inductie.

Hij heeft verschillende boeken gepubliceerd waaronder 'Alignment: A Study In Organizing Processes And Alignment Between Individual And Organizational Competencies' en 'Another State of Mind: Perspectives from Wisdom Traditions on Management and Business'. Hij heeft prijzen en onderzoeksbeurzen ontvangen en publiceerde intercollegiaal getoetste artikelen in tijdschriften zoals British Journal of Management, European Management Review, International Journal of HRM, International Journal of Hospitality Management, International Journal of Management Concepts and Philosophy, Journal of Management and Organization, International Journal of Contemporary Hospitality en Journal of Organizational Change Management. Ook heeft hij een diversiteit aan hoofdstukken, managementartikelen en conferentieverslagen gepubliceerd. Daarnaast fungeert Rob als (mede) editor en recensent voor de internationale academische gemeenschap (zie voor een overzicht de lijst met publicaties) inclusief de functie van hoofdredacteur voor M&O: Tijdschrift voor Management en Organisatie.

Bij Nyenrode was hij van 2007-2009 programmadirecteur van de het voltijd MSc in Management-programma, van 2016-2018 hoofd van de faculteit, van 2017-2018 directeur van de Onderzoeksschool, van 2010-2018 directeur van het Center for Leadership and Management Development en van 2017-2021 Decaan Degree Onderwijs. Hij was voorzitter en lid van de examencommissie en talrijke onderwijscommissies voor verschillende programma's. Hij ontwikkelde en doceerde cursussen zoals organisatiegedrag, leiderschap, organisatieverandering en -ontwikkeling, organisatiedynamiek en kwantitatieve en kwalitatieve methoden.

Blomme is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op het gebied van Sociale Wetenschappen. Daarnaast heeft hij een MSc in Business Administration (Open Universiteit), een MSc in Industrial Management (University of Hertfordshire, UK), een Master in Learning and Development (Tilburg University) en een Bachelor in Electrical Engineering (Fontys University of Applied Sciences).

Blomme doceert verschillende onderwerpen in de gedragswetenschappen waarin hij humanistische principes en menselijke waardigheid integreert.

Internationale activiteiten

Blomme werkt samen met collega's van verschillende internationale universiteiten, waaronder Cranfield School of Management (UK), Kingston University London (UK), University of Lincoln (UK), Fordham University (US), Universität Tübingen (Ger) en Naruto University of Education (JP).

Interesses

De belangrijkste hobby van Blomme is muziek maken. Hij speelt in verschillende bands waarin hij zingt en gitaar speelt. Ook is hij geïnteresseerd in filosofie, muziektheorie en muziekpsychologie.

Meest relevante publicaties