'Wat accountants moeten weten over familiebedrijven'

9 oktober 2014
Opinie

De accountant is de belangrijkste adviseur van familiebedrijven bij bedrijfsoverdracht. De meeste familiebedrijven (75%) schakelen dan een accountant in. Accountants die deze bedrijven willen bedienen zullen de bijzondere eigenschappen, de dynamiek en de sterkten en zwakten van familiebedrijven terdege moeten kennen. Op de Accountancynieuwsdag op 7 oktober verzorgde Roberto Flören een sessie over familiebedrijven, waarin hij aandacht vroeg voor de specifieke behoeften van deze doelgroep.

De kracht van familiebedrijven

Familiebedrijven zijn vaak krachtige bedrijven waar de maatschappij veel vertrouwen in heeft. Volgens Flören komt dit doordat familiebedrijven zich bewust zijn van hun rentmeesterschap. Ze denken in generaties en zijn gericht op de lange termijn. De directeur is veelal sterk betrokken en heeft nauwe banden met de aandeelhouders en met het personeel. En een familiebedrijf heeft korte lijnen en kan daardoor snel beslissen.

Dynamiek van het familiebedrijf

Een familiebedrijf bestaat uit drie systemen die met elkaar verweven zijn: de familie, het bedrijf en de manier waarop het eigendom van dat bedrijf geregeld is. Het is een uitdaging om daartussen een goede balans te vinden, zeker omdat de belangen van de drie systemen soms niet parallel lopen. Het bedrijf en de familie groeien en het aantal eigenaren van het bedrijf groeit mee. Omdat de adviseur van het familiebedrijf met alle drie die systemen te maken krijgt moet hij die goed in kaart brengen.

Harmonie en continuïteit

Voor de adviseur van een familiebedrijf is communicatie erg belangrijk, zegt Flören. De adviseur is de spil tussen privé en zakelijk. Een goede adviseur helpt zowel de harmonie binnen de familie te bewaren als de continuïteit van het bedrijf veilig te stellen. Als gesprekspartner voor de ondernemer én de bijbehorende bedrijfsfamilie bespreekt hij niet alleen de rationele maar ook de emotionele thema’s. Hij kan bijvoorbeeld een opvolgingsstappenplan opstellen en een familiestatuut ontwikkelen: een intentieverklaring met gedragscode, voor de familie in relatie tot het familiebedrijf. Als alle betrokkenen dat statuut regelmatig bespreken en evalueren zorgt het voor duidelijkheid, en daarmee voor een stabiele toekomst van het bedrijf.

Over Roberto Flören

Prof.dr. Roberto Flören is zelf geboren en getogen in een familiebedrijf. Hij kwam hij in 1984 als BBA-student op Nyenrode en is vanaf 1992 verantwoordelijk voor het familiebedrijfprogramma van de universiteit. Ook doceert hij Ondernemerschap en is hij onder meer lid van de Raad van Commissarissen van Breman in Genemuiden. Hij bekleedt sinds 2002 de Baker Tilly Berk leerstoel Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht.

Lees meer over familiebedrijven.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.