"Stel je open voor nieuwe dingen"

Ferry Geertman is Docent van het Jaar in de Master of Science in Accountancy

25 november 2022
Onderwijs

“Wil je ergens een mening over hebben als accountant, dan moet je er ook wel wat verstand van hebben.” Dat is wat Ferry Geertman uitdraagt in zijn colleges Data Science in Auditing (DSA) in de Accountancy-opleiding van Nyenrode Business Universiteit. Het vak DSA gaat over de toepassing van data analytics in auditing. Masterstudenten Accountancy gaan aan de slag met in- en externe bronnen, statistical learning, machine learning en het gebruik van verschillende soorten software.

Betrokken, behulpzaam en kritisch

Volgens het programma-management is Ferry Geertman zeer betrokken en behulpzaam als kerngroeplid en docent, met een kritische blik op wat beter kan binnen het vak.  Deze inzet resulteert in goede slagingspercentages. Ook geven zijn studenten hem hoge cijfers in de cursusevaluaties, gemiddeld een 8.3. Dit alles maakt Ferry Geertman tot Docent van het Jaar in de Master of Science in Accountancy.

Van toegepast wiskundige tot IT-auditor

Ferry studeerde begin jaren ’90 af als toegepast wiskundige, en hij wilde zijn kennis ook echt gaan toepassen in zijn werk. Hij ging bij een accountantskantoor aan de slag met statistiek, steekproeven en data-analyse. Hij overwoog nog even om zelf accountant te worden, maar deed in plaats daarvan de post-doctorale opleiding tot IT-auditor aan de VU. “Dus op die manier ben ik in het auditvak gerold en gebleven, inmiddels alweer jaren als zelfstandige.”

Trots

Als secretaris van de Stuurgroep Statistical Auditing, “een gremium van enthousiastelingen op het gebied van statistiek en steekproeven”, kwam hij in contact met de Nyenrode-hoogleraren Jacques de Swart en Ruud Wetzels. “En toen kreeg ik een uitnodiging, zou jij niet mee willen draaien in het vak DSA op Nyenrode? Daar heb ik toen gelijk ja op gezegd, want dat vervulde mij met trots, dat je gevraagd wordt om college te geven op een gerenommeerde universiteit.”

Alles staat of valt met een goede voorbereiding

Wat hij leuk vindt aan doceren? “Ten eerste: het dwingt mij om de stof goed te begrijpen. Snap ik het zelf echt ook? En kan ik het uitleggen? En ten tweede, om dan in de groep te zien dat het kwartje valt, dat geeft voldoening. Het overbrengen van kennis.” Alles staat of valt in zijn ogen met een goede voorbereiding: “Ik probeer altijd te bedenken: wat zou de andere partij willen weten? En wat zou de andere partij aan vragen kunnen stellen, en heb ik dan een antwoord?”

Rare stelling

Hij maakt zijn colleges ook graag interactief, bijvoorbeeld door af en toe een rare stelling te poneren: “Dan zeg ik dat een accountant helemaal niet geschikt is om data science te doen.” Sommige studenten gaan daarin mee: dat het leuk is om een keer gedaan te hebben, maar dat ze hier in de praktijk echt niet mee aan de gang gaan, omdat daar andere mensen voor zijn. Maar, vindt Ferry: “Als jij een expert inhuurt voor data science, dan moet je over de terugkoppeling ook met die expert in discussie kunnen gaan, dus het is belangrijk om er iets van te weten.”

Jullie kunnen het vak veranderen

Zijn belangrijkste tip voor studenten is dan ook: “Stel je open voor nieuwe dingen. Studenten zeggen vaak: ja dit is wel leuk en interessant, maar ik moet doen wat gangbaar is volgens de toezichthouder of volgens ons eigen bureau vaktechniek. Maar, zeg ik dan, op deze manier zouden we het vak ook kunnen invullen. En jullie zijn de toekomstige partners van de accountantskantoren. Dus jullie hebben het in je om dingen te kunnen veranderen.”

Ferry Geertman

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.