50 jaar vrouwen op Nyenrode: “We kregen tips over hoe we ons als meisjes het beste konden gedragen”

Aan het woord: Alumna Jonneke Brunet en studente Rika Zaat

8 augustus 2022
Community

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nyenrode Business Universiteit werd opgericht. De eerste 25 jaar was het een mannenbolwerk, maar vanaf 1972 waren ook vrouwen welkom om hun opleiding te volgen. Hoe was het voor de dames die hier als een van de eersten kwamen studeren? Hoe reageerden de mannen? En hoe anders gaat het er anno 2022 aan toe? Aan het woord zijn Jonneke Brunet (68) en Rika Zaat (22). Jonneke studeerde 49 jaar geleden aan Nyenrode, Rika volgt op dit moment in Amsterdam haar Master of Science in Management.

Toen Jonneke in 1973 op Nyenrode startte, was slechts tien procent van alle studenten vrouw. Ze herinnert zich nog goed dat de dominee en de pater op bezoek kwamen. “We kregen tips over hoe we ons als meisjes het beste konden gedragen. Ons werd verteld dat we vooral niet te veel moesten drinken, want dan zou het wel eens uit de hand kunnen lopen met zo veel mannen om ons heen. Gelukkig bleek dat alles mee te vallen. De jongens waren juist heel beleefd. Droegen allemaal een jasje en boden ons een vuurtje aan. De bijzondere sfeer op het kasteel droeg daar enorm aan bij. Het was een voorrecht om te mogen wonen en studeren in een haast sprookjesachtige omgeving, zeker in de winter als we op de vijver konden schaatsen.”

Eén doucheruimte voor jongens en meisjes

Toch waren er ook dingen waaraan met name de heren moesten wennen. Hadden zij eerst een grote doucheruimte met achttien douchekoppen voor zich alleen, gingen daar ineens ook studentes gebruik van maken. “Het eerste jaar hadden we een eigen vleugel met alleen vrouwen,” vertelt Jonneke. “Toen die te klein werd, ben ik met mijn kamergenoot tussen de mannen in het Koetshuis gezet. We spraken af dat de jongens niet in de doucheruimte mochten komen als het douchegordijn dicht was. Vooral na het sporten, als iedereen zich wilde opfrissen, was dit nog wel eens onhandig. Sport was trouwens het enige vak dat we gescheiden van de jongens kregen. Heel raar vonden we dat, want hoezo zouden we niet gemengd kunnen sporten? Toch waren de vier verplichte sporturen per week van grote toegevoegde waarde voor mij. Sporten zet aan tot samenwerken, iets waar ik in mijn hele carrière nog profijt van heb gehad.”


Financial Management: ook in 2022 nog een echte mannenwereld

Rika ervaart op Nyenrode tegenwoordig geen enkel verschil meer tussen jongens en meisjes. “Ik denk dat de verdeling nu ongeveer 50/50 is. En gelukkig word je als studente ook niet meer anders behandeld dan je mannelijke medestudenten. Wel trekken bepaalde specialisaties aanzienlijk minder meisjes aan, zoals die van mij: Financial Management. Dat is nog wel echt een mannenwereld. Toen ik op de middelbare school koos voor Management en Organisatie werd ik als meisje vreemd genoeg niet altijd serieus genomen. Daardoor ging ik twijfelen. Kon ik dit wel? Moest ik misschien voor een andere richting kiezen? Inmiddels laat ik me niet meer door anderen beïnvloeden en weet ik dat ik ook in dit vakgebied prima mijn mannetje kan staan.”

Studeren in de avonduren

Jonneke werkte na haar studie in verschillende logistieke en ondersteunende functies bij Vroom & Dreesmann. Toen de kinderen kwamen is ze gestopt met werken en ging ze in de avonduren fiscaal recht studeren in Leiden. “Door Nyenrode had ik een fantastische basis, maar een specialisatie had ik nog niet ontwikkeld. Na mijn studie fiscaal recht werd ik adjunct-inspecteur bij de Belastingdienst en heb ik verschillende managementfuncties bekleed. Op papier prachtige functies, maar niks voor mij. Ik voelde me er totaal niet thuis. Daarna ben ik een geruime tijd werkzaam geweest bij het Ministerie van Financiën, daar zat ik helemaal op mijn plek.”

“Ik vind studeren gewoon heel erg leuk”

Ook Rika hield het niet bij één studie. Na haar bachelor en master, die ze buiten Nyenrode heeft gevolgd, was ze voor haar gevoel nog niet klaar. “Ik vind studeren gewoon heel erg leuk. Nyenrode stond al langer op mijn netvlies. Twee van mijn nichten hebben hier gestudeerd. Ik zie ze eigenlijk een beetje als mijn rolmodellen; ze zijn allebei heel succesvol. Toen ik nog op de middelbare school zat, smulde ik al van hun verhalen over Nyenrode. Dat wilde ik ook! En nu volg ik in Amsterdam dus mijn Master of Science, iets totaal anders dan wat ik hiervoor heb gedaan. Vakken worden elk jaar geüpdatet en het lesmateriaal is veel beter afgestemd op het bedrijfsleven. Regelmatig komen er bedrijven langs waarvoor je mag pitchen. Dat maakt de stof heel praktisch en concreet.”

Scholarship via AFNU

Rika’s Master wordt mede mogelijk gemaakt door een scholarship van de American Friends of Nyenrode University (AFNU). “Ik moest mijn cijferlijst overleggen en heb een interview gehad waarin ik mijn motivatie moest onderbouwen. Daarna volgden nog een paar gesprekken en uiteindelijk kreeg ik groen licht van alumnus Alexander Roepers. Geweldig dat ook ik op deze manier in de gelegenheid word gesteld om hier te studeren. Ik ben hem super dankbaar. Ik hoop dat ik straks, als ik een goede baan heb, hetzelfde kan terugdoen voor een student voor wie Nyenrode anders niet weggelegd zou zijn.”

Dit academisch jaar is een speciaal jaar voor Nyenrode: we vieren niet alleen onze 75e verjaardag maar we verwelkomen ook al vijftig jaar vrouwen op Nyenrode. Ter gelegenheid van dit jubileum publiceren wij in de komende maanden drie dubbelinterviews met een alumna en huidige studente.

Nieuwsgierig naar de andere verhalen? Lees hier het interview met Ans en Renée en het verhaal van Margaret en Charlotte

Met dank aan fotograaf: Nancy Poeran

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.