“De internationale fulltime MBA helpt je aan nieuwe inzichten en perspectieven”

3 juni 2021
Community

Casper Boerema uit Utrecht zocht een manier om nieuwe inzichten op te doen: “Ik werd geleefd door mijn werk en wilde met de fulltime MBA aan Nyenrode Business Universiteit de tijd nemen om weer buiten de gebaande paden te kunnen denken.” Stacey Ohello uit Oss vindt dat de internationale groep hier goed aan bijdraagt: “Het is mooi om te ervaren hoe iets heel gewoons voor de één, een heel andere kijk kan opleveren voor de ander”. Beide studenten geven hun kijk op de internationale studie die zij in september 2020 zijn gestart.

Toekomstplannen: startup en Verenigde Naties

Casper heeft inmiddels tien jaar ervaring in management consulting in de financiële sector. Over zijn keuze om weer fulltime te gaan studeren vertelt hij: “Ik was toe aan iets nieuws, buiten de financiële sector. Maar ik moest nog ontdekken welke kant ik dan precies op wil. Dankzij de vele gastsprekers die ik de afgelopen maanden heb ontmoet, weet ik dat de startupwereld me erg aanspreekt.” Hij vult aan: “Tijdens de sessies heb ik ook geleerd dat ik niet zélf het gouden idee hoef te hebben. Ik ben juist sterk in de omliggende aspecten van bedrijfsvoering en kan daarmee aanhaken bij een startup die het creatieve idee al heeft. Zodra de maatregelen het toelaten ga ik langs bij het incubatordeel van Nyenrode in Amsterdam, waar meerdere startende ondernemers zitten.” 

Stacey speelde al een tijdje met het idee om een MBA te volgen. Ze was op zoek naar meer theoretische achtergrond, naast haar praktijkervaring als ondernemer in de schuldhulpverlening en Team Manager bij de gemeente Breda. “Door de pandemie kwam het gewone leven ineens stil te liggen, wat voor mij eigenlijk het perfecte moment was om mezelf verder te ontwikkelen. Ik wil me namelijk het liefst internationaal inzetten tegen armoede, en schulden zoveel mogelijk oplossen én voorkomen. Ik zie de wereld hierbij als één groot werkveld, dus de internationale focus van de studie sprak me enorm aan. Met de academische en praktische kennis die ik hier opdoe, hoop ik uiteindelijk bij de Verenigde Naties te kunnen werken, om bij te kunnen dragen aan het creëren van eerlijke kansen voor iedereen.”

Weer fulltime studeren

Casper volgde al eerder een master Commerce in Business aan de Macquarie University in Sydney, en blijft dit keer in Nederland: “Nyenrode heeft een internationale focus, waardoor ik die internationale ervaring nu kan opdoen in eigen land. Het is wat mij betreft een van de betere universiteiten, mét een enorm groot netwerk.” Hij koos voor de fulltime MBA, om uit de drukte van het dagelijkse leven te kunnen stappen en de ruimte en tijd te hebben om echt nieuwe inzichten op te kunnen doen: “De opleiding blijft me hierbij verrassen met nieuwe perspectieven. Wat me bijvoorbeeld erg inspireert zijn de sessie met CEO’s van grote organisaties. Zij vertellen hierin niet alleen over de organisatie zelf, maar ook over persoonlijk leiderschap en hoe zij zijn gekomen waar zij nu zijn. Ik heb nog geen week meegemaakt die niet voorbij is gevlogen.”

Stacey koos ook bewust voor de fulltime studie: “Ik wilde me kunnen focussen op één ding, en dit niet hoeven uitsmeren over een aantal jaar. De kleine klassen en internationale groep zijn daarnaast echt een meerwaarde. Er zijn zoveel verschillende achtergronden, ieder heeft zijn eigen vakgebied waar ik enorm veel van leer.” Ze vult aan dat de groep inmiddels behoorlijk hecht is: “Dit was een van de redenen dat ik deze studie ging doen: om nieuwe contacten op te doen. Het voelt bijna als familie, waar ik erg dankbaar voor ben. Ik heb zelfs met een van mijn medestudenten een fietstour georganiseerd voor een groep van zeven studenten, waardoor we Nederland echt hebben ontdekt met andere ogen.”Van de basis naar ervaring in de praktijk

Over het verloop van de studie vertelt Casper: “Het eerste half jaar hebben we de basis gelegd, zodat iedereen op hetzelfde niveau zit. Nu zitten we in het tweede half jaar waar we nog meer met de praktijk bezig zijn, met focus op de laatste trends in de markt en op het gebied van technologie.” Als voorbeeld benoemt hij: “We hebben een simulator gebruikt om de Supply Chain Management-kant van een bedrijf te besturen. Doordat je op deze manier echte resultaten terugkrijgt, leer je enorm veel van de technologische mogelijkheden en eventuele obstakels.”

Stacey geeft nog een voorbeeld: “Tijdens een van de Meet the CEO-sessies heb ik met twee medestudenten een analyse gedaan van een organisatie in India, die wereldleider is in ICT en consulting. We onderzochten manieren om voedselverspilling te reduceren met behulp van digitalisering, zoals de inzet van smart censors om voedsel langer vers te houden op transport. Dit hebben we vervolgens gepitcht aan de CEO. Hij gaf aan dat we waardevol nieuw licht hebben laten schijnen op bestaande oplossingen, die de moeite waard zijn om verder te onderzoeken. Dat voelde goed!”

Interactief en inspirerend

Door de huidige coronamaatregelen verloopt de studie iets anders dan verwacht, de bedrijfsbezoeken binnen Europa zijn bijvoorbeeld uitgesteld. Casper vertelt hierover: “Nyenrode doet er alles aan om ons alsnog waardevolle ervaringen mee te geven. De online lessen zijn zo interactief mogelijk, de universiteit gaat flexibel om met het programma en er zijn extra elementen toegevoegd om ons betrokken te houden. Daarnaast zijn de docenten heel goed bereikbaar: ze leven echt mee en helpen ook buiten de lessen om. Al met al is de opleiding super inspirerend, ik zie het echt als een verrijking van mijn leven.” Stacey sluit lachend af: “Eigenlijk is het jammer dat het nog maar een aantal maanden duurt.”

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.