De Top 10 oudste familiebedrijven: twee nieuwe, oude familiebedrijven toegetreden

24 mei 2023
Community

Tijdens de alumni-dag van het Private Wealth Management Programma op Nyenrode Business Universiteit zijn vandaag twee oude familiebedrijven feestelijk bijgeschreven als nieuwe leden van de Top 10 oudste familiebedrijven. Bakker Verkerk uit De Meern is opgericht in 1621 en is direct het oudste familiebedrijf van Nederland. Dijssel uit Soest (opgericht in 1656) komt binnen als derde op de lijst.

De lijst van oudste familiebedrijven in Nederland wordt al sinds 2007 vanuit Nyenrode samengesteld door prof. dr. Roberto Flören, RSM hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht aan Nyenrode Business Universiteit en Stefan Jansen, als docent betrokken bij de Private Wealth Management opleiding van Nyenrode. De Top 10 van oudste familiebedrijven is als volgt:

1621 Bakker VerkerkDe Meern Bakkerij
1652 Knaapen Groep Son Renovatie
1656 Dijssel Soest Tankwagens
1662 Van Eeghen Groep Amsterdam Voedings-ingrediënten
1662 Hotel Wesseling Dwingeloo Horeca
1667 MHB Herveld Stalen ramen/deuren
1674 Aalberts Bouw Loosdrecht Bouwbedrijf
1680 Swinkels Family Brewers Lieshout Bierbrouwerij
1688 Silvera International Almere Agenturen
1691 Nolet Distillery Schiedam Distilleerderij

 

Roberto Flören stelt “Er bestaan veel mythes over familiebedrijven. Een daarvan is dat familiebedrijven de derde generatie niet overleven. Nu is 90 jaar al best lang voor het bestaan voor een bedrijf, maar er zijn zeer veel familiebedrijven die ouder zijn. Familiebedrijven bestaan overigens gemiddeld langer dan niet-familiebedrijven. Met deze lijst willen we de kracht van familiebedrijven naar voren brengen.”

Bakker Verkerk wordt inmiddels geleid door Rick Verkerk, de 10e generatie binnen dit familiebedrijf. De bakkerij vond zijn oorsprong in 1621 in de gemeente Vleuten en verhuisde in de loop van de 16e eeuw naar het huidige pand in De Meern. In de bakkerij wordt nog steeds op ambachtelijke wijze maar met moderne technieken geproduceerd en zij introduceerde als één van de eerste bakkers in Nederland het “semi-zelfbedieningsconcept“.

Dijssel wordt geleid door Henri van den Dijssel van de 10e generatie. In 1656 begon Jop Gerrits van de Dijstel in De Bilt als raddraaier. Sinds 1963 is het familiebedrijf zich gaan toeleggen op het bouwen van speciale voertuigen en tankwagens voor gevaarlijke stoffen. Zoon Lukas van den Dijssel (11e generatie) is ook al betrokken bij het familiebedrijf.

Stefan Jansen: “In eerdere lijsten van het oudste familiebedrijf van Nederland was Touwslagerij van der Lee uit Oudewater nog het oudste familiebedrijf. Opgericht in 1545 is het familiebedrijf na de 14e generatie gestopt. Nu komt het dus niet meer op de lijst voor.“

Omdat het vinden van de oudste familiebedrijven erg lastig blijkt, roepen de onderzoekers familiebedrijven op om zich te melden als zij van mening zijn dat zij ook in aanmerking komen voor een vermelding in het overzicht van de oudste familiebedrijven.

 

Meer weten over de programma’s van Nyenrode Business Universiteit gericht op familiebedrijven? Klik hier voor meer informatie.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.