“Pas direct toe wat je leert”

24 november 2020
Community

“Het belangrijkste in mijn werk – en nu ook in mijn studie – is om continu de verbinding met de praktijk te leggen”, vertelt Edith Coomans. Zij is zelfstandig adviseur, projectleider en programmamanager in de werkvelden zorg en beleid, en deelnemer van de Modulair Executive MBA in Public & Private van Nyenrode Business Universiteit.” Het is dan ook een mooi compliment dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de adviezen uit mijn essay heeft overgenomen.”

Coomans is in 2014 begonnen met haar bedrijf Zorg voor Beleid. “Mijn wortels liggen in de Jeugdhulp en daar zag ik een enorme hulpvraag ontstaan doordat gemeenten vanaf 2015 zelf verantwoordelijk zouden worden voor het inrichten van de Jeugdhulp. Ik wilde als extern adviseur – met meer afstand en daardoor een frissere blik – kunnen helpen met deze omschakeling.” In 2006 heeft Coomans een master Beleid & Management in Gezondheidszorg behaald, en nu – 15 jaar later – werd het tijd om haar kennis weer grondig te updaten. “Ik wil groeien als professional en mijn blik verder verruimen, de track Public & Private paste hier het beste bij. Daarnaast vind ik leren oprecht leuk: colleges krijgen, me verdiepen in de stof en dit dan vooral toepassen in de praktijk.”

Verbinding met de praktijk

“In overleg met mijn programma-manager bij Nyenrode ben ik gestart met de module Private Publieke Samenwerkingen. Ik heb hiervoor een casestudie gedaan over mijn opdracht voor een gemeente , waar ik tot eind vorig jaar projectleider was voor een lokaal preventieakkoord”, vertelt Coomans. Ze geeft aan dat borging van zo’n akkoord een uitdaging is waar veel gemeenten mee worstelen: “De casestudie ging vooral in op de impact van het akkoord. Dit heb ik vervolgens vertaald naar een praktijkgericht essay, waarin ik 8 tips geef over de borging van dit preventieakkoord.” De VNG heeft de tips van Coomans overgenomen om alle gemeenten in Nederland te ondersteunen in de borging van preventie.

Kleine veranderinterventie

In september is Coomans gestart met de volgende module: Verandermanagement en Organisatieontwikkeling. “Waar de vorige module nog vrij theoretisch was, heeft deze module een meer praktijkgerichte insteek waarin we zelf aan de slag gaan met een veranderinterventie”, licht ze toe. “Momenteel zijn we met een aantal deelnemers een waarderend actieonderzoek – kijken naar wat er al goed gaat en dat uitbouwen – aan het doen bij een gemeente, ter voorbereiding op een kleine interventie op het gebied van leiderschapsontwikkeling. We hebben het onderzoek stap voor stap doorlopen en gaan nu aan de slag met het design om de interventie vorm te geven. Het is voor mij erg waardevol dat we direct met een echte praktijkcase aan de slag kunnen.”

Blik verruimen

Doordat de mededeelnemers allemaal een andere achtergrond hebben, leert Coomans veel over andere sectoren: “Natuurlijk is er veel overheid en semioverheid vertegenwoordigd, maar ook commerciële partijen komen voorbij. Daardoor leer ik wat bij hen speelt of leeft, en wordt je blik enorm verruimd.”

Over de cultuurverschillen tussen publiek en privaat vertelt Coomans: “Het verschil zit vooral in de rol, dus of je opdrachtgever of opdrachtnemer bent. Een opdrachtnemer is gewend uitvoerend te werken en staat met zijn voeten in de klei. Een opdrachtgever heeft een andere rol en zit meer op beleid.” Ze merkt wel dat deze partijen elkaar inmiddels beter weten te vinden door ook hun blik te verruimen: “Gemeenten worden steeds vaker bij casuïstiek betrokken en zien hoe complex dit is, terwijl Jeugdhulpaanbieders langer met gemeenten werken en daardoor ook beter weten wat voor hén van belang is.”

Complexere opdrachten

Het doel van Coomans is om door de extra kennis vanuit de MBA, meer waarde toe te voegen aan opdrachten en complexere opdrachten aan te kunnen nemen. “Ik wil uiteindelijk de gehele MBA voltooien, en kijk uit naar module Risico en Financiering. Er zijn veel tekorten binnen Jeugdhulp en ik wil meer expertise in huis hebben om nog beter te kunnen adviseren hoe je dit terug kan dringen. Van de modules over leiderschap en marketing verwacht ik dat ik de kennis kan benutten voor mijn eigen bedrijf, om door te ontwikkelen.”

Tijdens de eerste module in maart is Coomans minder gaan werken, om tijd vrij te maken voor de studie. Inmiddels weet ze hoe het werkt en is ze weer volop aan de slag. Ze vult aan: “Door de coronamaatregelen is er ook meer tijd vrijgekomen omdat bijvoorbeeld mijn mountainbikeclubje tijdelijk niet meer bij elkaar komt. Gelukkig zijn de colleges inmiddels wel weer op locatie. Ik raak namelijk enorm geïnspireerd door de gesprekken met de mededeelnemers en krijg energie van de bevlogenheid van de docenten.”

Met de Modulair Executive MBA (MMBA) bepaal jij zelf het tempo. Met focus op een specifieke sector zijn de modules van deze modulaire MBA sterk marktgedreven. Stapel modules uit de tracks van jouw keuze tot een volledige MBA titel of kies een enkele module. Zo stel je zelf jouw MBA samen. Welke specialisatie je ook kiest, met de Modulair Executive MBA van Nyenrode werk je aan je persoonlijke en professionele groei en houd je zelf de regie in handen. Kies net als Edith voor de Public & Private track of bekijk hier de andere tracks van de MMBA bij Nyenrode.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.