'Impact maken door het uitspreken van je eigen ambities'

Aan de tafel dialoog: succesvolle vrouwen over het vormgeven van je eigen carrière

20 augustus 2019
Onderwijs

Een divers gezelschap dat elkaar niet of nauwelijks kent, komt op een zonovergoten avond in juli bijeen in een rijksmonument aan de oud-Hollandse rivier de Vecht. Het gezelschap heeft een aantal zaken met elkaar gemeen. Het zijn allemaal vrouwen en zij hebben ieder op hun eigen manier richting gegeven aan een succesvolle loopbaan. De negen vrouwelijke leiders zijn uitgenodigd door Nyenrode Business Universiteit voor een dialoog over hoe zij richting hebben gegeven aan hun carrière. Wie of wat heeft hen geïnspireerd om te komen tot waar zij nu zijn? Het doel is ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden en elkaar inspireren op dit vlak.   

Aan  tafel zitten:

  • Stéphanie de Blecourt, management, advies en toezichthouder life science & healthcare sector
  • Vanessa Hart, tot voor kort country executive and country risk officer of the United Arab Emirates bij ABN AMRO
  • Jolanda Knorren, bestuurder bij Raster
  • Marleen Lamers, zakelijk directeur-bestuurder van Theater De Krakeling
  • Haif Rood, Manager Flying Squad bij BENU Apotheek
  • Claudi Schuurman, algemeen directeur bij Groothuis Bouwgroep
  • Anne Veldhof, directeur bij Omring
  • Stella Vos, directeur-bestuurder bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting
  • Maureen Vullings, Directeur Groot Aandeelhouder van Turn Key Business Events

De vrouwen bevinden zich in verschillende fases van hun carrière en volgen of hebben het New Board Program, Advanced Management Program, Strategic Leadership Program of het Leadership Development Program bij Nyenrode gevolgd.

Familie als inspiratiebron

Familieleden hebben zowel een positieve als negatieve invloed op de persoonlijke ontwikkeling van de vrouwen gehad. Op de vraag wie of wat hen heeft geïnspireerd in hun loopbaan en ontwikkeling en met welke reden, blijkt dat ouders een grote inspiratiebron zijn. “Als je moeder zegt dat je alles kan bereiken, dan geeft dat een bepaalde dynamiek mee. Ik ben opgegroeid in de Haagse Schilderswijk, waar de kansen niet voor het oprapen liggen. Als iets in je zit, komt het er met de juiste mentaliteit uit. Ook denk ik vaak aan de woorden van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.”

”In het dorp waar ik vandaan kom, leefde iedereen heel traditioneel. Mannen werkten, vrouwen bleven thuis. Ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds spijt dat ik geen universitaire opleiding heb kunnen volgen. Uiteindelijk heeft een intensief coachingstraject, veel reflectie en vertrouwen van mensen uit het bedrijf mij alsnog gebracht waar ik nu sta. Ik ben enorm trots op mijn hele familie en mijn familie heeft respect voor mij. Ook mijn moeder heeft mij altijd gestimuleerd om te doen wat ik wil ondanks dat ik een vreemde eend in de bijt was. De weg naar deze positie is niet makkelijk geweest.”  

Helaas herkent niet iedereen zich in de positieve invloeden. “Mijn beide ouders zijn voor mij eerder een trigger geweest dat ik wilde laten zien dat ik het wél kon. Ze werkten mij tegen en gaven mij het gevoel nooit ergens te zullen komen. Daardoor werden zij een bron van mijn vechtlust. Door die enorme vechtlust heb ik op eigen kracht wel twee academische studies afgerond.” Deze toevoeging maakt indruk op de tafelgenoten. “Mijn inspiratiebron ben ik pas later in mijn loopbaan tegengekomen. Zij had vertrouwen in mijn kunnen en heeft mij doen geloven dat ik het wel kan.”

