Wat is de return on education bij een EMBA?

In gesprek met Nicolas Chevrollier, universitair docent aan Nyenrode Business Universiteit

8 februari 2024
Onderwijs

Als (aankomend) leider wil je de verbinding zoeken tussen carrière maken en blijven investeren in jezelf. Wat kan een Executive MBA je precies bieden op dit vlak? Associate Professor Nicolas Chevrollier van Nyenrode Business Universiteit vertelt je alles over de return on education: "Je brengt je bedrijfskundige en managementkennis up-to-date, ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden én vergroot je zelfkennis. Maar het meest waardevol is misschien wel de connectie die je opbouwt met jezelf en je klasgenoten. Die is voor het leven.

Een EMBA is bedoeld voor professionals met minimaal vijf jaar werkervaring die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière richting algemeen management.

"Vaak zijn onze studenten hoogopgeleide specialisten die hun business- en managementvaardigheden in hoog tempo verder willen ontwikkelen. Zo worden ze klaargestoomd voor de volgende stap: een leidinggevende rol bij veelal internationaal opererende organisaties of hun snelgroeiende eigen bedrijf", licht Nicolas Chevrollier, universitair docent aan Nyenrode Business Universiteit, toe.

Chevrollier verzorgt diverse colleges voor de MBA’s van Nyenrode, waaronder die van de EMBA. Diverse gerenommeerde business schools bieden EMBA-programma’s aan.

"De EMBA van Nyenrode onderscheidt zich met een persoonlijke aanpak, de kleine klassen, de opzet van het programma met een combinatie van wetenschappelijke kennis en praktische toepassing en het feit dat leadership development aan bod komt binnen alle modules. Dit alles in een hoog tempo, waarbij het een uitdaging kan zijn dit te combineren met werk en privé", aldus Chevrollier.

De Executive MBA van Nyenrode Business Universiteit steeg afgelopen jaar van de 16e naar de 5e plek in de Global Executive MBA ranglijst van CEO Magazine. De lijst omvat 347 MBA-programma’s van 180 business schools in 27 landen over de hele wereld.

De samenstellers van de ranglijst beoordelen de EMBA’s onder meer op kwaliteit van de faculteit, internationale diversiteit, klasgrootte, accreditatie, de man-vrouw verdeling en de persoonlijke aandacht voor studenten bij hun professionele ontwikkeling.

Ongeëvenaarde internationale kijk

 

Chevrollier werkte zelf op verschillende plekken in Europa, de VS en Afrika. Het internationale aspect van de EMBA van Nyenrode spreekt hem dan ook erg aan. Je volgt gedurende twee jaar twaalf intensieve modules met gelijkgestemde deelnemers, waarvan vier in het buitenland. Je maakt kennis met uiteenlopende culturen in het bedrijfsleven en gaat naar partneruniversiteiten in Azië, Afrika, de VS en Latijns-Amerika.

"Dit levert je een ongeëvenaarde kijk op internationaal zakendoen op. Iets wat je nooit vanaf slides kunt leren. Je moet dit echt ervaren door je te laten onderdompelen. Zo wordt in Afrika een township bezocht om de impact van apartheid op de samenleving te onderzoeken en wisselen deelnemers duurzaamheidspraktijken uit met een wijnproducent in Stellenbosch. Het programma is een mix van inzichtelijke discussies, groepsdynamiek maar ook confrontaties met armoede, culturele verschillen en de impact hiervan”, licht Chevrollier toe.

 

In Silicon Valley in de VS draait het om Innovatie & Digitalisering, waarbij diverse lezingen en bedrijfsbezoeken op de agenda staan. Er is onder meer aandacht voor (generatieve) kunstmatige intelligentie (AI) en Design Thinking. Daarnaast bezoeken de deelnemers Latijns Amerika, waar met name duurzaamheid centraal staat en Zuidoost-Azië, waar het programma vooral gericht is op globalisering.

De groep is dag en nacht bij elkaar, waardoor er al snel een heel hecht team ontstaat. Ook in Nederland verblijven studenten iedere twee maanden een week op de campus in Breukelen, om in een veilige omgeving, afgeschermd van de perikelen op de werkvloer en thuis, met volledige toewijding aan hun eigen ontwikkeling te werken.

Ontwikkel je leiderschap, toekomstvisie en netwerk

Het programma heeft een bootcamp-structuur en is ontworpen om je uit te dagen en je regelmatig uit je comfortzone te halen. Met academische concepten over leiderschap en management, maar ook op een persoonlijke manier.

Chevrollier: "Je kijkt met een frisse blik naar je visie, overtuigingen en de ervaringen die je tot nu toe hebt in je werk. Je leert je sterke en zwakke kanten kennen die van pas komen bij toekomstige carrièrekeuzes. Wat je leert tijdens de intensieve modules van deze MBA, kan je meteen in de praktijk brengen bij jouw organisatie."

Je sluit het programma af met een afstudeerproject. Dit kan een consultancyproject, een academisch onderzoek of een ondernemersproject zijn. Na een succesvolle verdediging van je thesis behaal je een internationaal erkende MBA-titel en maak je deel uit van de Nyenrode-community. "De mensen met wie je deze MBA volgt, werken op hbo- en universitair denkniveau bij allerlei verschillende organisaties en in verschillende branches. Wat hen bindt is hun ambitie voor een leiderschapsrol."

Investeer in jezelf

Executive MBA is een investering in jezelf. Door het programma krijgen je leiderschapsvaardigheden een boost. Je werkt aan je persoonlijke groei en leert je kwaliteiten, passies, stijl en persoonlijkheid beter kennen. Je wordt in rap tempo voorbereid op de volgende grote stap in je carrière. Maar oud-deelnemers waarderen vooral de connectie die ontstaat. "Niet alleen de connectie met jezelf, maar vooral ook die met je medestudenten. Die band is voor het leven. Na afloop kan je altijd terugvallen op het wereldwijde Nyenrode alumninetwerk."

De Executive MBA (EMBA) van Nyenrode is een 2-jarige MBA in deeltijd en start weer in mei 2024. Deze studie volg je omdat je als leidinggevende, manager of ondernemer wilt groeien en je leiderschapsvaardigheden wilt doorontwikkelen. Er zal gedurende het programma, in elke module, aandacht worden besteed aan jouw Personal Leadership Development Journey, de rode draad van het programma.

Je volgt intensieve modules van vijf tot zes dagen met een groep gelijkgestemde deelnemers: 8 modules op de Nyenrode-campus en 4 modules in het buitenland. Je verbreedt je blik op bedrijfskunde, management en leiderschap en je leert jezelf kennen: je kwaliteiten, passies, stijl en persoonlijkheid. 

Wil je meer informatie over het programma of wil je ervaren hoe het is om de Executive MBA aan Nyenrode te volgen? Meld je aan voor het experience weekend van 1 en 2 maart 2024.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.