Agile: trend of hype?

28 oktober 2019
Onderwijs

Op maandag 30 september 2019 kwam een recordaantal leden  van de Nyenrode Commissarissen Community bijeen om te luisteren naar professor Lineke Sneller en co-speaker Ries Bode over de impact van IT-ontwikkelingen op de rol van de commissaris. Is de commissaris van nu in staat om de grote lijnen te volgen en de juiste vragen te stellen bij het goedkeuren van kostbare, langdurige en complexe IT-investeringen? Deze vraag geldt voor zowel de private en de publieke sector als voor het MKB en grote ondernemingen. Centraal stond de vraag: "Agile: Trend of Hype?".

Waar vroeger projecten op de rails werden gezet die nauwelijks konden worden aangepast aan nieuwe ontwikkelingen, zo wordt nu gewerkt op basis van Agile, wat het beste te vertalen is als wendbaarheid. Het is inmiddels een gegeven dat ontwikkelingen doorgaan en wel met grotere snelheid dan voorheen. Je moet dus wel mogelijkheden voor tussentijdse aanpassing en evaluatie inbouwen voordat je met een project van start gaat om "runaway projects" te voorkomen.

Waarden en cultuur

Kernprincipes van Agile zijn: diversiteit in teams, blijvende samenwerking en contact met klanten, responding to change ofwel wijzigingen aanbrengen tijdens de rit. Agile doet veel voor een organisatie, het gaat over het veranderen van waarden en cultuur. Ook HRM issues zijn belangrijk; wie beoordeelt wie en op basis waarvan? Wat betekent dit voor management en medewerkers? Ook voor de hedendaagse commissaris is dit belangrijk om te weten. Immers, stel de juiste vragen en inspireer de directie. Bijna alle organisaties zijn tegenwoordig datagedreven, dus het is belangrijk voor iedereen.

Na afloop genoten alle Communityleden van een netwerkborrel met sushi en uiteraard de befaamde bitterballen.

Nyenrode Commissarissen Community-oprichter Hans Plesman: ‘Het aantal exclusieve leden van de Community loopt in het tweede jaar van het bestaan naar de 200 en is een belangrijk fenomeen in onze corporate governance activiteiten. Alle leden van de community zijn alumni van de Nyenrode Commissarissencyclus en kunnen door hun lidmaatschap vier keer per jaar een bijeenkomst bijwonen.'


Voor commissarissen en bestuurders die meer willen weten over informatietechnologie biedt Nyenrode meerdere programma’s waaronder Technology for Boards.  


Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, oktober 2019.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.