In het algemeen is de conclusie dat het wel of niet krijgen van vertrouwen een belangrijke bron is geweest voor persoonlijke ontwikkeling en dat het belangrijk is om hier ook zelf een rol in te spelen naar anderen, zoals naar kinderen en collega's. “Het is fijn om terug te kunnen vallen op je familie, maar uiteindelijk zal je vooral zelf moeten knokken om ergens te komen en daar vertrouwen in krijgen. Ik ben eerder afgewezen voor een baan omdat ik een vrouw was. Dit gaf mij een enorme stimulans om toch door te gaan. Zes jaar later kreeg ik alsnog de bewuste baan.” 

Impact op je loopbaan

Gedurende hun loopbaan zijn de vrouwen tegen diverse uitdagingen aangelopen. Welk initiatief dat zij zelf hebben ondernomen en impact heeft gehad op hun loopbaanontwikkeling heeft ze gebracht tot waar ze nu staan? De reacties lopen uiteen van keuzes maken, het najagen van een ambitie of droom, fouten maken mag en het belang van lef en doorzettingsvermogen. De gemene deler is dat je anderen nodig hebt om verder te komen in je carrière. “Vrouwen zijn vaak bescheiden en kijken niet verder dan hun eigen ‘maatstaf’. Anderen kunnen je dan net wat verder brengen.” En wat als je jouw droom hebt bereikt? “Daar zit ik nu middenin. Ik heb mijn droom bereikt, wat nu? Terugkijkend op mijn loopbaan heb ik geleerd dat ik meer van mezelf uit moet gaan en dat ik naar mijn gevoel kan luisteren en zo mijn droom kan bereiken. Nu heb ik weer een nieuwe droom nodig, zodat ik blijf doordromen en doorpakken!"

Gunfactor

De vrouwen gunnen andere vrouwen een mooie loopbaan en de bijbehorende ontwikkeling. “Door het volgen van het Advanced Management Program heb ik mezelf een cadeau gegeven. Ik heb mijzelf beter leren kennen en dat helpt je in alles.” Ook het netwerk is een belangrijke factor. “Het is fijn en leerzaam om te horen wat (ook) bij anderen leeft en in gesprek te gaan over dilemma’s en uitdagingen waar je tegenaan loopt. Dat kan je organiseren binnen een netwerk zoals we hier vanavond bij elkaar zitten, maar je kan het ook initiëren binnen je eigen organisatie.” Dat netwerk hoeft zeker niet alleen uit vrouwen te bestaan. “Zoek zeker ook mannen in je directe omgeving die je verder kunnen helpen in je loopbaan. Samen kan je uitdagingen beter aan, dat stimuleert enorm. Zet daarnaast jezelf en je talent in om anderen te helpen om verder te komen. Deel je ervaringen met andere vrouwen en vertel hoe je zelf verder bent gekomen.”

De inspirerende avond wordt afgesloten met een mooi advies: ‘impact maken doe je ook door het uitspreken van je eigen ambities’. “Zelf ben ik ooit na mijn beoordelingsgesprek teruggegaan naar mijn baas om duidelijk te maken wat ik écht wilde. Uiteindelijk heb ik er een schaal en een functiejaar bijgekregen. Vrouwelijke leiders, laat je horen en maak je ambities kenbaar!”


Nyenrode Business Universiteit staat voor het belang van een groter aandeel vrouwen op leiderschapsposities in het bedrijfsleven. De missie van Nyenrode is “Serving society by shaping responsible leaders”. De bevordering van goed leiderschap vloeit rechtstreeks uit deze missie voort en vraagt om het voortdurend opleiden van het management binnen organisaties. Nyenrode draagt met haar programma’s zoals het New Board Program, het Advanced Management Program, het Strategic Leadership Program en het Leadership Development Program bij aan het professionaliseren van leiders. Vrouwelijke deelnemers binnen onze programma’s zijn essentieel voor de kwaliteit van de programma’s. De energie en invalshoeken die vrouwen inbrengen, naast die van mannelijke deelnemers, zijn van belang voor de inhoud. Nyenrode gelooft sterk in de kracht van diversiteit binnen een groep.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.