Vrouwelijk leiderschap; over (draag)kracht én kwetsbaarheid

30 oktober 2020
Onderwijs

Vrouwelijke leiders; verfrissend en doorbrekend. We hebben het tenslotte over kracht én kwetsbaarheid. Lef én gevoeligheid. Ervaringen van vrouwelijke leiders dragen bij aan de zichtbaarheid van vrouwelijke leiders in de toekomst. Door bewust te durven kiezen, door positie te bepalen en vanuit geheel ‘eigen wijze’ te opereren. Dit artikel deelt de ervaringen van één van die vrouwelijke leiders. De ervaring over leidinggeven anno nu, over leidinggeven als vrouw.

Claudi Schuurman- Groothuis is directeur van Groothuis Bouwgroep. Een prachtig familiebedrijf wat inmiddels aan haar derde generatielijn opvolgers bezig is. Haar rol in een, van origine, ‘stoere mannenwereld’ ziet ze als een enorm cadeau. Ze heeft hiermee tenslotte de kans gekregen om zichzelf én de organisatie stevig neer te zetten. Om het uitgangspunt van de familie verder uit te dragen: het realiseren van vastgoedoplossingen voor nu én later zodat ze blijvend bijdragen aan een duurzame leefomgeving.

Dienend leiderschap als uitgangspunt

"Ik heb het als mijn taak gevoeld om de organisatie verder te professionaliseren. Groothuis Bouwgroep was toe aan de volgende stap: uitbreiden. We hebben daarom een duidelijk onderscheid gemaakt tussen aandeelhouders en directie. Daarmee voorkomen we teveel (bestuurlijke) visies. Er moet een duidelijk uitgangspunt zijn, één lijn. De afgelopen jaren ben ik, mede door de ruimte en het vertrouwen, gegroeid in mijn rol. Als mens én als directeur. Ik voel me zekerder, dat zie ik in alles terug: in communicatie, in het uitzetten van duidelijke lijnen, in ‘zo gaan we het doen!"  

Wanneer Schuurman-Groothuis spreekt over leiderschap is het voor haar heel duidelijk: "Écht leiderschap begint bij jezelf." Man of vrouw zijn staat hier, voor haar, volledig los van. Iedereen neemt unieke eigenschappen mee in het leven, zo ook binnen de uitvoering van verschillende type leiderschapsrollen.

Zelf hanteert ze een dienende leiderschapsstijl. "Wanneer je medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn, groeit je organisatie. Het mag ook om de ander gaan, om andermans mens-zijn. Als je je, als medewerker, gezien en gehoord voelt binnen een organisatie ontstaat er beweging. Voor iedereen." 

Schuurman-Groothuis is, naast directeur, vooral ook partner, moeder en mens. Balanceren blijft belangrijk. Er zijn, overal en in alle opzichten. Ze heeft, ook vanuit haar stevige thuisfront, alle ruimte gekregen om haar functie goed in te richten. Om bij school te kunnen staan én om zakelijke kansen te kunnen benutten.

Krachtige kwetsbaarheid

Ze heeft het gevoel dat vrouwen, van origine, wat meer kwetsbaarheid durven laten zien. "Investeren in talent en ook durven toegeven dat je niet alles zelf kan. Een man is vaak meer geneigd alles bij zichzelf te willen houden, vanuit een soort zichtbaar willen zijn. Het allemaal zelf willen doen."

Niet per definitie verkeerd, maar het kán dus ook anders. Daarbij zal een bepaald type organisatie altijd een beroep doen op een daarbij passend leiderschapstype. Binnen Groothuis Bouwgroep opereren veel mannen. Groothuis ziet haar vrouw-zijn, binnen haar leiderschapsrol, juist als een heel belangrijk uitgangspunt. "Leiderschap zet je in om je mensen mee te laten bewegen. Ik heb het idee dat me dat soms sneller lukt, juist door wie en hoe ik ben. Door mijn toegankelijke manier van communiceren, door mijn duidelijkheid."

Schuurman-Groothuis heeft deelgenomen aan het Advanced Management Program van Nyenrode Business Universiteit. Een externe sparringpartner gaf haar het zetje. Doel voor haar om het programma te volgen was zelfverzekerder worden. Durven dragen. En die missie is geslaagd. Ze leerde er veel. Los van de wetenschappelijke inhoud van het programma, is ze vooral gegroeid in de stevigheid van haar rol en daarmee in haar zelfvertrouwen. "Ik heb gezien dat we allemaal mens zijn, allemaal junior én allemaal senior. We doen het op onze eigen manier en, wanneer je die draagt, is het goed." Zoals het een dienend leider betaamt, blijft ze echter ook bescheiden. "We doen het met elkaar, iedereen op de juiste plek en vanuit een oervertrouwen."

Kansen en keuzes

Het is geen vanzelfsprekendheid om de vrijheid te krijgen jezelf te ontwikkelen, de ruimte te ervaren om je eigen keuzes te maken. Binnen het gezin van Groothuis was deze ruimte er, altijd.
"Wat ik de ander mee wil geven? Het volgen van je hart, het doen van dat wat je het allerleukste vindt, blijft altijd belangrijk.  Daar begint alles. Ook leiderschap. Bij jezelf."

Nyenrode kent diverse leiderschapsprogramma’s die je voorbereiden op een bestuurlijke rol, op de verschillende facetten van leiderschap en op zelfontplooiing in elke fase van je carrière.

Klik hier voor meer informatie én de mogelijkheid tot het aanvragen van een persoonlijke intake.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.