Een MBA-reis van transitie

16 oktober 2020
Community

“Iets meer dan een jaar geleden startte ik mijn MBA-reis aan de Nyenrode Business Universiteit. Zoals vele van mijn klasgenoten was ik in overgang, veranderend van een carrière in humanitaire hulp naar meer te weten komen over de commerciële sector.” Thomas Ian Harrison-Prentice, voltijd MBA Alumnus, ‘Valedictorian’ en Student-van-het-Jaar, deelt zijn ervaringen die hij heeft opgedaan bij Nyenrode en het belang van leiding geven van binnenuit.

Dit afgelopen jaar heb ik een enorme hoeveelheid aan kennis opgedaan over de fundamenten van business en management, door te leren gebaseerd op een combinatie van theorie, casussen en voorbeelden uit het echte leven. Nyenrode’s MBA legt veel nadruk op het combineren van theorie met praktische toepassing. Een goed voorbeeld hiervan zijn de ‘Meet the CEO’-sessies, geleid door Professor Dr. Désirée van Gorp, die ons de gelegenheid boden om in contact te komen met en het presenteren van ideeën aan top CEOs van Nederlandse en internationale bedrijven. Dit leidde tot geweldige leerervaringen en netwerkmogelijkheden. Vorige week werd mijn groep teruggevraagd om te presenteren voor de gehele board van een toonaangevend bedrijf in Amsterdam.

Leiding geven van binnenuit

Hoewel de academische kennis die je tot je neemt belangrijk is, denk ik dat het belangrijkste wat ik tijdens de MBA geleerd heb een verdiept begrip over mijzelf is, mijn sterke en zwakke punten en mijn leiderschapsstijl. Gedurende het jaar daagt de cursus ‘Personal Leadership Development Journey’ iedere student uit om naar zichzelf te kijken, wat zijn hoogtepunt bereikt in de ‘Life Journey’ opdracht. Veel studenten in het cohort vertelden mij dat zij denken dat wanneer we terugkijken over 10 jaar, deze persoonlijke groei datgene zal zijn wat de grootste impact heeft gehad op ons leven en onze carrière.

Verandering het hoofd bieden

De Corona-pandemie overschaduwde de tweede helft van onze MBA-opleiding. Online werken en studeren was anders. Ondanks dat we dankbaar zijn voor de trips die we hebben kunnen maken vóór de pandemie, was het natuurlijk jammer dat we geplande modules verspreid door Europa moesten missen. Echter, eenmaal door de rommelige transitie heen, bracht de online omgeving ook nieuwe creativiteit, weerbaarheid en empathie naar boven. Deze kenmerken zullen we nodig hebben wanneer we de wereld die onderhevig is aan zoveel verschillende uitdagingen tegemoet treden: klimaatverandering dreigt levens, middelen van bestaan en ecosystemen te vernietigen voordat we de ernst ervan inzien. Ongelijkheid op het gebied van ras, geslacht en welvaart vereisen verandering van maatschappelijke structuren.

Desinformatie, social media en AI dreigen de gedeelde kennisbasis voor besluitvorming te ondermijnen. De sociaaldemocratie wordt bedreigd door populisme en autoritarisme. Het wereldwijde economische en financiële systeem blijft gebroken en onbillijk. Geconfronteerd met deze realiteit, zullen die eigenschappen belangrijk zijn, gecombineerd met het geloof in het inzetten van de kennis en privileges die we hebben om een positieve impact te hebben in de wereld - in lijn met de Nyenrode-waarden van leiderschap, ondernemerschap en rentmeesterschap.

Een nieuw hoofdstuk begint

Voor de klas van 2020 is het MBA-jaar tot een einde gekomen. De afstudeer-ceremonie is gehouden, speeches zijn gegeven en de hoeden zijn de lucht in gegooid. Dat betekent echter niet dat het leer- en groeiproces daarmee ook stopt. Integendeel, het harde werk van het voortzetten van onze persoonlijke leiderschapsontwikkeling naar meer authentieke, empathische, impactvolle leiders buiten de MBA-bubbel begint nu pas. Ik kan niet wachten om te ontdekken waar dat toe leidt!

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.