Jennifer Holmgren wint Prix Voltaire International

30 november 2021
Opinie

Op 12 november 2021 vond de derde editie van Prix Voltaire International plaats in Grand Hotel Huis ter Duin. Prix Voltaire beloont en stimuleert individuen voor hun inzet ten behoeve van de VN Sustainable Development Goals (SDG’s). Na Paul Polman en David Katz, nam dit jaar Jennifer Holmgren de award in ontvangst voor haar inzet in betaalbare en duurzame energie. Nyenrode Business Universiteit stelde de shortlist op voor de genomineerden.

Jennifer Holmgren, geboren in Colombia en woonachtig in de Verenigde Staten, vecht al jaren met passie voor doel nummer 7 van de SDG’s. Het toegankelijk maken van betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen. Holmgren is directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur van LanzaTech, een innovatief bedrijf dat vliegtuigbrandstof en gebruiksartikelen haalt uit ongebruikelijke bronnen zoals afval, ter vervanging van de aloude kerosine. Holmgren is tevens de directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur van LanzaJet, een nieuw bedrijf dat duurzame vliegtuigbrandstof produceert voor een sector die klimaatvriendelijke brandstofopties nodig heeft. 
“Op dit moment is slechts 0,1% van de vluchten duurzaam, over 10 jaar moet minstens 50% van de vliegtuigbrandstof emissievrij zijn. Mijn zwaard is wetenschap, maar iedereen heeft een tool om aan dit doel bij te dragen. Samen maken we het onmogelijke mogelijk.” - Jennifer Holmgren

Inspiratie voor anderen 

Jennifer Holmgren nam de prijs uit handen van juryvoorzitter Jaap de Hoop Scheffer, Minister van Staat, voormalig Secretaris Generaal van de NAVO en voorzitter Adviesraad Internationale Vraagstukken. “De jury was onder de indruk van haar drijfveer, wetende dat zij uitdagende situaties in haar leven overwon om de positie als vrouwelijk leider van hoog kaliber te bereiken; haar technische studie, haar kwalificatie en de positie van haar organisatie in een door mannen gedomineerde omgeving. Zij is een inspiratie voor andere jonge vrouwen in de wereld. Haar eigen woorden: “Ik werk graag aan dingen die niet kunnen” karakteriseren en beschrijven goed wat haar uitmuntend maakt. Zij doet iets wat onmogelijk leek, zij verandert de manier van denken, zij vindt een alternatief voor vliegtuigbrandstof. Deze nieuwe manier van denken, is de ware geest van Voltaire.”, aldus Jaap de Hoop Scheffer. 

‘Nobelprijs’ voor duurzaamheid 

Tot op heden is er geen Nobelprijs voor de categorie Duurzaamheid. Daarom nam Prix Voltaire het initiatief voor deze award. De criteria voor de genomineerden zijn samengesteld door de Nyenrode Corporate Governance Instituut leden prof. dr. Leen Paape RA RO CIA, prof. dr. ir. André Nijhof en mr. Herman Mulder, gebaseerd op de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen geïnitieerd door de Verenigde Naties.

 


Meer informatie over de Prix Voltaire International en het gehele persbericht lees je hier.

 

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, november 2021.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.