‘Je karakter en talenten ontwikkel je als student Bedrijfskunde het beste in de praktijk’

23 juni 2020
Community

Een strategisch marketingplan opzetten bij O’Neill of een waterinstallatie op een school in Gambia van de grond tillen – dat klinkt niet als een doorsnee bachelor Bedrijfskunde. De BSc in Business Administration van Nyenrode Business Universiteit breng je niet alleen door in de collegebanken. Docent en coach Herman van der Meulen vertelt wat deze studie zo bijzonder maakt. “Theorie kan je altijd terugvinden in boeken, praktijkervaring niet.”

“Wie is hier een fitnesskampioen?”, vraagt Herman van der Meulen aan de zaal studenten. “Jij? Oké, maak een beweging, neem ons twee minuten mee! Wij doen jou na.” Kijk niet vreemd op als je jezelf halverwege het college plots aantreft in een diepe squat-positie. De lessen van Herman zijn allesbehalve saai. Om het brein fit te houden, maakt hij zijn lessen zo afwisselend mogelijk. Geen urenlange monoloog van zijn kant, maar veel interactie met de klas – en daar hoort ook humor en actie met de studenten bij. Herman is al negen keer uitgeroepen tot docent van het jaar. Als geen ander weet hij hoe belangrijk het is om in je werk jezelf te zijn en persoonlijk leiderschap te tonen. Dat laatste is een essentieel kenmerk van de studie. “Blijf dicht bij jezelf, in alles wat je doet. Dan straal je dat ook uit en krijg je daar energie van”, zegt Herman. “Voor de klas ben ik mezelf en die energie geef ik door aan de studenten. Tijdens de opleiding  leer je om je karakter beter te doorgronden, zodat je inzicht krijgt in jezelf en je talenten.”

De leiders van morgen

“We leren studenten om vanuit hun eigen kracht een koers te bepalen. Want naast theoretische kennis gaat het ook om leren wie je bent, wat je kan en wat je diepste ambities zijn”, vertelt Herman. “Academische kennis is fantastisch, maar in mijn ogen geen doel op zich. Als we verantwoordelijke managers en leiders willen, vraagt dat een grondhouding van dienstbaarheid en het vermogen om effectief in te spelen op voortdurende verandering. Daarvoor heeft een leider zelfkennis nodig – weten waar je goed in bent en wat je beter uit handen kan geven. Daarom besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, gericht op effectief functioneren in een organisatie.”

Opdracht uitvoeren bij een bedrijf

In het tweede jaar duiken de studenten daadwerkelijk de praktijk in – en diep ook. Tijdens het Company Project vervullen studenten een jaar lang een opdracht bij een bedrijf. De opdracht is gebaseerd op een vraag die in deze organisatie speelt. Nyenrode heeft een groot netwerk van bedrijven waar studenten aan de slag kunnen. “Het is een inspirerende kennismaking met business in real life. De vraagstukken variëren enorm. Vorig jaar hebben studenten een strategisch marketingplan opgezet en toegepast bij O’Neill. Maar ik ben vorig jaar ook met een aantal studenten naar Gambia geweest. We hebben daar bij een school de basis gelegd voor een waterinstallatie, om leerlingen van schoon drinkwater te voorzien.” Dit jaar zou ik met een nieuwe groep studenten het project daar afronden, maar door de coronapandemie moeten we dat helaas uitstellen. Wat wel leuk nieuws is: we hebben deze maand de Nyenrode Gambia Foundation opgericht. Er gaan dus meer Gambia-projecten volgen.”

Je eigen bedrijf tijdens de studie

Liever je eigen bedrijf opzetten tijdens het Company Project? Dat kan! Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan – dat hoef je op Nyenrode niet uit te leggen. Vorig jaar hebben een paar studenten een startup opgezet dat innovatieve, technische oplossingen biedt gericht op duurzaamheid. “Een voorbeeld: ken je de kleine bonnetjes die je in restaurants altijd bij het afrekenen krijgt? Die chemische prints hebben ze overbodig gemaakt door ze te digitaliseren. Een ander gaaf voorbeeld is de online theewinkel Benjah Minttea van oud-student Saber Benjah en zijn compagnon. Deze startup groeide destijds snel, en bestaat nog steeds.”

Intensieve begeleiding van een ondernemer

“Jouw karakter en talenten ontwikkel je als student het beste in de praktijk. Dat is geweldig om te ondervinden, maar het vraagt wel intensieve begeleiding van ervaren ondernemers”, zegt Herman. Net als veel andere docenten op Nyenrode heeft Herman zelf een eigen bedrijf. Hij begeleidt verandertrajecten in organisaties en ondersteunt managers. Zijn ondernemerservaring neemt hij mee naar de klas en stelt hij beschikbaar voor zijn studenten. “Theorie kan je altijd terugvinden in boeken, de praktijk niet. Het maakt Nyenrode uniek dat we een academische studie combineren met zoveel praktijkgerichte opdrachten én individuele aandacht.”

“Persoonlijke begeleiding staat bij mij voorop”, stelt Herman. “Ik probeer de student altijd op nummer één te zetten. Ik wil het niet beter weten dan de studenten, ik luister naar hen, met veel enthousiasme. Dat is volgens mij het mooiste cadeau dat ik als docent te bieden heb: oprechte aandacht en waardering voor hun inzet. Dan ontstaat er een band.”

Nieuwsgierig geworden naar de BSc in Business Administration? Dit heeft de bachelor bedrijfskunde van Nyenrode jou (nog meer) te bieden.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.