“Laat je maatschappelijke waarde zien”

21 januari 2021
Community

“Voor bedrijven en overheidsinstellingen is het steeds belangrijker om blijvend concurrentievoordeel te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door zich zichtbaar te onderscheiden op het gebied van kwaliteit. Duurzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van”, vertelt Sander Dekker, strategisch adviseur klimaatadaptatie bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en deelnemer Modulair Executive MBA aan Nyenrode Business Universiteit.

Toen Dekker in 2016 bij Nyenrode startte was hij werkzaam als Manager Sustainability bij Van Oord. “Wat duurzaamheid betreft ben ik een echte vakidioot, het voelt dan ook als een voorrecht dat mijn werk en studie hier allebei op gericht zijn. Daarom heb ik vanzelfsprekend Business & Sustainable Transitions als specialisatie gekozen. Maar ik wilde ook leren hoe publieke partijen omgaan met duurzaamheid, welke strategie en invalshoeken ze hiervoor hebben en welke rol ze in dit thema innemen. Zodoende heb ik bewust gekozen om twee modules van de Public & Private specialisatie te volgen. Ik heb uiteindelijk veel geleerd over de bedrijfskundige kant, duurzaamheid zelf en markttransformaties. De module Marketing en Innovatie in de Publieke en Private sector – die ik nu als laatste module volg – neemt ten slotte ook het commerciële en marketinggedeelte van duurzaamheid onder de loep, wat voor mij het plaatje compleet maakt.”

Verrijkende discussies

Dekker geeft hierop direct zijn belangrijkste tip voor het kiezen van een specialisatie: “Vanuit je vakgebied kies je vaak vanzelfsprekend voor een specialisatie die daarbij past. Maar zorg dat je aansluitend ook modules uit een andere specialisatie volgt. Hier vind je een ander soort professional en ander type mensen. Het is enorm verrijkend om bij elke module de discussie met studiegenoten aan te gaan en te leren van hun ervaringen, werkwijze en invalshoeken.”

Deze discussies zijn een van de redenen dat Dekker voor Nyenrode koos: “Ik vind het fijn dat het niet grootschalig is, zodat je elkaar tijdens de studiedagen op de campus echt kunt uitdagen. Daarnaast kan ik me vinden in hun kernwaarden – Leadership, Entrepreneurship en Stewardship – die aansluiten bij mijn visie. Ik vind namelijk dat je als bedrijf het maatschappelijke heft in eigen hand moet nemen, en verantwoordelijkheid moet nemen voor eventuele schadelijke effecten die jouw activiteiten hebben. Bij Van Oord doen we dit bijvoorbeeld door het koraal te herstellen in de omgeving van een bouwproject.”

Gouden greep

Bij Van Oord lag vier jaar geleden het vraagstuk hoe zij de volgende stap zouden zetten op het gebied van verduurzaming: “We konden twee routes nemen. Of we zouden een consultant inhuren die het traject van A tot Z zou begeleiden – met als nadeel dat het niet je eigen visie en verhaal is. Of we zouden zelf achter het stuur gaan zitten en de koers zelf bepalen. We kozen voor het laatste, met als gevolg dat ik de modulaire MBA ben gestart.” Dekker geeft aan dat dit een gouden greep was: “Ik gebruikte per module een actueel vraagstuk als eindopdracht. De analyses en onderzoeken die ik daarvoor deed hebben enorm geholpen om inzicht te krijgen, en vervolgens stappen te kunnen zetten op het gebied van verduurzaming, zoals het genoemde herstel van koraal.” 

Dekker vertelt over zijn laatste module: “Ik heb de handvatten gekregen om een marketingplan op te zetten voor blijvend concurrentievoordeel. Doordat ik de klantsegmentatie die ik tijdens de studiedagen heb geleerd ook in mijn werk heb toegepast, is het gelukt om voorbij de traditionele tendermarkt te kijken. Daardoor hebben we zelfs een heel nieuw deel van de waterbouwmarkt aan kunnen boren.”

Integrale aanpak van transities

Inmiddels is Dekker in augustus overgestapt naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “De opdrachten in de module over persoonlijk leiderschap hebben me nog beter doen inzien dat ik duurzaamheid, maatschappelijke meerwaarde en impact enorm belangrijk vind. Ik ben een strateeg, en wil aan het eind van de dag kunnen zeggen dat wat ik vandaag heb gedaan ook echt heeft bijgedragen aan een betere samenleving. Daarom ben ik naar de overheid gegaan, waar nog meer focus is op de lange termijn en meer ruimte is voor strategische keuzes die maatschappelijke meerwaarde leveren.”

Dekker gaat volgend jaar aan de slag met zijn thesis: “Ik heb nu even een pauze, zodat ik me volledig kan richten op mijn nieuwe werkgever. Ik wil graag eerst de uitdagingen onderzoeken op het gebied van duurzaamheidstransities – zoals de klimaatadaptatie, circulaire landbouw, groene en slimme mobiliteit en energietransitie. Deze onderwerpen zijn multidisciplinair en moeten dan ook integraal opgepakt worden. De overheid werkt echter nog niet integraal. Zij werkt nog vanuit verschillende ministeries die weinig samenwerken. Dit is dan ook een mooie uitdaging om aan te pakken in mijn thesis volgend jaar.”

Met de Modulair Executive MBA (MMBA) bepaal jij zelf het tempo. Met focus op een specifieke sector zijn de modules van deze modulaire MBA sterk marktgedreven. Stapel modules uit de tracks van jouw keuze tot een volledige MBA titel of kies een enkele module. Zo stel je zelf jouw MBA samen. Welke specialisatie je ook kiest, met de Modulair Executive MBA van Nyenrode werk je aan je persoonlijke en professionele groei en houd je zelf de regie in handen. Kies net als Sander voor de Business & Sustainable Transitions of Public & Private track of bekijk hier de andere tracks van de MMBA bij Nyenrode.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.