Plastic Bank oprichter David Katz winnaar Prix Voltaire 2019

“David Katz is een systeemveranderaar”

28 november 2019
Community

David Katz is de winnaar van de Prix Voltaire 2019. Zijn Plastic Bank is de enige organisatie ter wereld die plastic afval omzet in een betaalmiddel, waardoor armoede wordt tegengegaan. David Katz is de opvolger van Paul Polman, de voormalig topman van Unilever, die de prijs in 2018 won. Nyenrode Business Universiteit is betrokken als nomination committee.

Paul Polman, de winnaar van vorig jaar en één van de architecten van de 17 Sustainability Development Goals van de Verenigde Naties, noemt David Katz een systeemveranderaar en dat is wat de wereld nodig heeft, volgens Polman. Mensen die op een andere manier naar de problemen kijken en denken in oplossingen, pakken daarmee de grote duurzaamheidsvraagstukken aan. Katz is daar een sterk voorbeeld van, aldus Polman.

Plastic Bank

De oprichter van de Plastic Bank krijgt de prestigieuze duurzaamheidsprijs vanwege zijn gedrevenheid om de wereld te veranderen en daarmee is hij een voorbeeld voor andere ondernemers, aldus juryvoorzitter Melanie Schulz van Haegen. David Katz heeft met zijn Plastic Bank waarde gegeven aan afval. “Het gaat erom dat je waarde toekent aan iets. In landen als Haïti en op de Filipijnen komt de vuilnisman het afval niet ophalen, je verbrandt het of gooit het weg. Het heeft geen waarde,” zegt Katz. Door de Plastic Bank is het zinvol geworden voor arme gezinnen in ontwikkelingslanden om plastic te verzamelen en dit om te zetten in geld. “Deze mensen kunnen nu het schoolgeld voor hun kinderen betalen, ze krijgen een lening om een eigen onderneming op te zetten, om te sparen. Dat is wat de Plastic Bank doet, waarde geven aan plastic, en daarmee ook waarde aan mensen waardoor ze uit de armoede komen.” De Plastic Bank gebruikt het ingezamelde plastic om te recyclen en het zo een tweede of derde leven te geven.

Sustainable Development Goals

Nyenrode Business Universiteit stelt de shortlist met genomineerden voor de Prix Voltaire samen, grotendeels gebaseerd op de zeventien Sustainable Development Goals, geformuleerd door de Verenigde Naties. De onafhankelijke en internationale jury bestaat uit Melanie Schultz van Haegen, Debra Benton en Jaap de Hoop Scheffer.

Meer informatie is te vinden op de website Prix Voltaire International.

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, november 2019.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.