Zo ontwikkel je strategisch leiderschap

Veel leidinggevenden zijn doorgegroeid, omdat ze zo goed waren in hun werk. Wat niet iedereen beseft, is dat managen een heel ander vak is. Hoe til je je leidinggevende skills naar een hoger plan? Prof. dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talent management en organisatorisch leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit, deelt haar belangrijkste tips.

Wie wil professionaliseren als leidinggevende stelt zichzelf als eerste twee belangrijke vragen, legt Van der Sluis uit. Waarom ben ik eigenlijk leidinggevende? En wat wil ik daarmee? Daar begint het allemaal mee. Ben je leidinggevende voor jezelf, omdat je carrière wil maken? Voor de maatschappij, omdat je iets sociaal-maatschappelijks wil veranderen? Of voor de organisatie, om die verder te helpen?


Wie wil jij zijn?

"Leidinggeven is een kans, maar ook een keuze", zegt ze. "Want je kunt bijvoorbeeld mensen maken of breken. Zorg je ervoor dat anderen hun werk goed kunnen doen en zich ontplooien? Of houd je mensen klein?

Ze vervolgt: “Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de relatie tussen jou en de leiding-krijgenden. Dat noem ik de tussenruimte, ook wel het sociale kapitaal of de bedrijfscultuur genoemd, de sfeer op de werkplek. Ik vind het heel mooi om leidinggevenden te laten inzien welke keuzes zij eigenlijk maken en wat de impact daarvan is. En hoe het ook zou kunnen."


Kenmerken van een goede leidinggevende

Een goede leidinggevende geeft volgens Van der Sluis veel. Twaalf punten vatten dat repertoire samen. Daar vallen bijvoorbeeld onder dat de leidinggevende aandacht heeft voor en geeft aan de collega’s in het team, en richting en ruimte geeft. Ook het vaststellen van duidelijke resultaatgebieden, het zorgen voor sociale veiligheid, ethisch handelen, en het vieren van successen en pijlpalen vallen daaronder. Een leidinggevende is hoe dan ook een voorbeeld voor anderen, in omgangsvormen, kleding, houding, taalgebruik en uitstraling. Leidinggeven is dus nogal wat, volgens Van der Sluis.


Strategisch leiderschap

Hoe zorg je ervoor dat je leiderschap niet alleen goed en succesvol is op korte termijn, maar ook de organisatie op de lange termijn versterkt? Volgens Van der Sluis is het belangrijk om leiderschap vanuit een strategische visie te ontwikkelen. "Strategisch leiderschap staat ten dienste van de organisatie. Het gaat dus niet om je persoonlijke carrière. Het gaat over dat je leiding geeft aan mensen en teams, zodat de organisatie morgen nog bestaat en het liefst overmorgen ook. Daarom werk je als leidinggevende vanuit een langetermijnvisie."

"Leidinggevende functies worden vaak onderschat. Nog altijd denken veel mensen: leiding geven, dat is een mooie volgende stap. Maar er komt veel bij kijken. Uiteindelijk draait het allemaal om de vraag: wat doe ik voor mijn collega’s? Zodat zij optimaal kunnen functioneren en van elkaar kunnen leren. Er voor hen zijn en met hen meedenken, is daarbij belangrijk".

Lidewey van der Sluis

Prof. dr. Lidewey van der Sluis is hoogleraar strategisch talent management en organisatorisch leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit.

Leidinggeven is een kans, maar ook een keuze. Je kunt mensen maken of breken. Zorg je ervoor dat anderen hun werk goed kunnen doen en zich ontplooien? Of houd je mensen klein?

Button
Ben je benieuwd hoe jij in 2024 kan werken aan je persoonlijke en professionele groei. Neem vrijblijvend contact op voor een informatiegesprek met onze adviesdesk.

