De regels achter het spel

29 januari 2019
Opinie

Food for Thought! Naast een lekker nummer van UB40, staat dit ook voor stof tot nadenken. In de waan van de dag staan we vaak te weinig stil bij waarom we de dingen doen zoals we ze doen. In dat kader organiseert Yacht elk jaar sessies met hun zakenpartners en dit jaar was het thema Verantwoord Ketenbeheer. Voor mij als gastspreker zorgde dat er voor dat ik de afgelopen maanden in het PSV stadion, de Johan Cruijff Arena en het PEC Zwolle stadion mocht optreden. Leuk!

Voetbal is dan ook een mooie metafoor voor het thema van deze column. Want wat doen we als we voetbal aantrekkelijker willen maken? Dan vragen we Marco van Basten om met nieuwe spelregels te komen. Deze manier van denken past bij wat er nodig is om tot duurzaam en verantwoord ketenbeheer te komen. Want wat is het spel dat we doorgaans spelen als het gaat om ketenbeheer? Zo goedkoop mogelijk de goederen van A naar B brengen? Een inkoper vervult zijn of haar rol goed als het lukt om het benodigde budget voor het komende jaar toch weer een paar procent naar beneden te krijgen. Zolang dit het beeld is van een goede professional, roept een Food for Thought-avond rond verantwoord ketenbeheer vooral de reactie op “hmmm, ik weet niet of het daar goedkoper van wordt”.

Ander spel spelen

Het kan ook anders. Eén van de praktijkverhalen die op deze avonden naar voren kwam was die van Landal Green Parks. Hun missie is om met groen hun gasten een unieke en onvergetelijke vakantie te bieden, nu en in de toekomst. En dat kan alleen als we op een spaarzame, circulaire manier met onze grondstoffen omgaan. Dit heeft er onder meer toe geleid dat Landal met Auping een circulair bed heeft ontwikkeld en met Deltex een dekbed van PET flessen. Uiteraard moet dit ook aan de hoogste comfort-eisen voldoen, maar het punt is dat Landal, Auping en Deltex een heel ander spel met elkaar spelen. Een spel waarbij samen, lange termijn, schaalgrootte, vertrouwen en een gemeenschappelijk doel cruciale elementen zijn. Als dit het beeld van een goede inkoper of logistiek manager wordt, roept een Food for Thought-avond rond verantwoord ketenbeheer een hele andere reactie op: “ik weet niet precies waar we uitkomen, maar weet wel dat het geheel sterker wordt als we hierin samen gaan optrekken”.

De Food for Thought-sessies gingen verder in op hoe inkopers en logistieke planners dat spel kunnen leren. Maar voor deze column wil ik de context veranderen. Graag wil ik een oproep doen om opnieuw drie avonden in die stadions te organiseren en dan met bestuurders en toezichthouders. Welk spel spelen wij eigenlijk als bestuurders en toezichthouders met elkaar? Hoe past lange termijn waardecreatie zoals in de herziene Code Corporate Governance centraal is gezet in dat huidige spel? En wat moeten we aan de spelregels veranderen om lange termijn waardecreatie wél een logische uitkomst van het spel tussen bestuurders en toezichthouders te laten zijn. Als dat het thema wordt, kom ik graag weer langs om daar een bijdrage aan te leveren. En voor extra inspiratie moet het dan vast gaan lukken dat Marco van Basten ook zijn ervaringen in  de voetbalwereld gaat delen. Volgens mij gaan dat hele waardevolle bijeenkomsten worden om de professie van bestuurder en toezichthouder naar een hoger niveau te krijgen.

Enige vraag is dan nog: wie wil dit oppakken? Mocht iemand die dit leest dit willen initiëren dan hoor ik dat graag.


Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, januari 2019.

Deze column is ook gepubliceerd in Goed Bestuur & Toezicht 4, 2018.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.