Betere aansluiting studenten en werkgevers in Pre-Master Accountancy

12 juni 2018
Onderwijs

Naar aanleiding van feedback van studenten en werkgevers heeft Nyenrode Business Universiteit de opleiding Pre-Master Accountancy aangepast. Door de vernieuwingen ontstaat er een betere aansluiting bij de behoefte van Accountancy studenten en de vraag vanuit hun werkgevers. Deze wijziging is van toepassing voor studenten met een relevante WO Bachelor of een HBO Bedrijfseconomie vooropleiding. De nieuwe Pre-Master heeft een kortere doorlooptijd en een betere studiebelasting voor toekomstige studenten.

Nyenrode biedt de vernieuwde Pre-Master in 7 maanden in plaats van de eerdere 1 tot 2 jaar aan. Tot nu toe werden ook extra vakken aangeboden die studenten voorbereidde op de Post-Masterfase. Deze vakken zijn niet langer verplicht in de Pre-Master, aangezien niet iedere student het volledige traject tot de titel Register Accountant (RA) doorloopt. Tijdens de opleiding komt een enkele student er bijvoorbeeld achter dat ze het werken in de Accountancy interessant vinden maar toch eigenlijk een bredere financiële carrière ambiëren. De huidige opzet biedt nu veel meer flexibiliteit. Studenten die alleen de MSc-titel willen behalen, hoeven op deze manier geen onnodige extra vakken af te ronden.

Afstemming werkgevers

Om de kwaliteit tijdens de master te waarborgen, bevat de Pre-Master vakken die door Nyenrode, in overeenstemming met de werkgevers, als inhoudelijk belangrijk worden beschouwd. Of ter voorbereiding belangrijk zijn voor het instroomniveau in de Master. Zo is bijvoorbeeld in het vernieuwde programma rekening gehouden met de vraag vanuit de werkgevers om de basisvaardigheden voor boekhouden beter in te richten.

Olof Bik, Director of Accountancy Programs, licht toe waarom de Pre-Master Accountancy juist nu is vernieuwd: ‘We zien in toenemende mate dat de instroom in onze master Accountancy qua vooropleidingen meer divers wordt. Met de nieuwe Pre-Master proberen we het programma ook voor deze nieuwe doelgroepen zo studeerbaar en aantrekkelijk mogelijk neer te zetten. Voorbeeld van zo’n nieuwe doelgroep is de instroom van studenten die na een wo-bachelor graag hun master in deeltijd willen volgen, in combinatie met een baan bij een accountantskantoor. Dat is weliswaar nog een minderheid, maar wel een duidelijk groeiende minderheid. Zoals ze gewend zijn bij de keuze voor een voltijd master, committeren studenten zich liever aan één volgend hoofdstuk in hun studieloopbaan dan direct aan het gehele traject tot en met de Post Master RA’.

Betere studiebelasting in korter traject

Studente Maxime Asjes, werkzaam bij Deloitte, heeft na het afronden van haar WO-bachelor Bedrijfskunde de ‘oude’ Pre-Master Accountancy aan Nyenrode gevolgd en is enthousiast over de nieuwe opzet: ‘Door het Pre-Master traject is mijn kennis op uitstekende wijze bijgespijkerd, wat zorgt voor extra werkplezier en zelfvertrouwen. Ik pluk daar nog dagelijks de vruchten van, zowel op mijn werk als daarbuiten. De opleiding is heel goed te combineren met een baan. De nieuwe Pre-Master opzet maakt dit nog efficiënter en flexibeler: een persoonlijk, verkort, leerzaam en uitdagend studietraject voor accountants die het beste uit zichzelf willen halen en hiermee hun carrière een boost willen geven.”

Vervolg met de Route tot RA

De Pre-Master voor studenten met een Hbo Accountancy vooropleiding duurt een klein half jaar. In de masterfase kiezen studenten vervolgens hun eigen studieroute die gemiddeld 2 jaar duurt. Als je snel wil studeren, kan je de master al in 1,5 jaar afronden. Studeren in een lager tempo is ook mogelijk voor optimale afstemming tussen werk en studie. De Post-Master duurt vervolgens nog 1 jaar en wordt eventueel aangevuld met de persoonlijke studievakken die nodig zijn voor de RA-titel.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.