Cyriel Nysten wint Brenda Westra Opinieprijs

15 oktober 2020
Onderwijs

Cyriel Nysten, alumnus van de Executive Master of Finance & Control, heeft de Brenda Westra Opinieprijs 2020 gewonnen. Zijn opinie Winstmaximalisatie behoeft reparatie heeft als ondertitel Klimaatverandering is niet alleen een milieuprobleem, het is ook een economisch probleem.

Nysten maakt in zijn opinie duidelijk dat finance professionals een essentiële rol kunnen vervullen in de aanpak van klimaatproblemen. De jury vindt dat hij daarmee een relevant en actueel thema aansnijdt. Volgens de jury onderkent hij terecht dat hiervoor een significante verandering nodig is in het denken en handelen van die professionals. De auteur draagt hiervoor een interessante invalshoek aan: het stakeholdermodel in plaats van het shareholdermodel, en levert hiermee een bijdrage aan het maatschappelijk debat over duurzaamheid.

De tweede prijs ging naar Max Struijlaart, alumnus van de Post-Master Accountancy, met de opinie Thuiswerken: de volgende valkuil voor de externe accountant. Naast de veelal genoemde voordelen van het thuiswerken benoemt Struijlaart ook de valkuilen ervan - met name voor startende accountants. Door de thuiswerknorm voor accountants (na corona) ter discussie te stellen, levert deze opinie volgens de jury een belangrijke bijdrage aan het maatschappelijk debat.

Op de derde plaats eindigde Seren Güven, student in de Master Accountancy, met de opinie Jij bent best goed voor een… De jury is van mening dat haar opinie goed aansluit op het actuele debat over discriminatie en diversiteit. Het actuele, persoonlijke en eerlijke karakter van deze opinie maakt dat die eer doet aan het gedachtegoed van Brenda Westra.

Dit jaar waren 18 (oud)studenten van de Nyenrode Accountancy- en Controlling-opleidingen genomineerd voor de Brenda Westra Opinieprijs. Hun opinies zijn opgenomen in de bundel Brenda Westra Opinieprijs 2020 en gepubliceerd op The Accountables, het platform voor en door Accountancystudenten. Een feestelijke uitreiking op Nyenrode was door de maatregelen tegen corona helaas niet mogelijk. Daarom ging juryvoorzitter Ruud Vergoossen op 14 oktober bij de winnaars langs om de prijzen uit te reiken, uiteraard op gepaste afstand.

Max Struijlaart 2de prijs BW Opinieprijs 141020 website
Seren Güven 3de prijs BW Opinieprijs 141020 website
Cyriel Nysten 1ste prijs BW Opinieprijs 141020 caroussel
Max Struijlaart 2de prijs BW Opinieprijs 141020 website
Seren Güven 3de prijs BW Opinieprijs 141020 website
Cyriel Nysten 1ste prijs BW Opinieprijs 141020 caroussel
Brenda Westra, alumna van Nyenrode en bevlogen en spraakmakend accountant, overleed in 2015 op 48-jarige leeftijd. Ze richtte bij leven de Stichting Future Finance op, met als doel het bevorderen van innovatie op het gebied van de financiële verslaglegging en het ontwikkelen van ideeën die van belang kunnen zijn voor de toekomst van de accountancy in de meest ruime zin des woords. De stichting nodigde Nyenrode uit om invulling en uitvoering te geven aan de Brenda Westra Opinieprijs, die is gericht op vernieuwende, duidelijk opiniërende, vlot geschreven, voor het financiële beroep en –onderwijs actuele opiniestukken. De stichting stelt het prijzengeld beschikbaar: €1.500 voor de winnaar van de eerste prijs, €1.000 voor de winnaar van de tweede prijs en €500 voor de winnaar van de derde prijs. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.