Elke dag is Earth Day

22 april 2021
Onderwijs

Vandaag is het Earth Day: tijd om stil te staan bij onze invloed op de natuur, milieu en klimaatverandering. Voor alumna MSc in Management Erica Kostense is het altijd 'Earth Day'. Journalist Matt Symonds van Poets & Quants ging met haar in gesprek.

Op welke manier beïnvloed duurzaamheid jou in je werk?

Ik ben werkzaam als Strategic Account Manager voor Rainforest Alliance. Vanuit deze functie werk ik voornamelijk samen met ‘s werelds grotere cacao- en koffiehandelaren en help ik hen bij duurzaamheidsuitdagingen. Daarbij helpen wij hen bij de groei van hun gecertificeerde toeleveringsketen, werken wij samen aan innovatieve projecten en tackelen wij uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving.

Rainforest Alliance heeft verschillende interventiedomeinen, waarvan Reimagined Certification er één is. Het is een complexe baan om te werken vanuit een NGO in een mondiale omgeving met mondiale bedrijven in mondiale toeleveringsketens die te maken hebben met een scala aan uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. De omvang daarvan kan soms overweldigend zijn. Maar het voelt goed om een positieve impact te hebben door het werk dat we allemaal doen rond thema's als ontbossing en kinderarbeid.   

Wat betekent World Earth Day voor jou?

Nou, in mijn werk en ook in mijn privéleven is elke dag 'earth day', dus eerlijk gezegd doe ik op deze dag niets speciaals. Ik denk echter dat het een geweldig initiatief is om consumenten en besluitvormers over de hele wereld bewust te maken en aan te zetten tot actie voor meer milieubescherming. Kleine veranderingen op individueel niveau kunnen een enorme impact hebben op onze planeet. Een kleine verandering in de vleesconsumptie is daar een goed voorbeeld van.

Wat is jouw beste tip om duurzamer te leven? 

Koop meer producten met een Rainforest Alliance keurmerk. Ik geloof dat we allemaal in staat zijn om een enorme impact te hebben op duurzaamheid door kleine keuzes die we elke dag maken. Als we allemaal iets doen, loopt dit écht op. 

Kies dus wat bij je levensstijl past en begin duurzamer te consumeren doormiddel van  producten met een Rainforest Alliance keurmerk. Minder vlees, minder zuivel, minder fast fashion en meer openbaar vervoer. Minder kopen en meer recyclen. We kennen het allemaal wel en kunnen waarschijnlijk nog veel meer voorbeelden noemen. Je moet het gewoon doen en niet denken dat het geen effect heeft. Begin klein en ga van daaruit verder.  

En denk na over hoe je bedrijf een duurzamere wereld kan stimuleren. Vergeet niet dat duurzaamheid geen "greenwashing" mag zijn. Het tentoonstellen van elektrische auto's, marketing voor imagoverbetering of investeren in een paar geïsoleerde 'duurzaamheids'-projecten gebeurt bijvoorbeeld helaas nog steeds. Maar heeft een bedrijf werkelijk een positieve invloed op de samenleving? Welke impact hebben het bedrijf en zijn toeleveringsketen op mens en natuur? En hoe kunnen zij invloed uitoefenen op een duurzamere wereld? Via hun inkooppraktijken? Hun toeleveringsketens? Hun werknemers? Hun producten?

Met andere woorden: is een bedrijf duurzaam tot in de kern? Daar de SDG’s (Sustainable Development Goals) voor gebruiken zou echt kunnen helpen om die impact te bepalen. Tot op heden rapporteren sommige bedrijven nog steeds over onderwerpen als het elektriciteitsverbruik van hun hoofdkantoor, terwijl hun werkelijke ecologische voetafdruk of problemen met mensenrechten bijvoorbeeld in hun wereldwijde toeleveringsketen liggen en verborgen blijven of gewoon onbekend zijn. Bedrijven zullen alleen veranderen als belanghebbenden zoals aandeelhouders, werknemers en klanten die verandering eisen, en verbeterde technologie en gegevens bieden ons veel meer mogelijkheden dan ooit tevoren. Dus stel die eis!

Heeft de klimaatverandering je leven beïnvloed?

