Online krachten bundelen onder bijzondere omstandigheden: #Virtual Leading Teams Challenge

12 november 2020
Onderwijs

“Nooit was het zo duidelijk dat wij mensen van elkaar afhankelijk zijn om iets belangrijks voor elkaar te krijgen. Tegelijk zijn we nu allemaal thuis aan het werk waardoor je ook het teamgevoel enorm kan missen. Unieke tijden dus!” Bregje Spijkerman en Jeanine Jansen zijn beiden kerndocent van het Leading Teams Program en laten hun licht schijnen op wat COVID-19 voor teams kan betekenen. 

Hoe zorg je er als leider voor dat je gezamenlijk tot de broodnodige innovaties komt of gewoon de moed erin houdt en de business draaiende? Dit gaat volgens Bregje absoluut niet vanzelf. Tijdens de eerste lockdown merkte ze dat teams vooral in een kramp schoten: “Het was ieder voor zich.” Ook vielen leiders vaak terug op hun comfort-zone van ofwel alleen sturend managen of vooral begeleidend coachen.

Nu is er een groeiend besef dat deze fase nog wel even kan duren en mogelijk blijvend impact heeft. Teamgenoten zijn bereid om elkaar op te zoeken rondom de vraag: hoe schakelen we snel naar nieuwe, virtuele manieren van leren en organiseren? “Voor leiders is het de uitdaging om continu vinger aan de pols te houden en mee te bewegen. Heeft het team bijvoorbeeld teveel of te weinig prikkels? Luisteren teamgenoten écht naar elkaar? Is er voldoende informele tijd?”, aldus Bregje. “De kwaliteit van de online meetings is gelukkig steeds beter. We zien teams creatiever worden in hun virtuele samenwerking. Sommige teams simuleren onderling een hang-out bij het virtuele koffieautomaat, andere nodigen klanten of leveranciers uit voor hub meetings”, vult Jeanine aan.

Van individueel naar systemisch werken

Als je Jeanine vraagt wat de grootste beweging is die leiders in opleidingen maken, hoeft ze niet lang na te denken: “De stap van ‘individueel’ naar ‘systemisch’ werken.” Ze vertelt: “Die 1,5 meter afstand is eigenlijk heel symbolisch, want het dwingt je om te kijken naar relaties en hoe we ons tot elkaar verhouden: afstand in letterlijke, maar ook in figuurlijke zin. Hoe verhouden collega’s in de groep zich als geheel tot het nemen van beslissingen of wat ‘succesvol’ is bijvoorbeeld? Als je het ieder individu apart vraagt, krijg je mogelijk een heel ander antwoord, dan wanneer je uitzoomt en kijkt naar interacties en onderlinge verhoudingen. Kort gezegd: hoe beïnvloed je interacties in plaats van individuen?”

Wat kunnen leiders en teams doen om deze crisistijd juist nóg veel meer te benutten? Bregje en Jeanine benadrukken dat kleine, lichte interventies genoeg zijn. Iets wat interactie en inspiratie geeft, zonder al teveel moeite. Bregje deelt: “Ik zie vooral dat teams elkaar nog onvoldoende opzoeken, dan krijg je een individueel verslag per teamlid als invulling van de virtuele meeting. Dat kan echt anders. Zo is het voor een team waardevol om eens samen online te brainstormen met een teamlid dat ergens op vastloopt. Teamleden weten dan echt van elkaar wat de ander bezig houdt én het brengt versnelling in ontwikkeling. In alle gevallen: het moet niet voelen als iets ‘er bovenop’. Een keer een andere vraag stellen tijdens een meet-up kan al voldoende zijn”, legt Bregje uit.

Wil je weten hoe je teamplayers wakker schudt en écht samenwerkt binnen jouw team? Hoe je blijft leren, groeien en innoveren als groep?

In de week van 23 november organiseren Bregje en Jeanine een Virtual Leading Teams challenge waarvoor je je kosteloos kunt inschrijven. Voor iedereen met een actuele vraag rond (zelfsturende) teams binnen profit of non-profit organisaties.

Je hoeft je niet voor te bereiden. Elke werkdag krijg je een opdracht die je helpt jouw (dream)team te versterken en natuurlijk jouw rol als aanjager daarvan. Aan het einde van iedere dag vragen we je kort jouw ervaring te delen in de besloten groep. Hoeveel tijd dit kost hangt af van jouw ambitie en kan wisselen van 5 minuten tot een halfuur. De opdrachten kan je later zelf gebruiken in jouw werk met jouw team. Wil je het intensief (en ook effectiever) maken, dan kun je vooraf andere teamleden vragen ook mee te doen. Zo heb je een gratis team-interventie!

Heb je interesse om de het Leading Teams Program te volgen? Wil je weten hoe je teamplayers wakker schudt en eindelijk écht samenwerkt binnen jouw team? Hoe je blijft leren, groeien, innoveren als groep? Dan is de Online Leading Teams Challenge van Nyenrode Business Universiteit iets voor jou. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.