‘Ik zoek naar best practices die langetermijnwaardecreatie mogelijk maken’

28 oktober 2019
Community

Door dr. Jeroen Veldman

'Afgelopen augustus ben ik bij Nyenrode begonnen als Associate Professor Corporate Governance. Hiervoor heb ik gewerkt bij Cass Business School (Londen), Cardiff Business School en de Utrecht School of Governance. Ook heb ik visiting posities gehad aan de UPMF Grenoble, Linneaus University Vaxjö en University College Dublin en ben ik werkzaam als sectie-editor bij het Journal of Business Ethics.

Binnen deze rollen heb ik gepubliceerd over meerdere thema’s waaronder corporate governance, social enterprise, sustainability, strategy, CSR, social ontology, business ethics, sustainability en innovatie. Tevens heb ik lesprogramma’s ontwikkeld rondom deze thema’s alsmede organization studies, management of private and public organizations, culture and organization, business ethics, management of change, research methods en philosophy of science.

Modern Corporation Project

De rode draad in mijn activiteiten de afgelopen jaren is het Modern Corporation Project, een impact-georiënteerd en interdisciplinair project waarin ik zowel met academici uit verschillende vakgebieden als met practitioners zoek naar theorieën en best practices die lange termijn waardecreatie mogelijk maken. Binnen dit project heb ik vijf statements gecoördineerd in management, company law, economics, politics en accounting die inmiddels zijn getekend door meer dan 200 academici en meer dan 2000 keer zijn gedownload op SSRN. In samenwerking met het Purpose of the Corporation project, gerund door advocatenkantoor Frank Bold, heb ik daaropvolgend een serie internationale workshops georganiseerd, waarmee we een breed debat over corporate governance hebben geëntameerd en draagvlak hebben gecreëerd bij practitioners en regulators voor hervormingen in non-financial reporting, socially responsible investment en company law die lange-termijn waardecreatie mogelijk maken. Dit project heeft de International Impactful Collaboration Award ontvangen van de Academy Of Management Practice Theme & International Theme Committees in augustus 2019.

De koppeling tussen praktijkgeoriënteerde theorieontwikkeling, het identificeren van best practices in corporate governance en het ontwikkelen van een oriëntatie op lange termijn waardecreatie met een focus op sustainability, sluiten nauw aan bij de strategie en gerichtheid op ‘responsible leadership’, ‘entrepreneurship' and ’stewardship’ van Nyenrode als business universiteit en het Nyenrode Corporate Governance Instituut in het bijzonder. 

Onderwijs en workshops

In de komende jaren wil ik deze visie in gaan brengen in de strategie en het onderwijs van Nyenrode om deelnemers aan onze onderwijsprogramma’s te betrekken bij de mogelijkheden die deze benadering biedt. Verder ben ik academische workshops en een publiek georiënteerde workshop aan het opzetten met Nederlandse academische partners om zo de koppeling tussen de thema’s company law, reporting and socially responsible investment verder te ontwikkelen en in te bedden in het Nederlandse debat. Deze en andere activiteiten ontwikkel ik graag in samenwerking met u en de leden van het Nyenrode Corporate Governance Instituut.'

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, oktober 2019.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.