Ontwikkelingen in het internationale investeringsrecht

27 februari 2019
Onderzoek

Op 'Doing Business Right Blog' van het Asser Institute - Centre for International and European Law - is deze maand een blog gepubliceerd door dr. Yulia Levashova en prof. Tineke Lambooy (NCGI-lid) met de titel 'Towards reforming the fair and equitable treatment standard in International Investment Agreements'. De Nyenrode academici betogen dat de rijkwijdte van de 'fair and equitable treatment' bepaling, die in de meeste internationale investeringsverdragen is opgenomen, momenteel aan verandering onderhevig is.

De bepaling werd door internationale arbiters in het algemeen zeer breed geïnterpreteerd. Dit werkt het meeste ten gunste van de buitenlandse investeerder en ten nadele van de nationale overheid die zich daardoor beperkt zag in haar beleidsvrijheid om beslissingen te nemen en wetgeving uit te vaardigen met het oog op het algemeen belang ('the right to regulate'). Vaak ging het om nieuwe maatregelen die een nationale overheid nam in het kader van het verduurzamen van de samenleving (handhaven en verbeteren arbeidsrecht en milieunormen), het verbeteren van de volksgezondheid (ontmoedigen roken) of in het kader van budgettaire krapte (afschaffen subsidies of devalueren van de nationale munteenheid).

De afgelopen vijf jaar zijn er diverse uitspraken geweest die juist de beleidsvrijheid van de nationale overheden - mits handelend in het algemeen belang en op een rechtmatige wijze (due process) - voorop stelden. Daarnaast is in een aantal nieuwe internationale investeringsverdragen, waaronder het EU Verdrag met Canada (CETA) en de Nederlandse Modeltekst voor Bilaterale Investeringsverdragen, nieuwe formuleringen opgenomen die de betekenis van de fair and equitable treatment bepaling aan banden leggen en de nationale beleidsvrijheid expliciet erkennen -  beiden wel weer gekoppeld aan het algemeen belang.

Lees de blog op de Doing Business Right Blog van het Asser Institute.



Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, februari 2019.



Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.