Contact

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Programma-adviseur

Bekijk hier ons aanbod

Gevonden: 38 opleidingen
PTMSc 18-10-2019-4_header (Pre-) Master of Science in Management (deeltijd)

(Pre-) Master of Science in Management (deeltijd)

Deeltijd | Nederlands | 1 november 2024
Deeltijd Bedrijfskunde studeren naast je baan? Wij ontwikkelen jou tot leider en ondernemer met oog voor de mensen en de wereld om je heen.
Excellent leiderschap Collegereeks Excellent Leiderschap

Collegereeks Excellent Leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 9 september 2024
Tijdens de collegereeks Excellent Leiderschap geven experts nieuwe invalshoeken op leiderschap en leer je hoe je dit toepast in jouw dagelijkse werk.
Dream Team The Pure Family Advanced Management Program

Advanced Management Program

Deeltijd | Nederlands | 19 november 2024
Afstand nemen om scherper te zien: ontwikkel up-to-date bedrijfskundige kennis en inspirerend leiderschap voor de juiste koers van je organisatie.
Kasteel postcard zonnig Behavioral and Cultural Governance Program

Behavioral and Cultural Governance Program

> 10 dagen | Nederlands | 27 januari 2025
Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. Hoe bouw je een gezonde organisatie met een gezond ecosysteem?
Leiderschapsprogramma Leadership Development Program

Leadership Development Program

Deeltijd | Nederlands | 14 oktober 2024
Breng je persoonlijk leiderschap naar het volgende niveau met dit deeltijdprogramma voor startende leidinggevenden of managers.
3 Leadership Essentials

Leadership Essentials

Deeltijd | Nederlands | 2 september 2024
In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.
Nyenrode Board & Governance 03-05-2023-22 - Copy (2) Leadership Essentials- Summer Intensive

Leadership Essentials- Summer Intensive

Deeltijd | Nederlands | Datum volgt
In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-24_600x400 Masterclass Design Thinking

Masterclass Design Thinking

< 10 dagen | Nederlands | 9 oktober 2024
Na deze masterclass weet je wat ‘design thinking’ inhoudt en hoe je deze mindset kunt implementeren om tot relevante innovaties te komen.
Nyenrode Board & Governance 03-05-2023-22 - header Strategic Leadership Program

Strategic Leadership Program

Deeltijd | Nederlands | 10 februari 2025
Groei met deze strategie opleiding verder als strategisch leider of manager met nieuwe inzichten in strategie, marketing, financiën en besluitvorming.
Executive Education Workshop 19 Advanced Program Zorgmanagement

Advanced Program Zorgmanagement

< 10 dagen | Nederlands | 25 september 2024
Het Advanced Program Zorgmanagement is bedoeld om zorgmanagers, zorgspecialisten of artsen kennis, vaardigheden en inzicht te geven in het dynamische zorglandschap.
Nyenrode albert heijn gebouw Beleid, Strategie en Organisatie - MBA module Public & Private

Beleid, Strategie en Organisatie - MBA module Public & Private

Deeltijd | Nederlands | 5 september 2024
Leer over strategie en de voorwaarden voor een succesvolle uitvoering in het publiek-private sector.
Dream Team The Pure Family Collegereeks AI & ChatGPT voor HR

Collegereeks AI & ChatGPT voor HR

< 10 dagen | Nederlands | 30 september 2024
De komst van AI biedt grote kansen voor HR. Maar dan moet je er wel nú mee aan de slag.
3 Collegereeks Coachend Leidinggeven

Collegereeks Coachend Leidinggeven

< 10 dagen | Nederlands | 5 november 2024
Als leidinggevende ben je niet alleen verantwoordelijk voor de resultaten van je team, maar ook voor de ontwikkeling van je teamleden. Hoe ga je als leider met dit mensgerichte onderdeel om?
Executive Education Collegereeks Excelleren in vrouwelijk leiderschap

Collegereeks Excelleren in vrouwelijk leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 7 oktober 2024
Hoe zet je jouw vrouwelijke kwaliteiten, zoals communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen en een langere termijn focus, optimaal in?
Foundations of Management Collegereeks HR Strategie

Collegereeks HR Strategie

< 10 dagen | Nederlands | 12 september 2024
Tijdens de collegereeks HR Strategie leren experts je HR vanuit een bedrijfskundig perspectief te bekijken en op strategisch niveau vorm te geven.
Psychologie van leiderschap Collegereeks Psychologie van Leiderschap

Collegereeks Psychologie van Leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 7 november 2024
Tijdens deze collegereeks leer je van experts om psychologische inzichten te koppelen aan concrete managementvraagstukken.