Studieboek ‘Entrepreneurial Finance’ wint Textbook Award

19 maart 2021
Onderwijs

Job Andreoli en Luisa Alemany hebben met hun studieboek ‘Entrepreneurial Finance: The Art and Science of Growing Ventures’ een internationale ‘Textbook Award’ gewonnen.  Het boek, bedoeld voor studenten en ondernemers die meer willen weten over financiering van (groeiende) ondernemingen, won de prijs in de categorie ‘meest veelbelovende nieuwe studieboek’. De jury van de Textbook & Academic Authors Association (TAA) vond dit boek, het voorbeeld van een goede balans tussen theorie en praktijk. Vandaag vindt de officiële uitreiking van de Awards plaats in een online ceremonie.

Europees perspectief

Het studieboek leert studenten, ondernemers en beginnende investeerders alles over het nemen van slimme financiële beslissingen in elke fase van een bedrijf, van idee tot aan beursgang. Van het werven van investeerders en fondsen tot financiële instrumenten voor groei en alle financiële uitdagingen die bij een startup horen. Daarnaast staat het boek vol met casestudies, expert interviews en toepassingen in de praktijk. De focus van het boek ligt volledig op Europese bedrijven, als tegenhanger voor alle tot dan toe bestaande boeken die gericht zijn op de VS en Silicon Valley. Dat was aanleiding voor Andreoli en Alemany om het boek te ontwikkelen.

“Zulke studieboeken geven studenten ook een vertekend beeld, alsof startups en de financiering ervan alleen in de Verenigde Staten mogelijk zijn, terwijl we ook in Europa vele mooie voorbeelden hebben”, aldus Andreoli. “Tijdens een toevallige ontmoeting bij Harvard in zomerreces 2016 is dit idee ontstaan. Een mooie samenwerking, waarin we ook vele inspirerende Europese experts hebben kunnen betrekken. Het snelle schakelen met gedeelde ambitie maakt de samenwerking nog steeds heel inspirerend. Eind dit jaar verschijnt ook een compactere Chinese vertaling van ons boek”.

Meest veelbelovende nieuwe studieboek

Volgens de jury is het boek vernieuwend en ondernemend. Ieder hoofdstuk begint met een relevant artikel uit Financial Times. Hierdoor wordt de praktische toepassing van het onderwerp direct duidelijk. De Textbook & Academic Authors Association (TAA) bekroonde dit jaar 25 studieboeken wereldwijd. Tien boeken ontvingen de prijs voor ‘meest veelbelovende nieuwe studieboek’.

“De prijs is een geweldige erkenning van waardering voor het boek. Onze insteek vanaf het begin was om een boek te ontwikkelen dat een brug slaat tussen theorie en praktijk en zo studenten inspireert. Dat lijkt gelukt, een enorm mooie erkenning.”

 


Job Andreoli is universitair docent Finance, promovendus Entrepreneurial Finance en leidt de Nyenrode Incubator in Amsterdam. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty onderzoekscentrum Center for Corporate Reporting, Finance & Tax. 

Het boek 'Entrepreneurial Finance: The Art and Science of Growing Ventures' schreef hij met collega Luisa Alemany, associate professor Management en academisch directeur van het Institute Innovation & Entrepreneurship van de London Business School.  

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.