5 tips voor de financiering van je studie

2 februari 2023

Een Master studie volgen op kosten van je werkgever? Een goede voorbereiding is het halve werk. Nyenrode Business Universiteit heeft een aantal tips voor je op een rij gezet zodat je snel en zorgeloos aan je nieuwe studie kunt beginnen.

 

1. Maak je doel concreet
De eerste stap is natuurlijk het kiezen van een opleiding die bij je past en die niet alleen je vakkennis, maar ook je werkplezier vergroot. Zorg dat je helder hebt waarom je deze specifieke opleiding wilt volgen en wat het van je vraagt. Wat wil je leren en waarom? Past het bij je ambities en plannen voor de toekomst? Hoeveel tijd gaat het kosten en ben je bereid om in je eigen tijd te studeren? Welke competenties verbeter je met deze opleiding? Benut je je talenten? Probeer ook voor jezelf zo concreet mogelijk je eigen voorwaarden te bepalen. Hoeveel tijd ben je maximaal bereid te besteden aan je studie? Hoeveel geld? Heb je familie of connecties die je willen ondersteunen en onder welke voorwaarden? Het helpt om je doel SMART te formuleren: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

 

2. Check de voorwaarden

Sinds 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk om je studiekosten af te trekken van de belasting. Gelukkig hebben veel organisaties in een cao of arbeidsvoorwaarden bepaalde regelingen opgenomen over scholing en de vergoeding daarvan. Bijvoorbeeld over het budget en of je mag studeren in de baas zijn tijd. Ook zijn er vaak afspraken vastgelegd over het terugbetalen van de studiebijdrage voor als je binnen een bepaalde periode je baan opzegt. Staat er nou helemaal niets over opleidingsbudgetten in de cao of arbeidsvoorwaarden? Vraag dan bij HR na of er een opleidingsbudget is waar je een beroep op kunt doen. Vooral in deze tijd van personeelstekort hebben veel organisaties daar extra geld voor gereserveerd om personeel aan te trekken én te behouden. Zorg ervoor dat je goed weet waar je als werknemer recht op hebt voordat je om een studietoelage vraagt.


3. Benoem de voordelen voor je werkgever

Het is essentieel dat je helder verwoordt wat jouw studie aan Nyenrode Business Universiteit je werkgever oplevert. ‘What’s in it for them?’ We hebben als eerste kennismaking met onze universiteit een speciale brochure voor werkgevers gemaakt. Daarnaast is het aan te raden om een persoonlijke ‘motivatiebrief’ te schrijven. Welke nieuwe kennis en vaardigheden ga je leren en hoe verbeteren die je inzetbaarheid? In hoeverre profiteren je collega’s van de kennis die jij opdoet? En ook belangrijk: hoe sluit dit aan bij het behalen van de organisatiedoelstellingen? Vergeet niet de praktische zaken zoals de scholingskosten, studieduur en startdata voor je werkgever op een rij te zetten. Let wat betreft de startdata goed op de timing – een studie volgen kan immers ten koste gaan van arbeidsuren. Je opleiding starten tijdens de drukste periode van het jaar komt jou misschien wel uit, maar je werkgever zeker niet…

4. Plan het gesprek
Zorg ervoor dat je bij het bespreken van je opleidingswens de volledige aandacht hebt van je leidinggevende en/of HR-adviseur. Een goed moment is wellicht je functioneringsgesprek of POP-gesprek, ‘natuurlijke’ momenten om te bespreken hoe je je werk kunt en wilt verbeteren en wat je toekomstplannen zijn. Veel werknemers vinden het lastig om de baas om geld te vragen, dus je hebt ook een beetje lef nodig. Maar nee heb je, ja kun je krijgen. Weet wat je waard bent!


5. Aan de slag
Is je werkgever akkoord? Mooi! Voordat je vol enthousiasme aan je opleiding begint, raden we je wel aan om op papier te zetten wat er precies is afgesproken over de studieduur, de kosten en de terugbetaling voor als je elders een baan vindt. Dan ben je klaar om aan de slag te gaan, én voor de laatste tip: have fun! We zien je graag op ons kasteel in Breukelen.


Video
Nyenrode degree student Tim Sikkes vertelt over de support die hij van zijn werkgever krijgt.

 

 

Een master in Management, Controlling, Accountancy, Fiscaal Recht. Welke je ook kiest, bij Nyenrode stoom jij jezelf klaar voor de volgende stap in je carrière. Dat doe je niet alleen: samen met je studiegenoten groei je naar een hoger niveau als professional, maar ook als leider. Ontdek welke master voor jou de beste keuze is.  Al onze masters zijn deeltijdopleidingen die je naast je baan volgt. Behalve de MSc in Management (bedrijfskunde). Die bieden we als deeltijd- en als voltijdstudie aan. 

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.