Digital DNA voor bestuurders en toezichthouders

Op 22 november 2018 heeft de Nyenrode New Board Program Alumnivereniging een interessant evenement georganiseerd voor haar leden. Veelgevraagd key-note speaker Hans van Grieken en zijn team hebben de groep met veel enthousiasme ontvangen op de 14e etage in het Deloitte Center for the Edge gebouw, waar duurzaamheid in alle facetten is doorgevoerd in het design.

Het thema van de avond was Digital DNA en de groep werd meegenomen in een aantal cases van bedrijven waar digitale ontwikkelingen razendsnel worden ingevoerd.

“Golven van nieuwe digitale technologieën overspoelen de markt en menig bestuurder of toezichthouder bekruipt soms het gevoel dat het allemaal wel erg snel gaat met die digitale innovatie. Tenslotte kan de organisatie niet achter elke Technology Hype aanrennen. In plaats van “hier en daar een digitaal proefje” is het vele malen verstandiger om de eigen organisatie permanent in te richten op een digitale lange termijn strategie die het beste bij de ambities van de onderneming past”, aldus Hans van Grieken.

Digitaal transformeren

In zijn bijdrage ging Hans van Grieken van Deloitte nader in op onderzoek dat Deloitte heeft gedaan in nauwe samenwerking met MIT/Sloan. Een en ander leidde tot het rapport Dutch Digital DNA Demystified. Het rapport beschrijft welke vier verschillende archetypes uit de wereldwijde research naar voren komen en hoe succesvol die bedrijven zijn in het digitaal transformeren van hun informatie landschap en hun business. Daarnaast zoomde Van Grieken in op de karakteristieken van de Digital ERA Technology Operating Models die deze bedrijven al of niet succesvol maken. Wat is er allemaal aan het veranderen in het voorbrengingsproces van (digitale) technologie en waarom is het noodzakelijk voor uw organisatie om te weten wat er speelt en daar specifieke lange termijn beslissingen over te nemen?”.

Hans van Grieken is de EMEA Technology Research Leader binnen het wereldwijde CIO-programma van Deloitte. Hij stapte in augustus 2016 over vanuit Gartner, waar hij Vice President of Research was. In zijn internationale rol geeft Hans mede richting aan de internationale Technologie onderzoeksagenda van Deloitte. Daarnaast is Hans is ook Fellow binnen het Center for the Edge van Deloitte. Tenslotte is hij als commissaris betrokken bij Priva, wereldmarktleider in kassen klimaatbeheersing, waarvan de CEO - Meiny Prins - in 2009 de zakenvrouw van het jaar was.Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, november 2018.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.