Leren van cultuurverschillen tijdens het fulltime MBA-programma

30 juni 2022
Community

Dat veel internationale studenten kiezen voor het fulltime MBA-programma van Nyenrode Business Universiteit, maakt de opleiding nog interessanter voor Nederlandse studenten. Niek Vos en Raphaël Spanjaard, die de opleiding dit jaar nog afronden, kozen bewust voor deze internationale oriëntatie. Niek: “Tussen landen zitten grote cultuurverschillen in hoe je met confrontaties omgaat of hoe je conflicten oplost, daarin kan je veel van elkaar leren.”

Met zijn achtergrond is het geen verrassing dat Niek voor een internationale opleiding koos. “In 2011 rondde ik mijn bachelor in Animal Sciences af, waarna ik aan de slag ging bij een organisatie die internationaal werkt met dierlijke genetica. Ik woonde een paar jaar in Brazilië voor ik mijn baan opzegde om de fulltime MBA in Nederland te volgen, zodat ik mezelf kon voorbereiden op een volgende stap in mijn carrière. Dat wilde ik per se in een internationale omgeving doen; ik heb al ervaren hoeveel je kan leren van andere culturen en denkwijzen.”

Strategische snelkookpan

Ook Raphaël wilde zijn carrière laten groeien en zocht daarnaast een stuk persoonlijke groei en ontwikkeling. Het internationale karakter speelde ook voor hem een rol in zijn keuze voor de MBA. “Ik heb een achtergrond in consultancy, maar wil de stap maken naar een meer strategische rol. Binnen de opleiding verwachtte ik niet alleen in een strategische snelkookpan te stappen, maar ook verschillende internationale invalshoeken mee te krijgen.” Dat lukte; de culturele verschillen leerden hem veel over zichzelf en zijn rol in een groep. “Met mijn directe manier van communiceren kon ik in het begin flink vastlopen in gesprekken. De lessen, oefeningen en trainingen die we hebben gehad, legden de cultuurverschillen bloot en gaven ons handvatten om het gesprek aan te gaan. Ik leerde vragen stellen als: ‘Hoe kom ik eigenlijk op je over? Als ik dit op deze manier zeg, wat doet dat dan moet jou?’ Op die manier kwam ik erachter waar die gesprekken op vastliepen. Dat is heel leerzaam geweest.”

Duurzaamheid in de praktijk

Verschillende perspectieven verrijken je blik enorm, meent hij. “In de module Sustainability hoorden we bijvoorbeeld van medestudenten dat een hot topic als duurzaamheid in de praktijk een luxe-onderwerp is voor landen waar de meeste mensen in armoede leven. Daar stond ik eerder niet bij stil.” Niek voegt toe: “Ik denk dat Sustainability één van de modules is die ons kan onderscheiden op de arbeidsmarkt. Er zijn nog best wat organisaties die niet weten hoe ze dit kunnen implementeren. We hebben geleerd hoe je op een dieper niveau kan analyseren hoe duurzaam je organisatie of product is, maar ook hoe je dit vraagstuk breder kan trekken dan alleen binnen de organisatie. Voor mijn opdracht koos ik bijvoorbeeld de rundvleesproductie in Brazilië als onderwerp, en dan duik je enorm diep in die materie; wat zeggen verschillende spelers als de regering, activisten, de wetenschap en andere betrokken organisaties erover? Uiteindelijk wil je het duurzaamheidsvraagstuk met alle sectoren samen aanpakken, en dan moet je wel weten wat er speelt en wat er kan. Dat hebben we zeker geleerd in deze module.”

Nyenrode Fulltime MBA studenten Niek en Raphaël

Culturele verschillen

Ook in de module ‘Meet The CEO’ was de verscheidenheid van de groep een voordeel, vindt Niek. “Voor die module onderzochten we voor een Europese Hotelketen hoe zij de volgende generatie klanten binnen konden halen en pitchten we onze ideeën voor de CEO. De directeur nodigde ons uit om het nogmaals te presenteren voor het hele managementteam op kantoor. Ik denk dat het mede zo’n succes was omdat we als internationale groep compleet andere ideeën hadden en elkaar daarin echt aanvulden.” Raphaël benoemt daarnaast de sessies met Désirée van Gorp, hoogleraar International Business, voorafgaand aan deze module. “Daarin was aandacht voor culturele verschillen, werden vragen gesteld als: Hoe ga je het gesprek aan in verschillende culturen? Welke rol pakken de verschillende mensen in een groep? In dit soort sessies leerde ik om als leider  een meer coachende dan dirigerende rol te pakken.”

Kruisbestuiving creëren 

Niek denkt erover om na het afronden van de opleiding een aantal jaren de strategieconsulting in te gaan en dan terug te keren naar de agrarische sector. “Met de inzichten uit de opleiding en de consultancy-ervaring die ik op wil gaan doen, denk ik met nog meer impact terug te kunnen gaan naar agri. Ik ben ervan overtuigd dat daar dingen anders kunnen en dankzij deze opleiding heb ik nu een idee waar ik moet beginnen, wat er beter kan en hoe.” Raphaël richt zijn blik weer op een functie als consultant. “Alle handvatten die ik nu in mijn rugzak heb, voegen waarde toe aan wie ik ben als persoon en wat ik kan betekenen voor een organisatie, onze maatschappij en de wereld als geheel. Het trekt me om verschillende organisaties te zien en een kruisbestuiving te creëren tussen organisaties die vooral bezig zijn met de vraag: Waar worden we als mens en als wereld allemaal beter van? Dat vind ik een mooie manier om naar de wereld te kijken.”

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.