De wisselwerking tussen Foreign Direct Investment en Speciale Economische Zones

18 november 2020
Opinie

Dr. Yulia Levashova, universitair docent bij Nyenrode, heeft onderzoek gedaan naar de Speciale Economische Zones (SEZ’s) en Foreign Direct Investment (FDI). De uitkomsten van het onderzoek zijn onder meer verschenen in het 2019 UNCTAD World Investment Report. Daarnaast zijn de uitkomsten van het onderzoek verwerkt in de publicatie van een special issue in het Transnational Dispute Management Journal ‘The Interaction between International Investment Law and Special Economic Zones (SEZs)’. 

De special issue is samengesteld op initiatief van Yulia Levashova samen met prof. Julian Chaisse (City University of Hong Kong) en dr. Ilia Rachnov (Nektorov, Saveliev & Partners). In de special issue staan bijdragen over de wisselwerking tussen SEZ’s en het internationaal investeringsrecht die onder meer betrekking hebben op land specifieke onderwerpen, zoals de Chinese SEZ’s en geschilbeslechting en de evolutie van Russische SEZ’s. Het onderzoek laat zien dat SEZ’s een belangrijke motor zijn voor staten om buitenlandse investeringen binnen te halen.

Ingewikkelde juridische vraagstukken

SEZ’s zijn bepaalde gebieden die worden aangemerkt en ondersteund door staten om economische ontwikkeling te bewerkstelligen en om kapitaal, technologie en innovatie aan te trekken door economische, bestuurlijke en fiscale voordelen te bieden aan bedrijven. Het UNCTAD 2019 World Investment Report bericht dat er momenteel bijna 5.400 SEZ’s bestaan. Dit aantal was vijf jaar geleden nog ongeveer 4.000. Bovendien zijn er op dit moment nog 500 nieuwe SEZ’s in ontwikkeling. De wereldwijde uitrol van SEZ’s zorgt voor ingewikkelde juridische vraagstukken over de wisselwerking tussen SEZ’s en het internationaal investeringsrecht en -beleid, onder meer op het gebied van het internationaal economisch recht en het internationaal belastingrecht. 
De verschillende bijdragen zijn hier toegankelijk. 


Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, oktober-november 2020.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.


Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.