Rapporteren over impact

30 maart 2022
Onderzoek

René Orij, associate professor corporate reporting aan Nyenrode, heeft samen met twee medeonderzoekers Nancy Kamp-Roelands, bijzonder hoogleraar niet-financiële informatie, geïntegreerde verslaggeving en assurance aan Rijksuniversiteit Groningen en Marcus Looijenga, docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, een exploratief artikel geschreven over impactrapportages door Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. De focus van het onderzoek ligt op het rapporteren over waardecreatie, purpose en Environmental, Social and Governance (ESG) en de Sustainable Development Goals (SDGs).

De 74 ondernemingen die zijn onderzocht, vormen samen de belangrijkste indices van de Amsterdamse beurs. Vrijwel alle ondernemingen rapporteren proactief over duurzaamheid, maar over een aantal elementen wordt minder duidelijk gerapporteerd, zoals over langetermijndoelstellingen, vergelijkbaarheid en balans, de transitie naar een duurzaam bedrijfsmodel en meer en relevantere indicatoren op impact. Naast operationele informatie wordt ook diepgaande strategische informatie verstrekt.

 

Het artikel dat is gepubliceerd in het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie 95(11/12) (2021): 421–436 is hieronder te downloaden.  

 

 

 

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, maart 2022.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.