Buiten de gebaande paden

Meet the Alumni: Rosa Duran

24 februari 2020
Community

Rosa Duran (26), alumna van de BBA Amsterdam (2014) en Master in Management (2016), vertrok in 2018 als vrijwilligster naar het Griekse eiland Lesbos om te helpen bij de opvang van vluchtelingen. Nu, anderhalf jaar later, is ze coördinator bij hulporganisatie Movement on the Ground. Deze organisatie biedt een disruptieve manier van hulp verlenen aan vluchtelingen, wat betekent: meer impact dan traditionele organisaties, met minder middelen.

Uit de bubbel

Toen Rosa in Nederland was om vrienden en familie op te zoeken hebben we haar gesproken over haar werk en de situatie op Lesbos. Tijdens het schrijven van haar masterscriptie zocht ze een uitdaging buiten de ‘bubbel’ van Nyenrode. Rosa vertelt: “Ik had heel erg de drang om iets voor anderen te betekenen.”

Kamp barst uit haar voegen

Op dit moment verblijven 20.000 asielzoekers in kamp Moria, het grootste kamp in Griekenland. Maar er is eigenlijk maar plek voor 3.300 mensen. Ondanks de Turkijedeal uit 2016, waarbij is afgesproken dat Turkije meer migranten opvangt en haar grenzen beter bewaakt, blijven er mensen komen. Kamp Moria barst letterlijk uit haar voegen. Hulpverleners delen zomertentjes uit en steeds meer mensen vestigen zich buiten de hekken van het officiële kamp. 12.000 mensen - waarvan 45% kinderen - wonen nu op een hellende olijfgaard, de Olive Grove. Rosa vertelt: “Het is frustrerend om te zien dat mensen in zulke omstandigheden leven en daarom ben ik blij dat we met Movement on the Ground die omstandigheden kunnen verbeteren.”

Movement on the Ground zet zich in voor het menswaardiger maken van de leefomstandigheden door het aanleggen van infrastructuur, opbouwen van gemeenschappen en het draaien van programma’s. Voorbeelden van die programma’s zijn: een voetbalprogramma, een computercursus, maar ook een ‘winkel’ waar asielzoekers die net binnen komen kleding mogen uitzoeken. Rosa: “Families krijgen samen een uur de tijd om items uit te kiezen. We willen het zoveel mogelijk op een winkel laten lijken, zodat ze echt even aan het winkelen zijn. Daarmee breng je hun gevoel van menswaardigheid terug.”

Nyenrode vaardigheden

Movement on the Ground werkt innovatief, bijvoorbeeld door samenwerkingen aan te gaan met initiatieven vanuit onder andere IBM en Harvard. Bovendien werken ze intuïtief en vanuit de behoefte van bewoners in de vluchtelingenkampen. Rosa: “Die innovatieve en intuïtieve mindset leerde ik op Nyenrode. Snel en direct reageren en out of the box durven denken!” In haar functie bij de hulporganisatie begeleidt Rosa een team van coördinatoren. “Ik heb tijdens mijn studie ook geleerd om met mensen om te gaan en hoe en wanneer je diplomatiek moet zijn. Hoe je op de korte termijn, maar ook op de lange termijn kan denken.”

Rosa wil graag studenten stimuleren om zich in te zetten voor een hulporganisatie. “Ik koos voor vrijwilligerswerk, maar ook via een commerciële organisatie kan je heel veel betekenen.” Ze benadrukt dat de samenwerking tussen commerciële en sociale organisaties essentieel is: “Van elkaar kunnen we heel veel leren en alleen samen kunnen we een groot verschil maken.” Als laatste voegt Rosa toe: “De oprichters van Movement on the Ground komen uit het bedrijfsleven, en dat maakt de organisatie nu juist zo krachtig.”

Toekomst

Rosa is dankbaar voor het werk dat ze mag doen. “Ik heb veel in mijn leven gekregen, het voelt goed om iets terug te geven.” Hoe lang de situatie op Lesbos nog duurt, kan Rosa niet voorspellen. “Ik hoop dat wij als hulporganisaties daar op den duur niet meer nodig zijn en dat mensen niet meer in zulke omstandigheden hoeven te leven, zolang dat niet het geval is blijf ik voorlopig.”

Rosa foto

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.