Kreston sponsort leerstoel MKB Accountancy Nyenrode

Aandacht voor onafhankelijkheid, controlekwaliteit en klantwaarde

11 januari 2022
Onderzoek

Kreston Netherlands en Nyenrode Business Universiteit gaan een sponsorsamenwerking aan door middel van de leerstoel “Kreston Netherlands MKB Accountancy”. De leerstoel wordt bekleed door prof. dr. Niels van Nieuw Amerongen RA, die wetenschappelijk onderzoek zal doen naar onder meer het spanningsveld tussen toegevoegde waarde en onafhankelijkheid en objectiviteit van MKB accountants.

De leerstoel valt binnen Nyenrode onder het Center Accounting Auditing & Control. Onderwerp van onderzoek is het verkennen van de condities waaronder een goede accountant-cliënt relatie kan bijdragen aan de ervaren toegevoegde waarde en aan de gerealiseerde kwaliteit van de controle. Daarnaast richt het onderzoek en onderwijs zich ook op de ontwikkelingen rondom de internationale (concept) Controlestandaard voor de controle van minder complexe organisaties. 

MKB domein

Prof. dr. Niels van Nieuw Amerongen RA is verheugd over de samenwerking: “Wij doen op Nyenrode sinds 2019 onderzoek naar de toegevoegde waarde die MKB ondernemingen van hun accountant verwachten. Het MKB is een domein dat van grote betekenis is voor de wereldeconomie. Het merendeel van de accountantscontroles vindt ook plaats binnen het MKB. We zien dat ook terug in het aandeel van onze studenten op Nyenrode dat werkzaam is bij kleinere en middelgrote accountantskantoren. Mede dankzij de Kreston Netherlands MKB Accountancy leerstoel kunnen we via onderzoek het wetenschappelijk onderwijs op dit domein verder verrijken.”

Prof. dr. Barbara Majoor RA, Vice-rector op Nyenrode Business Universiteit: “Het accountantsvak is volop in beweging en wij spelen met ons onderwijs en onderzoek hier voortdurend op in. Verbinding met de praktijk is daarin onmisbaar. Deze leerstoel en de samenwerking met Kreston Netherlands is een waardevolle aanvulling.”

Arbeidsmarkt

Bestuursvoorzitter Gooitzen Boonstra RA van Kreston Netherlands benadrukt het belang van aandacht voor het MKB segment: “Hoge kwaliteit van accountants en assistent-accountants is in deze snel veranderende wereld essentieel. Ook is de maatschappelijke rol van accountants sterk toegenomen. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt staan we voor een uitdaging. Mede door de samenwerking met Nyenrode op deze leerstoel gaan we deze uitdaging vol vertrouwen aan en kunnen wij onze rol blijvend en kwalitatief hoogstaand vervullen.”

Juanita Cid RA, medebestuurslid van Kreston Netherlands is verheugd over de nieuwe leerstoel: “We hechten grote waarde aan continue ontwikkeling van onze mensen. Met de leerstoel sturen we op nog meer synergie tussen de MKB kantoren zodat we nog beter worden. Deze samenwerking geeft hier een extra impuls aan, waar zowel onze collega’s als onze cliënten baat bij hebben.”

Over Niels van Nieuw Amerongen

Niels van Nieuw Amerongen is professor SME Auditing & Assurance bij Nyenrode Business Universiteit en heeft uitgebreide praktijkervaring op het gebied van MKB Accountancy. Hij heeft promotieonderzoek gedaan naar de invloed van verschillende typen ervaring op de implementatie van de Business Risk Audit methodologie (2007). Vervolgens heeft hij zijn onderzoeksdomein verbreed van methodologieën naar de praktijk van kleinere en middelgrote MKB accountantskantoren en daarin ook met coauteurs internationaal gepubliceerd, onder meer in Auditing: A Journal of Practice & Theory. Naast zijn aanstelling aan Nyenrode is hij werkzaam in de praktijk vanuit advies- en trainingsbureau V&A en is hij lid van de Accountantskamer.

Over Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit werkt aan een duurzame toekomst door studenten en deelnemers te stimuleren zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke leiders. Dit doen wij door een combinatie van academische theorie, praktische relevantie en persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Nyenrode is een particuliere universiteit, in 1946 opgericht door en voor het bedrijfsleven met een internationale oriëntatie. Wij bieden intensieve academische opleidingen en korte en langere programma’s binnen de vakgebieden business, management, accountancy, controlling en fiscaal recht en verrichten ook onderzoek in deze vakgebieden.

Over Kreston Netherlands

Kreston Netherlands is onderdeel van Kreston Global, een internationaal advies- en accountancynetwerk dat zich richt op het helpen van klanten om succesvol te zijn in elk land of elke markt waarin ze willen opereren. Het Kreston Global-samenwerkingsnetwerk richt zich daarbij op organisaties die zich in één of meerdere landen hebben gevestigd of naar het buitenland willen uitbreiden, op zoek zijn naar een alternatieve dienstverlener in meerdere gebieden, of particulieren met investeringen en activa die belasting, verhuizing of portefeuilleondersteuning nodig hebben. Kreston Netherlands bestaat uit de kantoren Kreston van Herwijnen, Bentacera, Kreston Grip, Kreston Lentink Audit, A&D Accountants & Belastingadviseurs en Lentink de Jonge Accountants & Adviseurs.

_MG_3992 LOWRES
_MG_4021 LOWRES
_MG_4013 LOWRES
_MG_4028 LOWRES
_MG_4040 LOWRES
_MG_3992 LOWRES
_MG_4021 LOWRES
_MG_4013 LOWRES
_MG_4028 LOWRES
_MG_4040 LOWRES

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.