Klimaatverandering heeft gevolgen voor iedereen. Het effect van die verandering hangt echter sterk af van je omstandigheden. Voor mij als Europese kantoormedewerker is het huidige effect op mijn leven te verwaarlozen. Voor een cacao- of koffieboer, om maar een voorbeeld te noemen, is de impact echter veel groter. Hun levensonderhoud hangt af van een goed oogstjaar. Daarom investeert Rainforest Alliance bijvoorbeeld in oplossingen en opleidingen voor klimaat-slimme landbouw en zal ze ontbossing blijven bestrijden, want ontbossing is helaas nog steeds gekoppeld aan landbouw.  

Ik vind het positief dat steeds meer bedrijven het thema klimaatverandering hebben omarmd en echt stappen zijn gaan zetten in de strijd hiertegen. Door het gebruik van technologie zoals GIS en big data en door de klimaatverandering te koppelen aan financiële parameters zijn wij in staat meer te zien en meer in te grijpen. Het is een fascinerend onderwerp. Werken voor een organisatie en met bedrijven die echt een tastbare impact hebben op klimaatverandering en mensen door hun werk is heel belangrijk voor mij.   

Op welke manier heeft de MSc in Management opleiding bijgedragen aan jouw carrière?

 Als consumenten kunnen wij  een enorme impact hebben. Maar ook bedrijven kunnen een echte motor voor verandering zijn. Weten hoe bedrijven werken en hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt, is dus essentieel om te begrijpen hoe we dingen kunnen veranderen. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit. Ik geloof niet in het afschilderen van de zakenwereld als "slecht" of mensen die alleen maar "op het gebied van duurzaamheid" willen werken zonder een duidelijk idee te hebben wat dat betekent of wat hun rol zou zijn.

Ondernemingen hebben als doel om te voorzien in een behoefte en moeten daarbij winst maken. Zo werkt het. Je kan natuurlijk discussiëren over buitensporige stimulansen, winstmarges of systematische problemen, maar uiteindelijk drijven deze bedrijven de economie aan. Dat gezegd hebbende had ik natuurlijk al een Master behaald, maar die was veel technischer en Nyenrode was een geweldige aanvulling om me ook te wapenen met zakelijke kennis en een netwerk. Ik weet zeker dat ik mijn baan bij Deloitte mede heb gekregen omdat ik de studie bij Nyenrode heb gedaan. Dus ja, deze opleiding heeft me geleerd om beter te begrijpen waar ik goed in ben, hoe bedrijven werken en uiteindelijk hoe ik die kennis kan gebruiken om duurzame verandering van binnenuit aan te sturen en organisaties te helpen duurzaamheid in hun processen te integreren. 

Wat is de belangrijkste les die je tijdens je studie hebt geleerd?

Naast alle vakkennis over de basis van het bedrijfsleven, zoals marketing, economie en supply chain management, denk ik dat de grootste les die ik geleerd heb te maken heeft met alle opdrachten waarbij we in verschillende teams hebben gewerkt. Altijd onder tijdsdruk, maar nooit saai. Je ervaart  hoe andere professionals werken, hoe zij een probleem benaderen of een oplossing bedenken. Je leert  van hun ervaring. Ik denk dat ik naast de extra kennis nu ook meer open sta ten aanzien van mogelijke oplossingen. Ik zie de waarde in van mensen met andere ideeën en andere benaderingen. Mensen met een andere achtergrond toevoegen aan het team helpt echt om een andere kijk op dingen te krijgen.  

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst? 

Mijn hoop is echt dat we een verschuiving in gang zetten naar een duurzamere toekomst. Ik bedoel dat in alle definities van duurzaamheid. Dat wij bijvoorbeeld duurzame landbouw steunen en geen kinderarbeid dulden in onze toeleveringsketens. 

In principe wil ik dat we minder praten en meer doen als het gaat om onze eigen rol daarin. 

Met de Parttime MSc in Management ontwikkel je persoonlijk leiderschap. Alle aspecten van bedrijfskunde komen aan bod en worden gelinkt aan de praktijk waardoor je de opgedane kennis meteen kan toepassen in jouw organisatie.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Poets & Quands.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.