Nyenrode Commissarissen Community: de houdbaarheid van bestaande business modellen

27 juni 2019
Onderwijs

Op 24 mei 2019 troffen de leden van de Nyenrode Commissarissen Community elkaar voor de vierde bijeenkomst in dit academisch jaar. De bijeenkomst vond plaats in het exclusieve Louwman Museum, waar een prachtige collectie klassieke auto's te  bewonderen is. Het museum bleek een inspirerende omgeving voor het thema van de bijeenkomst: ‘de houdbaarheid van bestaande business modellen’.

Dit thema kwam naar voren tijdens een van de vergaderingen van de klankbordgroep van de Nyenrode Commissarissencyclus. Juist in de automotive- en aanverwante sectoren gaan ontwikkelingen razendsnel. Goed om daar eens bij stil te staan vanuit de eisen die deze sectoren stellen aan leiderschap en ook aan toezicht. En al het moois in het Louwman Museum gaf aan hoe snel ontwikkelingen gegaan zijn in de automotive.

"Vloeibare samenleving"

Gastspreker Farid Tabarki van Studio Zeitgeist deed met zijn team jarenlang onderzoek naar de veranderende tijdgeest met als gevolg de transitie naar een "vloeibare samenleving" met daarbij het verdwijnen van het "midden". Vormen van hiërarchie veranderen en hierdoor ontstaan nieuwe samenwerkingsvormen, zoals gedeelde capaciteit en samenwerking met andere teams van andere organisaties. Hoe kun je in deze veranderende samenleving toezicht houden op iets wat niet altijd alleen van jezelf is? Begeleid door schitterende beelden en korte filmpjes deed Farid zijn verhaal, waarop de zaal menigmaal reageerde. Boeiende discussies gelardeerd met praktijkvraagstukken waren daarvan het gevolg.

De bijeenkomst werd door de members van de Nyenrode Commissarissen Community weer hoog gewaardeerd. Naast de leden van de Commissarissen Community was ook een aantal docenten uit de Commissarissencyclus en een lid van het College van Bestuur van Nyenrode te gast. Tijdens de afsluitende netwerkborrel werden weer diverse contacten gelegd en ervaringen uitgewisseld. Na de vrijdagmiddag file reed men tevreden huiswaarts.

 
Voor het academisch jaar 2019 - 2020 staan alweer vier nieuwe bijeenkomsten voor de Community gepland; op 30 september 2019, 4 december 2019, 2 maart 2020 en 3 juni 2020 (alle bijeenkomsten zijn van 15.00 tot 19.00 uur). Het onderwerp van de bijeenkomst van 30 september is ‘De commissaris en de ontwikkelingen op ICT gebied’.


Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, juni 2019.Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.