“Wees bewust van waar je staat en handel daarnaar”

Stewardship volgens Executive MBA’er Jacqueline Stolmeijer-Arends

16 november 2021
Community

Leadership, Entrepreneurship, Stewardship. Dit zijn de kernwaarden die als een rode draad door alle opleidingen van Nyenrode Business Universiteit lopen. In deze interviewserie vertellen drie vrouwelijke deelnemers van de Executive MBA-opleiding hoe zij tegen de LES-waarden aankijken en welk verschil de opleiding voor ze heeft gemaakt. Zo leerde Jacqueline Stolmeijer-Arends hoe ze vanuit haar eigen kracht bij kan dragen aan de maatschappij.

Voorbij je eigen belang kijken naar het gemeenschappelijk belang, dat raakt volgens Jacqueline Stolmeijer-Arends de kern van Stewardship. Met haar master Rechten en bachelor Kunstgeschiedenis was zij al jaren werkzaam in de culturele sector toen ze besloot om een nieuwe opleiding te volgen. Ze zocht meer verdieping en theoretische kennis op het gebied van onder andere finance, business, accounting, hr en strategie. “Ik zet me op verschillende manieren in om de culturele sector professioneel sterker te maken. In deze sector is het artistieke enorm belangrijk, en ik wil daar het belang van een gezonde bedrijfsvoering aan koppelen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Met die intentie begon Stolmeijer, op dat moment moeder van drie jonge kinderen, in 2018 aan de tweejarige opleiding. Daar deed ze de kennis op waar ze naar zocht. ‘’Voor het Platform Governance in Cultuur, dat ik op hetzelfde moment samen met Marceline Loudon was gestart, heb ik tijdens de eerste module als opdracht gelijk het marketingplan opgesteld; te gek om direct denken en doen met succes aan elkaar te verbinden". Maar vooral het persoonlijke ontwikkelstuk maakte het verschil voor haar. “Binnen de Executive MBA ga je ook met jezelf aan de slag. Je moet als het ware leiderschap nemen over jouw eigen verhaal. Ik heb daar zoveel aan gehad, met name omdat voor mij de rode draad in mijn werk en leven duidelijk werd; de mens en zijn omgeving staan daarin altijd centraal, met een belangrijke plek voor kunst en cultuur.”

Stewardship was voor Stolmeijer dan ook een onmisbaar onderdeel van de Executive MBA. “De opleiding daagt je uit om na te denken over jouw rol, niet alleen binnen je werk, maar juist binnen een grotere context”, legt ze uit. “Het voelde voor mij dan ook als een natuurlijke match om de
EMBA16-ambitie Leave a sustainable impact voor de module in
Zuid-Afrika te koppelen aan Ikamva Labantu, een NGO waar ik vanuit
mijn bestuurswerk voor Stichting COR al een aantal jaren mee samenwerk. We stelden een bedrag beschikbaar voor kinderschoenen en overhandigden dit persoonlijk aan oprichter Helen Lieberman, die ons in diezelfde module haar indrukwekkende levensverhaal vertelde; het was een bevestiging dat een kleine actie op meerdere vlakken impact kan hebben.”

Zelf een bijdrage leveren 

Ook het advies dat ze tijdens de module in San Francisco kreeg, bleef haar bij: Trust your guts, vertrouw erop dat jij vanuit jouw positie en inzet een bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Stolmeijer: “Dat vind ik de kracht van de Executive MBA: bewustwording van welke mogelijkheden
jij hebt als mens, bewustzijn van waar jij staat en daar vervolgens naar handelen.”

Tijdens de opleiding kwam haar aandacht voor mens en omgeving als één van haar natuurlijke talenten naar voren. “Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal van de ander, vraag me altijd af: wat kan ik hiervan leren, hoe kan ik de ander helpen in zijn of haar zoektocht en hoe kan ik mensen aan elkaar verbinden? Maar ik leerde ook dat je kracht net zo goed een valkuil is. Feedback uit de groep kan confronterend zijn, maar leerzaam.” Ze leerde daarnaast buiten haar comfortzone te stappen. “Iedereen heeft belemmerende overtuigingen. Juist in de modules word je uitgedaagd om daarmee om te gaan en jezelf te ontwikkelen. Ik kan mij nog een simulatie herinneren waar ik veel van heb geleerd, juist doordat het niet ging zoals ik het had voorbereid.”

Groei en dankbaarheid

Ook haar Platform-partner Loudon zag Stolmeijer tijdens de opleiding op meerdere vlakken groeien. “Ze heeft meer kennis op het terrein van business en ondernemerschap en kan iets enorm snel analyseren. Maar wat ik vooral zie, is haar persoonlijke ontwikkeling. Ze weet wat ze wil, waar ze voor staat en zet dat in. Voor de Tuinkamersessies die wij organiseren, waarin wij de dialoog tussen verschillende partijen stimuleren, neemt ze de rol van gespreksleider vaker op zich, met een bredere blik en meer zelfbewustzijn.”

Inmiddels is Stolmeijer haar eigen onderneming gestart, waarin ze culturele opdrachtgevers zakelijke ondersteuning biedt op het gebied van goed bestuur & toezicht, bedrijfsvoering en ondernemerschap. “Als iemand mij tien jaar geleden had gezegd waar ik nu zou staan, dan had ik gezegd: Ja, dat is precies waar ik heen wil. De Executive MBA van Nyenrode gaf mij de daarvoor benodigde tools en hielp mij aan antwoorden op vragen als: Wat is mijn verhaal en mijn kracht? Hoe kan ik bijdragen aan onderwerpen die ik relevant vind, vanuit mijn kennis en ervaring? En hoe kan ik daarin een voorbeeld zijn voor mijn dochters? Ik leerde dat ik, ook al voelt iets spannend, ervoor moet gaan als het goed voelt. Ja, ik ben enorm dankbaar voor deze twee jaar en de mogelijkheden die ze hebben gebracht.”

 

Lees hier ook:
Leadership volgens Executive MBA'er Elaine Versloot
Entrepreneurship volgens Executive MBA’er Tamara Evers

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.