Identificeren van morele waarden, mindset en manieren in organisatorisch leiderschap

12 juni 2024
Community

Als onderdeel van de module Organizational Leadership & Talent Management in het Nyenrode MBA-programma, ontworpen en ontwikkeld door prof. dr. Lidewey van der Sluis, reisden onze voltijd MBA-studenten onlangs naar Kopenhagen. Het doel van deze studiereis was om uit de eerste hand inzichten te verkrijgen in strategisch denken, talentmanagement en organisatieontwikkeling. Het centrale thema van het bezoek dit jaar was om de cruciale vraag van verschillende soorten organisaties te bespreken: hoe leid je een organisatie?

Door hun interacties met drie prominente bedrijven - Ocean.io, Trustpilot en Maersk - verkenden de MBA-studenten het belang van morele waarden, mindset en manieren in organisatorisch leiderschap. De bezoeken aan deze drie organisaties leverden onschatbare lessen op over het creëren van inclusieve culturen, organisatorisch leiderschap en het bevorderen van medewerkersbetrokkenheid.

Ocean.io: een cultuur van betrokkenheid bouwen

Ocean.io, een geavanceerd bedrijf dat gespecialiseerd is in AI-gedreven B2B verkoop- en marketingoplossingen, verwelkomde de studenten met presentaties van haar bestuursleden. De discussies richtten zich op verschillende kritieke gebieden:

  • Cultuur van Betrokkenheid Bouwen: het creëren van een inclusieve maar hoog presterende omgeving.
  • Mensgericht Ontwikkelen: internationaal talent aantrekken en koesteren om groei te stimuleren.
  • Toekomstbestendig Ontwerpen: een bedrijf ontwerpen dat aantrekkelijk is voor de volgende generatie.
  • Betrokkenheid Versterken: strategieën voor hoge medewerkersbetrokkenheid en tevredenheid.
  • Diversiteit en Inclusie Bevorderen: diversiteit integreren om innovatie en moraal te stimuleren.

Door deze discussies leerden de MBA-studenten hoe de focus van Ocean.io op het creëren van een ondersteunende en inclusieve omgeving essentieel is voor haar succes. De toewijding van het bedrijf aan diversiteit en de continue ontwikkeling van haar medewerkers viel op als belangrijke drijfveren van haar innovatieve cultuur.

Trustpilot: trouw blijven aan de oorsprong

Trustpilot, een bekend online beoordelingsplatform, bood de studenten een diepgaand inzicht in haar organisatorische DNA en operationele filosofieën. De discussies draaiden om:

  • Ons DNA: Het behouden van fundamentele waarden van startup tot wereldleider in online beoordelingen.
  • Hoe We Werken: het operationele kompas en strategieën voor het bereiken van doelen te midden van veranderingen.
  • Talent Selecteren, Leidinggeven en Ontwikkelen: methoden voor het beheren en ontwikkelen van medewerkers.

De toewijding van Trustpilot aan haar fundamentele waarden en haar strategische benadering van het beheren en ontwikkelen van talent boden de studenten een duidelijk voorbeeld van hoe het handhaven van kernprincipes de groei van een organisatie kan sturen.

Maersk: strategisch leiderschap in een mondiale context

Bij het hoofdkantoor van Maersk werden de studenten ontvangen door Ingrid Uppelschoten Snelderwaard, Chief Diversity, Equity & Inclusion Officer en Head of People bij Maersk, en alumna van Nyenrode. Het bezoek omvatte een overzicht van de activiteiten van Maersk en haar benadering van leiderschap en talentmanagement vanuit een mondiaal perspectief. Daarna namen de MBA-studenten deel aan een oefening waarbij ze zich moesten verplaatsen in een persona binnen Maersk.

Deze oefening traint studenten in perspectief, de hedendaagse vaardigheid om organisatorische situaties vanuit verschillende perspectieven te benaderen. De context van de Maersk-strategie was de gemeenschappelijke basis en de studenten werden gevraagd om ideeën en oplossingen te bedenken. Tijdens presentaties konden zij hun suggesties delen en zich profileren als toekomstige, verantwoordelijke leiders. Door deze meeslepende oefening konden de studenten de complexiteit ervaren van het leiden van teams binnen een mondiale organisatie en de contingentie van leiderschap.

Nieuwsgierig naar de MBA-programma's van Nyenrode? Bekijk dan de Impact MBA of de Modulair Executive MBA, of ontmoet ons online of op de campus tijdens één van de komende MBA-evenementen.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.