Laura van der Bij wint Essayprijs Accountancy

15 januari 2018
Onderzoek

Voor haar essay 'Waarom de eed niet genoeg is' heeft Laura van der Bij de Essayprijs Accountancy 2017 gewonnen. Met de kennis die zij in het onderzoek voor haar masterscriptie heeft opgedaan, motiveert Laura in haar essay waarom de accountantseed alleen niet voldoende is om alle Ruud Vergoossen en Laura van der Bijintegriteitsproblemen in de accountancy op te lossen. Zij zet twee maatregelen uiteen die accountantskantoren kunnen invoeren om hun medewerkers tot meer integer gedrag aan te zetten. Aandacht voor sanctioneerbaarheid en het meer betrekken of behouden van ervaren medewerkers zijn hierin volgens haar goede eerste stappen.

Relevant thema

De jury vindt dat Laura haar essay heeft geschreven in een goede persoonlijke stijl. Juryvoorzitter Ruud Vergoossen, die de prijs op 11 januari uitreikte: “Het essay opent sterk en nodigt uit tot verder lezen. Het is een relevant thema voor het accountantsberoep en de auteur heeft een duidelijke eigen mening.“

Tweede prijs voor Peter Moerbeek

De tweede prijs ging naar Peter Moerbeek voor zijn essay ‘Gemeenten, daag jullie accountant uit!’. De markt voor de accountantscontrole van gemeenten staat op z’n kop, zegt Peter in zijn essay. Gemeenten vrezen dat ze zonder accountant komen te zitten. Is alles opgelost als de gemeenten hun accountants meer gaan betalen? Dat lijkt hem een wat makkelijke conclusie, die voorbij gaat aan het werkelijke probleem. Hij vindt het van belang dat gemeenten, en in het bijzonder de gemeenteraden, de accountants weer nuttig gaan vinden. Een reële prijs voor deze dienstverlening volgt dan vanzelf. Ruud Vergoossen en Peter Moerbeek

De jury vindt het een relevant thema dat op overtuigende wijze door Peter voor het voetlicht wordt gebracht. “Het essay is uitdagend geschreven en heeft een prikkelende titel.”

Essaybundel en opinies op The Accountables

De vijf kandidaten voor de Essayprijs schreven ieder een essay naar aanleiding van hun masterscriptie Accountancy. Zij waren hiertoe uitgenodigd omdat hun masterscriptie goed was beoordeeld en een maatschappelijk interessant en relevant onderwerp had. Hun essays zijn opgenomen in de Bundel Essayprijs Accountancy 2017. Op basis van hun essay publiceerden drie genomineerden ook een opinie op het studentenplatform The Accountables. Dit is de laatste keer dat de Essayprijs in deze vorm is uitgereikt. Vanaf 2018 wordt deze geïntegreerd in de Brenda Westra Opinieprijs.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.